Καμία ποτέ δεν θα πλησιάσει την Nadia Comaneci

Η ιστορία της κορυφαίας αθλήτριας που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα και ξέφυγε από το αυταρχικό καθεστώς Ceausescu.

Πριν καν κλείσει τα 15 της χρόνια, η Nadia Comaneci (η οποία γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961) είχε όλο τον κόσμο στα πόδια της. Η φήμη και η επιτυχία της Ρουμάνας αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής ήρθαν το καλοκαίρι του 1976, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Ωστόσο, τίποτα δεν ήταν απλό και εύκολο στη ζωή της, ενώ η προσωπικότητά της στιγματίστηκε από την πολιτική σκηνή της χώρας της εκείνη την εποχή.

Αυτή είναι η ιστορία της Nadia, που από τα νεανικά χρόνια στη Ρουμανία βρέθηκε μετανάστρια και παντρεμένη στις ΗΠΑ.  

Η βιογραφία

Καμία ποτέ δεν θα πλησιάσει την Nadia Comaneci

Η Nadia Comaneci γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1961, στο Onesti της Ρουμανίας και ήταν το πρώτο παιδί των Gheorghe και Stefania-Alexandrina Comaneci. Η μητέρα της επέλεξε το όνομά της από μια ρώσικη ταινία που είδε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της και η πρωταγωνίστρια της οποίας ονομαζόταν Nadežda (ελπίδα στα ρώσικα). Ήταν ένας καλό οιωνός: Η Nadia εντοπίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία από τον προπονητή ενόργανης γυμναστικής Bela Karolyi. Το 1970 είχε ήδη καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση στους αγώνες ενόργανης γυμναστικής της χώρας της. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ο θρύλος της. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μόντρεαλ

Στις 18 Ιουλίου του 1976, η Ρουμάνα πρωταθλήτρια που τότε είχε ύψος 1,50μ., βάρος 40 κιλά και δεν είχε κλείσει τα 15 έκανε γνωστό το όνομά της σε όλο τον πλανήτη. H Comaneci στον Καναδά κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια (επίσης ένα ασημένιο και ένα χάλκινο), καταφέρνοντας να πετύχει το τέλειο "10". Έτσι έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής που απέσπασε το απόλυτο από τους κριτές, καθώς η επίδοσή της στο αγώνισμα των ασύμμετρων ζυγών έμοιαζε σαν να την εκτελούσε κάποιο ρομπότ. Μάλιστα, τα ηλεκτρονικά ταμπλό δεν ήταν σχεδιασμένα για να χωρέσουν τετραψήφιο νούμερο, με αποτέλεσμα να γράφουν 1,00. Μάλλον οι προβλέψεις των διοργανωτών δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρι αυτό το ενδεχόμενο. 

Ο εφιάλτης του καθεστώτος

Νάντια Κομανέτσι 3

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν για την μικρή Nadia αλλά η πίεση που έπρεπε να αντέξει σε συνδυασμό με κάποιους συνεχόμενους τραυματισμούς σηματοδοτούν την αρχή του τέλους. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1979 αποκτά ένα κόψιμο στο χέρι της από την δοκό και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Παρά την απαγόρευση των γιατρών, επιστρέφει στους αγώνες για να βοηθήσει την Ρουμανία να κερδίσει στο ομαδικό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, τότε πρωτεύουσας της Σοβιετικής Ένωσης, η Comaneci με υπερπροσπάθεια κατακτά δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια. Η κόντρα των καθεστώτων Brezhnev-Ceausescu όμως είχε μεταφερθεί και στα ταπί: όταν η Yelena Davydova κέρδισε την Comaneci, η νίκη της αντιμετωπίστηκε σαν νίκη της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της Ρουμανίας σε ευρύτερη κλίμακα.

Έναν χρόνο αργότερα και μετά από ένα tour στις ΗΠΑ, οι δύο προπονητές της αποφασίζουν να αυτομολήσουν και να μην επιστρέψουν στην χώρα. Είναι η περίοδος που ξεκινά ο εφιάλτης της: Η κυβέρνηση του κομμουνιστή Nicolae Ceausescu ελέγχει την αλληλογραφία και το τηλέφωνο της Comaneci συνεχώς, το διαμέρισμά της ήταν γεμάτο "κοριούς" και κάθε της βήμα παρακολουθούνταν από πράκτορες του καθεστώτος. Το 1984 θα αποσυρθεί και πέντε χρόνια αργότερα θα επιχειρήσει την μεγάλη απόδραση.

ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ 1

Στα τέλη του 1989, η 27χρονη πλέον Ολυμπιονίκης περιπλανιέται στον τσουχτερό ρουμανικό χειμώνα με τη βοήθεια ενός οικοδόμου, περνάει παράνομα στην Ουγγαρία, από εκεί στην Αυστρία και μέσω της αμερικάνικης πρεσβείας της Βιέννης κατορθώνει να βρεθεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πλέον μπορεί να αρχίσει μια νέα ζωή. 

Η γνωριμία με τον άντρα της και η Comaneci σήμερα

Νάντια Κομανέτσι 2

Κατά την διάρκεια του tour του 1981, η Comaneci είχε γνωρίσει ήδη τον άντρα που αργότερα θα γινόταν σύζυγός της, τον γυμναστή Bart Conner, με τον οποίο πλέον διατηρούν μαζί μια ακαδημία γυμναστικής. Επίσης είναι και αντιπρόεδρος των International Special Olympics, επίτιμη πρόεδρος στην Ρουμάνικη Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς και sports ambassador της χώρας της. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Comaneci εργάζεται και ως σχολιάστρια για την τηλεόραση της χώρας της. Ακόμη έχει σημαντική φιλανθρωπική δράση και τον Δεκέμβριο του 2003 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Γράμματα σε ένα νέο αθλητή (Letters to a Young Gymnast).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ronaldo, η ιστορία ενός φαινομένου

Η ιστορία του κορυφαίου στράικερ όλων των εποχών που έμοιαζε -και ήταν- ασταμάτητος.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μια ματιά στο νέο, εντυπωσιακό Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης

Kόστισε 575 εκατομμύρια και αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φιλάθλους της "Βασίλισσας" πριν το τέλος της χρονιάς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη σοφία ζωής από τον Phil Jackson

Ο εμβληματικός Αμερικανός προπονητής κλείνει σήμερα τα 78 του χρόνια και αυτά είναι τα μαθήματα της ζωής του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

H μέρα που άλλαξε μια για πάντα τον αθλητισμό στη Γερμανία

Η εντυπωσιακή Γερμανία του Dennis Schröder, οδηγός για το μέλλον του μπάσκετ.

Γραφει Μανος Νομικος

Όταν δάκρυσε ο Djokovic

Χθες το βράδυ, ο Novak Djokovic βίωσε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα