Η ιστορία του Lil Nas X έχει ζουμί

Μεγάλωσε σε σπίτι της πρόνοιας, διαχειριζόταν κρυφά έναν viral fan account της Nicki Minaj στο Twitter, έγινε ο μεγαλύτερος ανοιχτά gay καλλιτέχνης της country/rap σκηνής.

Lil Nas X: Ένα όνομα, πολλές ιστορίες, ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Ποιος είναι αυτός ο φοβερός τυπάς για τον οποίο παραμιλάει όλος ο πλανήτης; Είναι αληθινός ή επινοημένος; Αυθεντικός ή προϊόν ενός καλοστημένου από τον ίδιο σχεδίου μάρκετινγκ; Γιατί άλλοι πίνουν νερό στο όνομά του και άλλοι τον θεωρούν attention whore; Γιατί ενώ είναι στην κορυφή των charts εδώ και 2 χρόνια, στo Ellada τον μάθαμε οι περισσότεροι από το Met Gala; Κι από ταλέντο, πώς τα πάει, είναι η νέα Madonna;

Μοντέρνος Σταχτοπούτος

Ο Lil Nas X γεννήθηκε -όχι μες την πορφύρα που ταξιδεύουν οι θεοί απ' τους Δελφούς μέχρι την Μεσοποταμία, αλλά στην Ατλάντα της Τζόρτζια- ως Montero Lamar Hill στις 9 Απριλίου του 1999. Κάτι που τον κάνει να κουβαλάει στην πλάτη του 22 χρόνια - μικρό το βάρος. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν 6 ετών. Αρχικά έμεινε με τη μητέρα και τη γιαγιά του σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών "της πρόνοιας" αλλά τρία χρόνια αργότερα μετακόμισε σε μία άλλη πόλη της Τζόρτζια, στον πατέρα του, που ήταν τραγουδιστής της γκόσπελ.

Ως έφηβος ήταν μοναχικός. Έπαιζε τρομπέτα, το είχε τρομερά με το ίντερνετ και ήθελε να γίνει διάσημος. Το ήθελε πολύ αλλά χωρίς να ξέρει ούτε πού να εστιάσει ούτε με ποιο μέσο να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Έτσι, στράφηκε στα social media, καταναλώνοντας απίστευτες ώρες με στόχο να εδραιωθεί ως internet personality.

Κομπιουτεράς και με εμμονή στη Nicki Minaj

Η αρχή έγινε με το Facebook όπου ανέβαζε μικρά χιουμοριστικά βίντεο. Μετά εστίασε στο Instagram. Στη συνέχεια στο Twitter όπου του έδωσε και κατάλαβε. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε έπειτα από ένα σίριαλ ερευνών, διαχειριζόταν έναν υπερεπιτυχημένο fan account της Nicki Minaj ο οποίος κάποια στιγμή κατέβηκε από την εν λόγω πλατφόρμα λόγω των αθέμιτων μεθόδων που χρησιμοποιούσε (κανονικότατο troll) για να κάνει τα tweets του να γίνονται viral. Εκτός από τη Nicki Minaj που ήταν η "θεά" του, του άρεσαν πολύ και ο Drake, η Miley Cyrus και η Doja Cat

Κάποια στιγμή, ακόμη έφηβος, είχε αρχίσει να φτιάχνει τα δικά του memes, μέσω των οποίων είχε γίνει εμφανές τόσο το αφοπλιστικό χιούμορ του όσο και οι γνώσεις του πάνω στην pop κουλτούρα. Γύρω στα 16 με 17 αποδέχτηκε μέσα του το ότι ήταν gay. Μετά το σχολείο, σπούδασε για έναν χρόνο Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Τζόρτζια.

Εκείνη την εποχή συγκατοικούσε με την αδερφή του, ενώ κατά διαστήματα δούλεψε σε ένα φαστφουντάδικο και ένα θεματικό πάρκο (πάλι καλά που στις ΗΠΑ έχει καταργηθεί -δεν παίρνουμε και όρκο- το επάγγελμα της κορδελιάστρας). Τα παράτησε, όμως, όλα για να κυνηγήσει μία καριέρα στη μουσική βιομηχανία

Η ιστορία του Lil Nas X έχει ζουμίFilip Custic

Τι σου είναι το TikTok

Στα τέλη του 2018, λοιπόν, αφού συνειδητοποίησε ότι ο δρόμος του είναι η μουσική, υιοθέτησε το όνομα Lil Nas X -ως φόρο τιμής στον ράπερ Nas- και άρχισε να φτιάχνει τραγούδια. Στην εκπνοή της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε μόνος του το κάντρι/ραπ Old town road που έγινε viral μήνες αργότερα, αφού το τσίμπησε το TikTok. 

Με αυτό το τραγούδι κέρδισε 2 βραβεία Grammy και έμεινε επί 19 εβδομάδες στο #1 του US Billboard Hot 100, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία. Πλέον, το βίντεό του, που έκανε πρεμιέρα τον Μάιο του 2019, μετράει 820 εκατομμύρια views στο YouTube.

LIL NAS X WITH HIS 2 GRAMMYSGetty Images

> Διάβασε ακόμα: Weeknd, κόψε μας την ανάσα

Ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο πίσω από το τραγούδι. Το ηχογράφησε σε λιγότερο από μία ώρα σε ένα φτηνό στούνιο στην Ατλάντα γιατί είχε έλλειψη σε ρευστό, ενώ το χαρακτηριστικό beat του το αγόρασε ανώνυμα από τον Γερμανό παραγωγό YoungKio, μέσω ενός online καταστήματος, προς 30 δολάρια.

Μάλιστα, πριν υπογράψει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Columbia (τον Μάρτιο του 2019) είχε προσπαθήσει να το προμοτάρει μόνος του φτιάχοντας περίπου 100 διαφορετικά memes. Πουληστερή η ιστορία του μαύρου Σταχτοπούτου, ακριβώς σαν εκείνη της Madonna- δεν την αναφέρουμε τυχαία εδώ- που έφτασε στη Νέα Υόρκη με 35 δολάρια στην τσέπη και κατέκτησε τον κόσμο.

Ο Lil Nas X είναι ένα μουσικό προϊον-πολυαισθητηριακή εμπειρία

Ακολούθησαν τα singles⁠ Panini και Rodeo -με εξαιρετικές επιλογές όσον αφορά την τοποθέτηση προϊόντων στα βιντεοκλίπ, έτσι για να πέφτει το παραδάκι χωρίς να ρίχνει τα αισθητικά του standards- τα οποία βγήκαν από το πρώτο του extended play με τίτλο 7

Σημείωσαν μεν επιτυχία στα charts αλλά κανένα τους δεν έφτασε τα stats του πρώτου του single, αποδεικνύοντας ότι οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία. Κι αυτό γιατί με τα singles-προπομπούς του πρώτου του ολοκληρωμένου album -του Montero, που κυκλοφόρησε στα μέσα του Σεπτέμβρη και το προμόταρε, ανάμεσα στα άλλα, με μία φωτογράφιση με την κοιλιά τούρλα- κατέκτησε τον κόσμο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MONTERO (@lilnasx)

Με τι όπλα κατακτάται, όμως, η μουσική βιομηχανία σήμερα; Σίγουρα όχι απλώς με μία καλή φωνή. Ο Lil Nas X δεν είναι ένας pop star "της σειράς". Τα βιντεοκλίπ για τα Montero (Call me by your name) και Industry baby είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Οι δημόσιες εμφανίσεις του, όπως η περίφημη με τα 3 outfits του οίκου Versace στο Met Gala, διαγαλαξιακές.

Ο ίδιος είναι ένα προϊόν-πολυαισθητηριακή εμπειρία που επικοινωνείται στο κοινό μέσω ενός συναρπαστικού, φουτουριστικού, αναπολογητικού, πολύχρωμου, glitterάτου, ηλεκτρονικού, hyper sexy, pop, queer σύμπαντος, το οποίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνο που μας είχε προτείνει η Lady Gaga στα πρώτα χρόνια της καριέρας της.

LIL NAS XAT MET GALAGetty Images

> Διάβασε ακόμα: Jelena Karleuša: Η Madonna των Βαλκανίων

He's coming out, he wants the world to know

Στις αρχές του Ιουνίου του 2019 έκανε coming out ως gay στην αδερφή και τον πατέρα του και στις 30 του ιδίου μηνός, τελευταία ημέρα του Pride Month, το επέκτεινε δημόσια και αναπολογητικά μέσω του αγαπημένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Twitter.

Κόντρα στους αβάσιμους θέλουμε ή θα θέλαμε να πιστεύουμε φόβους για τον αντίκτυπο στην καριέρα του -κανείς άλλος ανοιχτά gay μαύρος καλλιτέχνης της κάντρι και της ραπ δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά όσο εκείνος- και αφού είχε φροντίσει να προετοιμάσει το κοινό με τις κατάλληλες αναφορές στα βιντεοκλίπ του.

LIL NAS XCharlotte Rutherford

Ο Lil Nas X, ο Σατανάς και η Madonna 

Φέτος τον Μάρτιο, πάντως, ο Lil Nas X έπιασε λαβράκι με την κυκλοφορία του βιντεοκλίπ για το τραγούδι του Montero (Call Me by Your Name), καθώς του την έπεσαν αγρίως οι συντηρητικοί κατηγορώντας τον για βλασφημία και λατρεία του Σατανά.

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Π.χ. το τι χαμό είχαν κάνει το 1989 οι συντηρητικοί όταν η Madonna κυκλοφόρησε το Like a prayer; Κατά "σατανική" σύμπτωση, πάντως, και τα δύο τραγούδια έφτασαν στο #1 του Billboard Hot 100. Κοινώς, ο νεόκοπος συναρπαστικός pop star φαίνεται να έχει πάρει μαθήματα από τη Δασκάλα.

> Διάβασε ακόμα: Η προκλητική ελευθερία της Madonna μέσα από 13 φωτογραφίες

Οι παραλληλίες με την τακτική της πρόκλησης που ακολούθησε η Madonna για να γίνει αυτοκράτειρα της pop, όμως, δεν σταματούν εκεί. Το 1989 η Madonna είχε την Pepsi να της κάνει νομικά νερά με την μη-προβολή του διαφημιστικού spot που είχε γυρίσει και στο οποίο ακουγόταν το Like a prayer (σκασίλα της).

Ο Lil Nas X τον ίδιο μήνα της κυκλοφορίας του Montero (Call Me by Your Name) είχε συνεργαστεί με τη νεοϋορκέζικη καλλιτεχνική κολεκτίβα MSCHF για την κυκλοφορία ενός τροποποιημένου ζευγαριού των Air Max 97 της Nike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MONTERO (@lilnasx)

Το εν λόγω μοντέλο το φορούσε ο "Σατανάς" στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού και έφερε την ονομασία Satan Shoes. Μαύρα, με μία χάλκινη πεντάλφα και στη σόλα τους να επιπλέουν 60cc και 1 σταγόνα αληθινού (;) ανθρώπινου αίματος, κυκλοφόρησαν σε 666 ζευγάρια προς 1.018 δολάρια έκαστο.

Η Nike επέβαλλε ασφαλιστικά μέτρα και μπλόκαρε τη διάθεσή τους, δηλώνοντας ουδεμία ανάμιξη στο project και αποδοκιμάζοντας τα "μηνύματα" που περνούν ο Lil Nas X και η MSCHF.

LIL NAS X AND HIS DANCERSGetty Images

Όσοι συμμετείχαν πάντως στην επιλογή των νικητών των φετινών VMA του Mtv, προφανώς και είχαν αντίθετη άποψη για το βιντεοκλίπ και τα "μηνύματά" του. Απόδειξη; Έφυγε με τρία βραβεία: Βίντεο της Χρονιάς, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερων Οπτικών Εφέ.

Τέλος, στη σκηνή της απονομής, ο Lil Nas X όχι μόνο φόρεσε ένα φούξια σύνολο με την υπογραφή του οίκου Versace, αλλά και απέτισε ένα ομάζ στη Madonna, όταν λικνίστηκε ηδυπαθώς σε ένα στρώμα κυκλωμένος από ημίγυμνους χορευτές, με τον ίδιο τρόπο που έκανε εκείνη όταν περφόρμαρε το Erotica στην τουρνέ της The Girlie Show. Βαθιά υπόκλιση στο μεγαλείο του και τέλος.

ALBUM COVER: MONTERO BY LIL NAS X


Info: Το άλμπουμ 'Montero' του Lil Nas Χ κυκλοφορεί από την Panik Records/SonyMusic.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης