Καμία ποτέ δεν θα πλησιάσει την Nadia Comaneci

Η ιστορία της κορυφαίας αθλήτριας που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα και ξέφυγε από το αυταρχικό καθεστώς Ceausescu.

Πριν καν κλείσει τα 15 της χρόνια, η Nadia Comaneci (η οποία γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961) είχε όλο τον κόσμο στα πόδια της. Η φήμη και η επιτυχία της Ρουμάνας αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής ήρθαν το καλοκαίρι του 1976, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Ωστόσο, τίποτα δεν ήταν απλό και εύκολο στη ζωή της, ενώ η προσωπικότητά της στιγματίστηκε από την πολιτική σκηνή της χώρας της εκείνη την εποχή.

Αυτή είναι η ιστορία της Nadia, που από τα νεανικά χρόνια στη Ρουμανία βρέθηκε μετανάστρια και παντρεμένη στις ΗΠΑ.  

Η βιογραφία

Καμία ποτέ δεν θα πλησιάσει την Nadia Comaneci

Η Nadia Comaneci γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1961, στο Onesti της Ρουμανίας και ήταν το πρώτο παιδί των Gheorghe και Stefania-Alexandrina Comaneci. Η μητέρα της επέλεξε το όνομά της από μια ρώσικη ταινία που είδε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της και η πρωταγωνίστρια της οποίας ονομαζόταν Nadežda (ελπίδα στα ρώσικα). Ήταν ένας καλό οιωνός: Η Nadia εντοπίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία από τον προπονητή ενόργανης γυμναστικής Bela Karolyi. Το 1970 είχε ήδη καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση στους αγώνες ενόργανης γυμναστικής της χώρας της. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ο θρύλος της. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μόντρεαλ

Στις 18 Ιουλίου του 1976, η Ρουμάνα πρωταθλήτρια που τότε είχε ύψος 1,50μ., βάρος 40 κιλά και δεν είχε κλείσει τα 15 έκανε γνωστό το όνομά της σε όλο τον πλανήτη. H Comaneci στον Καναδά κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια (επίσης ένα ασημένιο και ένα χάλκινο), καταφέρνοντας να πετύχει το τέλειο "10". Έτσι έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής που απέσπασε το απόλυτο από τους κριτές, καθώς η επίδοσή της στο αγώνισμα των ασύμμετρων ζυγών έμοιαζε σαν να την εκτελούσε κάποιο ρομπότ. Μάλιστα, τα ηλεκτρονικά ταμπλό δεν ήταν σχεδιασμένα για να χωρέσουν τετραψήφιο νούμερο, με αποτέλεσμα να γράφουν 1,00. Μάλλον οι προβλέψεις των διοργανωτών δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρι αυτό το ενδεχόμενο. 

Ο εφιάλτης του καθεστώτος

Νάντια Κομανέτσι 3

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν για την μικρή Nadia αλλά η πίεση που έπρεπε να αντέξει σε συνδυασμό με κάποιους συνεχόμενους τραυματισμούς σηματοδοτούν την αρχή του τέλους. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1979 αποκτά ένα κόψιμο στο χέρι της από την δοκό και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Παρά την απαγόρευση των γιατρών, επιστρέφει στους αγώνες για να βοηθήσει την Ρουμανία να κερδίσει στο ομαδικό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, τότε πρωτεύουσας της Σοβιετικής Ένωσης, η Comaneci με υπερπροσπάθεια κατακτά δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια. Η κόντρα των καθεστώτων Brezhnev-Ceausescu όμως είχε μεταφερθεί και στα ταπί: όταν η Yelena Davydova κέρδισε την Comaneci, η νίκη της αντιμετωπίστηκε σαν νίκη της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της Ρουμανίας σε ευρύτερη κλίμακα.

Έναν χρόνο αργότερα και μετά από ένα tour στις ΗΠΑ, οι δύο προπονητές της αποφασίζουν να αυτομολήσουν και να μην επιστρέψουν στην χώρα. Είναι η περίοδος που ξεκινά ο εφιάλτης της: Η κυβέρνηση του κομμουνιστή Nicolae Ceausescu ελέγχει την αλληλογραφία και το τηλέφωνο της Comaneci συνεχώς, το διαμέρισμά της ήταν γεμάτο "κοριούς" και κάθε της βήμα παρακολουθούνταν από πράκτορες του καθεστώτος. Το 1984 θα αποσυρθεί και πέντε χρόνια αργότερα θα επιχειρήσει την μεγάλη απόδραση.

ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ 1

Στα τέλη του 1989, η 27χρονη πλέον Ολυμπιονίκης περιπλανιέται στον τσουχτερό ρουμανικό χειμώνα με τη βοήθεια ενός οικοδόμου, περνάει παράνομα στην Ουγγαρία, από εκεί στην Αυστρία και μέσω της αμερικάνικης πρεσβείας της Βιέννης κατορθώνει να βρεθεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πλέον μπορεί να αρχίσει μια νέα ζωή. 

Η γνωριμία με τον άντρα της και η Comaneci σήμερα

Νάντια Κομανέτσι 2

Κατά την διάρκεια του tour του 1981, η Comaneci είχε γνωρίσει ήδη τον άντρα που αργότερα θα γινόταν σύζυγός της, τον γυμναστή Bart Conner, με τον οποίο πλέον διατηρούν μαζί μια ακαδημία γυμναστικής. Επίσης είναι και αντιπρόεδρος των International Special Olympics, επίτιμη πρόεδρος στην Ρουμάνικη Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς και sports ambassador της χώρας της. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Comaneci εργάζεται και ως σχολιάστρια για την τηλεόραση της χώρας της. Ακόμη έχει σημαντική φιλανθρωπική δράση και τον Δεκέμβριο του 2003 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Γράμματα σε ένα νέο αθλητή (Letters to a Young Gymnast).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear