Τα προβλήματα των Η.Π.Α βρίσκουν λύσεις στο πρόσωπο του Barack Obama

Όσο προμοτάρει το νέο του βιβλίο, ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α δεν χάνει χρόνο για να δώσει πολύτιμες πολιτικές κατευθύνσεις.

Ποιο είναι το πιο αναμενόμενο βιβλίο της χρονιάς; Καλώς ή κακώς, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, ο πρώτος τόμος από τα απομνημονεύματα του Barack Obama με τίτλο Promised Land καταφθάνει σε λίγο καιρό στα ράφια των βιβλιοπωλείων (που, δυστυχώς, δεν είναι ανοιχτά…) και στις ηλεκτρονικές προθήκες των e-shops με άγριες διαθέσεις. Όλα δείχνουν πως θα αποτελέσει το αναγνωστικό blockbuster της χρονιάς από τη μία έως την άλλη άκρη του πλανήτη. Άλλωστε, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος παραμένει τρομερά δημοφιλής και απίστευτα media friendly.

Τι κάνεις λοιπόν όταν θες να προμοτάρεις το βιβλίο σου; Η αρχαία μέθοδος των βιβλιοπαρουσιάσεων συνεχίζεται μέχρι τις μέρες, απλά αντί ο Barack Obama να πηγαίνει πόρτα πόρτα και από το ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο στο άλλο επέλεξε να κάνει κάτι που θα του δώσει μεγαλύτερη προβολή. Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται καλεσμένος στα μεγαλύτερα αμερικανικά talkshows με διάσημους παρουσιαστές όπως η Opra Winfrey. Τελευταία του στάση; Την Κυριακή έδωσε συνέντευξη στον Scott Pelley και το 60 minutes κκαι μίλησε για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τις Η.Π.Α: Από τη δολοφονία του George Floyd και το κίνημα Black Lives Matter μέχρι το βαθύ κοινωνικό διχασμό που ζει η Αμερική καθώς βρίσκεται δεμένη στο άρμα των fake news. 

O Obama άνοιξε τα χαρτιά του

"Βρισκόμαστε σε βαθύ διχασμό" είπε ο Obama. "Όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά κι οι ψηφοφόροι"

"Έχουμε διανύσει μία πρόσφατη προεδρία που αγνοούσε επιδεικτικά κάποια βασικά συνταγματικά ζητήματα, κάποιες αξίες που οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θεωρούσαν παλιότερα ως δεδομένες" είπε ο Barack Obama, για να συνεχίσει: "Και ίσως αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό και βλάπτει ακόμα περισσότερο τη συνοχή, είναι το γεγονός πως γίναμε μάρτυρες αυτού που ονομάζεται "σήψη της αλήθειας" μίας διαδικασίας που επιτάχυνε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο Donald Trump, την αίσθηση δηλαδή ότι όχι μόνο δεν χρειάζεται να λέμε την αλήθεια, αλλά και ότι η αλήθεια δεν έχει καμία σημασία τελικά". 

Αν θεωρείς ότι το ζήτημα της αλήθειας στην ενημέρωση αλλά και στην επικοινωνία των πολιτών με τους πολιτικούς και την κυβέρνησή τους δεν είναι τόσο σημαντικό, για ρίξε μία ματιά στο χάος που κυριάρχησε στους αμερικανικούς δρόμους ύστερα από τη δολοφονία του George Floyd. Οι δηλώσεις, οι κινήσεις και, γενικά, η αμφιλεγόμενη στάση του Donal Trump -ενός πολιτικού που ξεπέρασε κάθε άλλον στο προσφιλές σπορ των πολιτικών ανά τον κόσμο να μη λένε την αλήθεια- έριξε λάδι στη φωτιά. Στη φωτιά αυτή, μάλιστα, χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Φυσικά, για αυτό δε φταίει μονάχα ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α με την πορτοκαλί απόχρωση στο δέρμα. Τα MME και -κυρίως- οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεράστια ευθύνη για την κάθε είδους παραπληροφόρηση.

Τα προβλήματα των Η.Π.Α βρίσκουν λύσεις στο πρόσωπο του Barack Obama

"Βρισκόμαστε σε βαθύ διχασμό" είπε ο Obama. "Όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι ψηφοφόροι. Βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα, τα γεγονότα και οι πολιτικές αλλά το  κατά πόσο μπορείς να "στραπατσάρεις" την ταυτότητα του αντιπάλου σου. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Πιστεύω ότι το σημερινό μιντιακό περιβάλλον συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτήν την (κακή) εικόνα. Αυτή η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν οι πολίτες της δεν είναι καλή πληροφορημένοι".


"Θα πρέπει να θωρακίσουμε τους κανονισμούς, έτσι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από τη μυθοπλασία". 


Ξαφνικά, εκείνο που φαινόταν παλιότερα ως έλασσον ζήτημα έχει μεταμορφωθεί σε μείζον πρόβλημα. Τα fakes news σκοτώνουν την αμερικανική -και όχι μόνο- δημοκρατία. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για αυτό; Ο Barack Obama φαίνεται να γνωρίζει τη λύση ή μάλλον τις λύσεις και μετά το πέρας της δικής του Προεδρίας για τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν: "Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί με τα Media και τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να βρούμε έναν τρόπο να ενημερώνουμε σωστά το κοινό για τα τρέχοντα ζητήματα" είπε, πριν συνεχίσει και τονίσει το εξής: "Θα πρέπει να θωρακίσουμε τους κανονισμούς, έτσι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από τη μυθοπλασία". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος