Pandora Papers ή πως τα κρυμμένα χρήματα γίνονται ορατά

Βλέπουν όντως όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και οι κοινοί εγκληματίες τις 'περίεργες' διαδρομές του χρήματός τους να γίνονται 1η είδηση;

Η δύναμη του πραγματικά πολύ χρήματος είναι σπανίως άμεσα ορατή, φαίνεται να επιχειρηματολογεί ο Charles P. Pierce, συγγραφέας και καυστικός πολιτικός συντάκτης του αμερικανικού Esquire, σχολιάζοντας την ηχηρή απουσία των πάμπλουτων συμπατριωτών του από τα περίφημα Pandora Papers. Τουναντίον, όπως υποστηρίζει, το πολύ χρήμα το καταλαβαίνουμε κυρίως έμμεσα, μέσα από τα αποτελέσματά του. Για παράδειγμα, όταν ένα εργοστάσιο μολύνει τον ποταμό ενός χωριού, συνειδητοποιούμε τον πλούτο που ρέει -μαζί με τα απόβλητα- έμμεσα, από το ότι η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια.

Το σπανίως, όμως, δεν σημαίνει ποτέ. Πριν από λίγες ημέρες, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, στην οποία συμμετέχουν 150 ειδησεογραφικά μέσα και πάνω από 600 ρεπόρτερ απ' όλο τον κόσμο, ξεσκέπασε μία παγκόσμια σκιώδη οικονομία από την οποία επωφελούνται ολιγάρχες, φερόμενοι δημοκράτες και κοινοί εγκληματίες.

Τα περίφημα Pandora Papers

Η έρευνα κράτησε 2 χρόνια και κατά τη διάρκειά της μελετήθηκαν 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από 14 εταιρείες που προσφέρουν offshore υπηρεσίες σε πελάτες που θέλουν να κρατήσουν τις οικονομικές τους υπηρεσίες 'στη σκιά'.

Ο αριθμός των ονομάτων των πρώην και νυν ηγετών κρατών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα περίφημα Pandora Papers, όπως ονομάστηκαν, είναι σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν που έχει ποτέ καταγραφεί σε κάθε προηγούμενη διαρροή εγγράφων από offshore παραδείσους.

Pandora Papers ή πως τα κρυμμένα χρήματα γίνονται ορατά Alex Wong / Getty Images
Το όνομα του βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας συμπεριλαμβάνεται σε αυτά των Pandora Papers. 

Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς...

Τα πιο τρανά από τα ονόματα της λίστας; Εκείνα του βασιλιά της Ιορδανίας, των προέδρων της Ουκρανίας, της Κένυας και του Εκουαδόρ, του πρωθυπουργού της Τσεχίας και του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Tony Blair. Επίσης, του 'ανεπίσημου υπουργού προπαγάνδας' του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, αλλά και αυτά 130 ακόμα δισεκατομμυριούχων από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και άλλες χώρες.

Η πλήρης υποκρισία

Αυτό που τρομάζει είναι το ότι κάποιοι από τους πολιτικούς της λίστας των Pandora Papers ανελίχθηκαν στην εξουσία χρησιμοποιώντας τη ρητορική της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ στην πραγματικότητα μετείχαν σε μία παγκόσμια ροή παράνομου χρήματος που πλούτιζε τους εγκληματίες και φτωχοποιούσε τους πολίτες

Για παράδειγμα, ο λαϊκιστής Τσέχος πρωθυπουργός αγόρασε μέσω offshore εταιρειών ένα 'παλάτι' αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων στη Γαλλική Ριβιέρα, πλήρες κινηματογραφικής αίθουσας και δύο πισινών, ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας τρεις παράκτιες επαύλεις στο Μαλιμπού, συνολικής αξίας 68 εκατομμυρίων δολαρίων.

> Διάβασε ακόμα: Οι ηγέτες κρατών που εμπλέκονται στα Pandora Papers

Οι ΗΠΑ και τα Pandora Papers

Όσον αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στα Pandora Papers; Πολιτείες όπως η Νότια Ντακότα έχουν υιοθετήσει ευνοϊκή νομοθεσία για τις συγκεκριμένες οικονομικές συναλλαγές (που όταν δεν είναι παράνομες παραμένουν απλώς ανήθικες), κάτι που τις έχει μετατρέψει σε 'νέες Κέιμαν νήσους'. Τρανταχτό παράδειγμα το ότι στο Σιού Φολς, τη μεγαλύτερη πόλη της Ντακότα, 'ξεκουράζονται' δεκάδες 'αλλοδαπά' εκατομμύρια δολάρια, μέσω trusts τα οποία συνδέονται με ανθρώπους ή άλλες εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα αδικήματα. 

Ποιο είναι, όμως, το πιο θλιβερό συμπέρασμα για τις ΗΠΑ από όλον αυτόν τον σαματά που έχουν προκαλέσει τα Pandora Papers; Το ότι απουσιάζουν τα ονόματα των πιο πλούσιων πολιτών της, που 'τυγχάνει' να είναι και από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Καμία αναφορά στον Jeff Bezos, τον Elon Musk, τον Bill Gates ή τον Warren Buffett.

Γιατί; Ίσως γιατί φορολογούνται τόσο ευνοϊκά που δεν έχουν ανάγκη τους offshore παραδείσους. Ίσως, όμως, και γιατί έχουν στραφεί σε offshore εταιρείες που δεν συμπεριλαμβάνονται στα Pandora Papers. Αν κάποια στιγμή επιβεβαιωθεί το τελευταίο σενάριο, τότε θα επιβεβαιωθεί και ο κανόνας: Η δύναμη του χρήματος είναι σπανίως άμεσα ορατή, δεν κάνει θόρυβο, την καταλαβαίνουμε μόνο από τη σιωπηλή παρουσία της, από τα αποτελέσματά της.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.