Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς emojis στη δουλειά

Τα αποτελέσματα ισραηλίτικης έρευνας είναι κατατοπιστικά.

Τα emojis στα μηνύματα στη δουλειά είναι πολύ ωραία, αρκεί να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αν θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά στην εργασία μας, καλό θα ήταν να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο. Συγκεκριμένα, μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Διοίκησης Coller του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν εικόνες και emojis αντί για κείμενο θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστοι από τους πιο "παραδοσιακούς" συναδέλφους τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η θέση που κατέχει κάποιος στο εταιρικό πλαίσιο έχει πολύ μικρή σχέση με αυτό. Ανεξάρτητα από το αν ο υπάλληλος που ενθουσιάζεται με τα emoji είναι ο διευθύνων σύμβουλος, το αφεντικό ή ο νεοφερμένος, η χρήση των εικόνων σε emails, προφίλ εφαρμογών τηλεδιάσκεψης ή οπουδήποτε είναι ορατά από συναδέλφους, η χρήση τους υποδηλώνει αδυναμία.

>Διάβασε ακόμη: Νέο design για το iPhone 14;

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα αναλύοντας τις αντιδράσεις μίας ομάδας Αμερικανών συμμετεχόντων σε γραπτά μηνύματα σε σχέση με κάποια που περιείχαν emojis υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες προσέδωσαν μεγαλύτερη δύναμη σε εκείνους που επέλεγαν τις λέξεις παρά τις εικόνες.

"Σήμερα όλοι έχουμε συνηθίσει να επικοινωνούμε με εικόνες και τα κοινωνικά δίκτυα το κάνουν εύκολο και διασκεδαστικό. Τα ευρήματά μας, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε ένα εργασιακό ή επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτή η πρακτική μπορεί να κοστίσει ακριβά, επειδή σηματοδοτεί χαμηλό κύρος. Η συμβουλή μας λοιπόν είναι να το σκεφτείτε δύο φορές προτού στείλετε μία φωτογραφία ή ένα emoji σε άτομα της εταιρείας σας ή σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο στο οποίο θέλετε να θεωρηθείτε σχετικός", εξηγούν οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης σε σχετικό δελτίο τύπου. 

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μάλιστα, κάθε συμμετέχων εξέτασε πολυάριθμα καθημερινά σενάρια. Για παράδειγμα, σε ένα από αυτά ζητήθηκε από τους εθελοντές να φανταστούν ότι επισκέπτονται ένα παντοπωλείο και βλέπουν ένα άλλο άτομο να φοράει μία φανέλα των Boston Red Sox. Στους μισούς παρουσιάστηκε ένας εθελοντής που φορούσε ένα μπλουζάκι με τις λέξεις "Red Sox", ενώ στους υπόλοιπους άλλος με μπλουζάκι με το λογότυπο της ομάδας μπέιζμπολ. Ως πιο αξιόπιστος, αξιολογήθηκε ο πρώτος εθελοντής. Στο μεταξύ, παρόμοια πειράματα παρήγαγαν πάντοτε παρόμοια αποτελέσματα, εντός και εκτός διαδικτύου, με διάφορες δοκιμές στο Zoom και σε κοινωνικό πλαίσιο που ανακατασκευάστηκαν ad hoc για τη διερεύνηση, την οργανωσιακή συμπεριφορά, όπως και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

>Διάβασε ακόμη: Τα νέα emojis

"Γιατί οι εικόνες δείχνουν ότι ένας αποστολέας δεν είναι πολύ έγκυρος;", αναρωτιέται μία από τις συν-συγγραφείς, η Elinor Amit. Η έρευνα δείχνει ότι τα οπτικά μηνύματα συχνά ερμηνεύονται ως σήμα της επιθυμίας για κοινωνική εγγύτητα. Μία άλλη, διαφορετική σειρά ερευνών καταδεικνύει ότι οι αδύναμοι άνθρωποι επιθυμούν την κοινωνική εγγύτητα περισσότερο από τους ισχυρούς ανθρώπους. "Προφανώς αυτά είναι άσχετα στοιχεία αξιολόγησης στις στενές και μάλλον εμπιστευτικές σχέσεις, όπου γνωρίζει ο ένας τον άλλον για πολλές άλλες προσωπικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά, καθώς και στην οικογένεια. Αλλά σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ιδίως στους επαγγελματικούς, επικρατούν σχέσεις εξουσίας και οι επικοινωνίες έχουν βαρύτητα σε αυτού του είδους τις ισορροπίες", καταλήγει. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης