Η αρχέγονη γοητεία του πιο σκληρού αθλήματος στον πλανήτη

Μία από τις πιο παλιές και συναρπαστικές παραδόσεις στην Φλωρεντία και η σχέση της με το σημερινό ποδόσφαιρο.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Ιανουαρίου 2022

Πριν μιλήσουμε για το πιο σκληρό άθλημα του πλανήτη, μία ματιά στην ποδοσφαιρική σχέση του με τους Βιόλα: Η Φιορεντίνα, εκτός από την κλασική μωβ εμφάνισή της, συνηθίζει να αγωνίζεται ενίοτε με μπλε, λευκή, κόκκινη ή ακόμη και πράσινη εμφάνιση στους αγώνες της. Αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί σε κανέναν εντύπωση και όχι για τους λόγους που φαντάζεσαι.

Ουσιαστικά είναι ένας φόρος τιμής προς τις γειτονιές της πόλης και στα χρώματα της κάθε μίας από τις ομάδες-γειτονιές που συμμετέχουν (υπό κανονικές συνθήκες και όχι στην εποχή του κορονοϊού) στον περίφημο ετήσιο αγώνα του Calcio StoricoCalcio Fiorentino).

Ο τελευταίος διεξάγεται από τον 16ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας στην Piazza Santa Croce. "4 γειτονιές, 1 μωβ καρδιά".

Η αρχέγονη γοητεία του πιο σκληρού αθλήματος στον πλανήτη

Ένα παιχνίδι, μία ολόκληρη κουλτούρα

Το ποδόσφαιρο στην πόλη του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Αγγέλου, του Δάντη και του Γαλιλαίου, του Μακιαβέλι και του Βερρόκκιο, έχει μακρά ιστορική παράδοση και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να έρθει πιο κοντά η Αναγέννηση με την λαϊκότερη ιταλική κουλτούρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο τελευταίος μεγάλος ήρωας της πόλης, ο Gabriel Batistuta, δίνει σχεδόν κάθε χρόνο το παρών στην Piazza Santa Croce στον τελικό του Calcio Storico, την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. 

Πολύ μικρό για να θεωρηθεί πόλεμος, πολύ σκληρό για να είναι παιχνίδι. 

Η φράση ανήκει στον βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκο τον Γ', ο οποίος είχε παρακολουθήσει ένα ματς το 1574. Πέντε αιώνες μετά, τα λόγια του αρκούν για να περιγράψουν ακριβώς τη φύση και το ύφος του αθλήματος, που ωστόσο φυλάσσεται και διατηρείται από τους ντόπιους σαν μια σημαντική παράδοση. Το πρώτο καταγεγραμμένο Calcio Storico χρονολογείται το 1530, όταν και η Φλωρεντία βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή. 

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ 2

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το Calcio Fiorentino που τόσο πολύ επηρεάζει τα αθλητικά δρώμενα της πόλης ακόμη και σήμερα; Είναι μία πρώιμη μορφή ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με ράγκμπι και MMA, ενώ θεωρείται μια αναβίωση του αρχαιο-ρωμαϊκού harpastum.

> Διάβασε ακόμη: Όσα έμαθε η ζωή και το ποδόσφαιρο στον Sir Alex Ferguson

Διεξάγεται από τον 16ο αιώνα στη γνωστότερη πλατεία της Φλωρεντίας, η οποία για αρκετές ημέρες (όσο διαρκούν δηλαδή οι ημιτελικοί και ο τελικός) καλύπτεται με χώμα και διαμορφώνεται σε κάτι ανάμεσα σε γήπεδο ποδοσφαίρου και αρένα. 

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ 3

Η κάθε ομάδα- γειτονιά (Santa Croce / μπλε, Santa Maria Novella/ κόκκινοι, Santo Spirito/ λευκοί και San Giovanni/ πράσινοι) αποτελείται από 27 παίκτες, στους οποίους επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε τρόπο (συμπεριλαμβάνονται από γροθιές και κλωτσιές μέχρι λαβές) προκειμένου να αποσπάσουν τη μπάλα από τους αντιπάλους τους και να σκοράρουν στην άλλη άκρη του γηπέδου.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν ο Mario Balotelli ξαναβρήκε τη φόρμα του;

Ο κάθε αγώνας διαρκεί 50 λεπτά και είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο αρκετοί από τους συμμετέχοντες εγκαταλείπουν με φορείο τον αγωνιστικό χώρο. 

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ 4

Στη Φλωρεντία έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τις παραδόσεις. Ακόμη κι αν το κάνουν με, κυριολεκτικά, τον πιο σκληρό τρόπο. 

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας