Οι Los Angeles Clippers θα κερδίσουν τον τίτλο στο ΝΒΑ

Και κάποιες ακόμη επαναστατικές δηλώσεις για τη σεζόν 2019-2020 στον μαγικό κόσμο.

Μπορεί να είναι ακόμη σχετικά νωρίς για να μιλήσουμε για play-offs και πολύ περισσότερο για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωταθλητής στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, όμως κάποια πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο τους. Ήδη, από την free agency του καλοκαιριού, έγινε αντιληπτό πως υπάρχει νέος σερίφης όχι μόνο στην Άγρια Δύση αλλά και σε ολόκληρο το ΝΒΑ.

Η άφιξη των Kawhi Leonard και Paul George στο Λος Άντζελες, συνδυαστικά με την εξαιρετική βάση παικτών που υπήρχε από πριν, καθιστούν τους Clippers το πιο σοβαρό φαβορί για τον τίτλο. 

Οι Los Angeles Clippers θα κερδίσουν τον τίτλο στο ΝΒΑ

Το καλό ξεκίνημα, οι μέχρι τώρα εμφανίσεις του MVP των τελικών (29,2 π. με 50,5% στα σουτ και 7,6 ρ.) αλλά και το γεγονός πως ο Paul George δεν έχει αγωνιστεί ακόμη (αναμένεται να επιστρέψει από τραυματισμό σε λίγες εβδομάδες) έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω πεποίθηση, για μία ομάδα που είναι η αλήθεια πως είχε ταλαιπωρηθεί πολύ κατά το πρόσφατο παρελθόν. Κακή διαχείριση, αστεία draft picks, τραυματισμοί, σκάνδαλα και μπόλικες ακόμη "παροιμιώδεις" ατυχίες φαίνεται να έχουν μείνει πίσω. Οι Los Angeles Clippers δεν είναι πια ένα αστείο του ΝΒΑ - άλλωστε τον εν λόγω τίτλο κρατούν πολύ σφιχτά τα τελευταία χρόνια οι New York Knicks. 

Οι Leonard και George δημιουργούν ένα δίδυμο που μπορεί να φέρει τη δεύτερη ομάδα του LA στην κορυφή.

O coach Doc Rivers ουσιαστικά ξεφορτώθηκε τους δύο super stars που δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν την ομάδα μακριά στα play-offs (Chris Paul και Blake Griffin), φρόντισε όμως να κρατήσει τη ραχοκοκαλιά της ομάδας και να την ενισχύσει με τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη -ναι, ο Kawhi αυτή τη στιγμή αυτό είναι- και έναν από τους 10-15 κορυφαίους του πρωταθλήματος. Οι Leonard και George μαζί, σε συντονισμό με top class ρολίστες όπως οι Lou Williams, Montrezl Harrell, Patrick Beverley και Landry Shamet, μπορούν αρχικά να δημιουργήσουν μία άμυνα που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καλύτερη του ΝΒΑ, αλλά και να συνθέσουν ένα θαυμάσιο επιθετικό ντουέτο, ικανό να φέρει τη δεύτερη ομάδα του LA στην κορυφή. 

ΠΑΤΡΙΚ ΜΠΕΒΕΡΛΙ ΚΛΙΠΕΡΣ

Ο Leonard απέδειξε στο Τορόντο πως μπορεί να ηγηθεί και στις δύο πλευρές του γηπέδου, εμπνέοντας συμπαίκτες που την παραμικρή ιδέα δεν είχαν από πρωταθλητισμό. Ακόμη και στη Δύση, όπου παραδοσιακά τα πράγματα είναι πιο ζόρικα, ο Kawhi μοιάζει με Εξολοθρευτή, που είναι προγραμματισμένος να βάζει καλάθια, να δίνει ασίστ, να παίρνει ριμπάουντ και να σβήνει τον καλύτερο επιθετικό της αντίπαλης ομάδας.  

Παραμένοντας στην Καλιφόρνια, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το αποκαλυπτικό σενάριο που θέλει τον Klaw να εξολοθρεύει τον οποιονδήποτε, θα επιβεβαιωθεί. Αρχικά, οι μέχρι πρότινος πανίσχυροι Golden State Warriors έχουν τσακιστεί από τραυματισμούς, συνδυαστικά με τις αποχωρήσεις των Durant, Iguodala και Livingston: Ο Klay Thompson θα είναι εκτός για καιρό, ενώ μόλις προχθές ο Stephen Curry έσπασε το χέρι του. Άρα μένουν μόνο ο Draymond Green και ο νεοφερμένος D'Angelo Russell για να τα βάλουν με τα θηρία. Δύσκολο, πολύ.

ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ

Με τους Warriors διαλυμένους, όλοι καταλήγουν στο σχεδόν αυτονόητο συμπέρασμα: Ήρθε η ώρα του LABron, που μάλιστα έχει πλέον στο πλευρό του και τον Anthony Davis. Ακόμη όμως και μετά την προσθήκη του AD από τη Νέα Ορλεάνη, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι οι Lakers μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Άλλωστε, το real life NBA δεν είναι σε καμία περίπτωση 2K. Δύο από τους παράγοντες που δημιουργούν απαισιοδοξία είναι η ηλικία και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Βασιλιάς.

Μπορεί να είναι ακόμη ένα τέρας φυσικής δύναμης και τεχνικής, πιο έμπειρος από ποτέ αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος πως προέρχεται από τον πιο σοβαρό τραυματισμό της καριέρας του (πέρυσι έπαιξε μόλις 55 παιχνίδια - τα λιγότερα από ποτέ) και εκτός των άλλων θα πρέπει να συνεργαστεί με ένα ρόστερ από το οποίο δεν ξεχειλίζει ακριβώς η ποιότητα. Το τελευταίο μεταφράζεται σε περισσότερα λεπτά στο παρκέ για τον LBJ, ακόμη και σε φαινομενικά εύκολα ματς της regular season.

ΑΝΤΟΝΙ ΝΤΕΪΒΙΣ ΝΤΡΕΪΜΟΝΤ ΓΚΡΙΝ

Το πιο σημαντικό πρόβλημα των Lakers είναι η έλλειψη ενός πραγματικά ικανού point guard -τα καλά χρόνια του Rondo έχουν περάσει και οι Caruso και Cook απλά δεν πρόκειται να πλησιάσουν ποτέ το κορυφαίο επίπεδο- αλλά και ενός αξιόπιστου ψηλού (οι McGee και Howard έχουν εξελιχθεί σε ανέκδοτα, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους). Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε ότι οι μόνοι αξιόλογοι παίκτες της ομάδας, εκτός του κορυφαίου ντουέτου, είναι οι Danny Green, Avery Bradley και Kyle Kuzma. Προφανέστατα, δεν αρκούν. 


Οι Danny Green, Avery Bradley και Kyle Kuzma είναι οι μόνοι αξιόλογοι παίκτες από το υπόλοιπο ρόστερ των Lakers.


Από εκεί και πέρα, δύσκολα θα σημειωθεί κάποια μεγάλη έκπληξη στη Δύση. Ένα φαντασιακό σενάριο θα μπορούσε να συσχετιστεί με το όνομα του Zion Williamson, αν ο πρώην παίκτης των Blue Devils του Duke δεν έμενε εκτός δράσης για τουλάχιστον δύο μήνες στην αρχή της σεζόν.

Και ένα τέτοιο διάστημα απουσίας, στο ξεκίνημά σου στο ΝΒΑ, σου στερεί πολλά. Τα κενά που θα δημιουργηθούν σε τακτικό αλλά και ατομικό επίπεδο, δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα και κυρίως άμεσα, ειδικά από τη στιγμή που μία ομάδα αλλά και μία ολόκληρη πόλη έχουν επενδύσει πάρα πολλά πάνω στο νο.1 του draft. 

ΖΑΪΟΝ ΟΥΙΛΙΑΜΣΟΝ
ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ

O ​​​​Luka Doncic ίσως μπει στην κουβέντα για το βραβείο του MVP.

Μέχρι όμως να πατήσει επίσημα παρκέ ο εξωγήινος Zion, το ενδιαφέρον στρέφεται μοιραία σε κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα projects. To σημαντικότερο εξ' αυτών είναι ο Luka Doncic, στη δεύτερη πλέον σεζόν του στο ΝΒΑ. Μετά από μία εξαιρετική rookie season, o 20χρονος Σλοβένος δείχνει κάτι παραπάνω από έτοιμος να ξεπεράσει όλα τα ιερά τέρατα της Γηραιάς Ηπείρου που έχουν αφήσει εποχή στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο Doncic εμφανίζεται μέχρι στιγμής ακόμη καλύτερος από πέρυσι, έχοντας εξελιχθεί από μαέστρος του pick and roll σε έναν φανταστικό all around παίκτη.

Σε κανέναν δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν "γράψει" άνετα μέσους όρους της τάξεως των 26 π., 8 ρ. και 8 ασ., αριθμούς δηλαδή που τον βάζουν ακόμη και στην κουβέντα για το βραβείο του MVP. Η παρουσία δε, του έτερου σταρ Kristaps Porzingis δημιουργεί περισσότερους χώρους δράσης στον Doncic. Στο Ντάλας και στην πρώτη δίχως Dirk Nowitzki χρονιά της ομάδας εδώ και δύο δεκαετίες, κάνουν όνειρα ακόμη και για τα play-offs.

ΤΖΑ ΜΟΡΑΝΤ

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει μία αναφορά στον πιο σοβαρό υποψήφιο για να διαδεχθεί τον Doncic ως ROY. O Ja Morant των Memphis Grizzlies φαίνεται ήδη ότι θα γίνει ο επόμενος μεγάλος γκαρντ του πρωταθλήματος, συνδυάζοντας το στυλ του μπάσκετ του playground με τα χαρίσματα των πραγματικά σπουδαίων floor generals σε κορυφαίο επίπεδο. Πολλοί θα κάνουν λόγο και για τους Tyler Herro (Miami Heat) και RJ Barrett (New York Knicks) αλλά ο πρώην παίκτης του Murray State υπερέχει σε ταλέντο και swag attitude. Στο ΝΒΑ όλα μετρούν.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το έβδομο θαύμα του Λευτέρη Πετρούνια

Ο "άρχοντας των κρίκων" στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στην καριέρα του.

Ο Joel Embiid μόλις αποκάλυψε πως πάσχει από παράλυση Bell

"Είχα άσχημες ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα...".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος