Κάτι τρέχει με το 'Honestly, Nevermind' του Drake

O Drake περνάει την πιο χορευτική του φάση στο νέο του album και ιδού μερικές σκέψεις για αυτήν την αναπάντεχη στροφή.

Όταν το 2018 το Ray of Light έκλεισε 20 χρόνια ζωής, θυμάμαι να γράφω για την υπέρβαση παύλα στροφή στην ηλεκτρονική ποιότητα που είχε δοκιμάσει να κάνει η Madonna στο 7ο studio album της, το οποίο για κάποιους (λίγους) από εμάς είναι ό,τι καλύτερο της έχει συμβεί στην πολύχρονη πορεία της. Τρία χρόνια μετά, και πάλι στον 7ο δίσκο -να τους πιάνει φαγούρα άραγε;- μιλάμε για μία ιστορία που επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά δια χειρός Drake. Συγκεκριμένα, ο ράπερ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, εντελώς ξαφνικά, αποφάσισε να κυκλοφορήσει το νέο του δίσκο ονόματι Honestly, Nevermind, χωρίς καλά καλά να έχει κλείσει χρόνο το Certified Lover Boy του 2021. 

Κανονικά δε θα 'πρεπε να ξαφνιαζόμαστε, καθώς στο μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του, ο Drake λειτουργεί ως κανονικός χαμαιλέων, συνηθίζοντας να "τσιμπά" κομμάτια από διαφορετικά είδη και κουλτούρες και να τα μετατρέπει σε εύπεπτα δημιουργήματα που χαίρουν εκτίμησης από κοινό και κριτικούς. Για το στυλ που υπηρετεί, ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και κυρίως πώς να το κάνει ώστε να έχει επιτυχία, κανείς δε μπορεί να του το αρνηθεί αυτό. Μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον, γιατί διαβάζοντας λίγο σχόλια που γράφονται για το νέο του εγχείρημα, διακρίνω μία δυσπιστία που εξελίσσεται σταδιακά σε επίκριση, διότι αποφάσισε να πειραματιστεί με τη μελωδική house σκηνή.

Κάτι τρέχει με το 'Honestly, Nevermind' του Drake

Στο μεταξύ, βασικός συντελεστής του album είναι ο χιλιοβραβευμένος Black Coffee με τον οποίο πρωτοσυνεργάστηκε πίσω στο 2017 και συγκεκριμένα στο τραγούδι Get It Together με τη Jorja Smith στα φωνητικά. Το Honestly, Nevermind είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο σχεδιαστή μόδας Virgil Abloh, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Drake και λάτρης της house σκηνής. Μάλιστα, πέρα από την αφιέρωση του δίσκου στον Abloh μέσω σχετικής επιστολής στο Apple Music, ο αείμνηστος καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής συλλογής Louis Vuitton αναφέρεται και στο sample του single Sticky.

>Διάβασε ακόμη: Το μουσικό μανιφέστο του Kendrick Lamar

Ο τόνος του δίσκου ακολουθεί το συνηθισμένο τοξικό, παθητικά επιθετικό, sad-boy θέμα γύρω από το οποίο ο Drake έχει χτίσει την εικόνα του. Ακόμη και ο τίτλος, Honestly, Nevermind, είναι ένα δηκτικό πέρασμα διανθισμένο από κλασικούς στίχους - σήμα κατατεθέν του ράπερ (π.χ "I found a new muse/That's bad news for you/Why would I keep you around?"). Η μόνη διαφορά από το χθες μέχρι το σήμερα είναι πως όλο αυτό το ντύνει υπό τους ήχους μελωδικής house, εμπιστευόμενος τον Black Coffee, αλλά και τους &ME και Rampa, τύπους δηλαδή που αν μη τι άλλο ξέρουν καλά να δημιουργούν χορευτική μουσική και κυρίως, επιτυχίες.

Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καναδός πειραματίζεται με το είδος. Είχε ήδη δείξει μία τέτοια διάθεση μέσα από το Passionfruit, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μία ολοκληρωμένη δουλειά από την οποία παρεκκλίνουν σε ύφος μόνο τα δύο τελευταία τραγούδια που ακολουθούν την πεπατημένη της αγαπημένης του old-school ραπ. 

Τα αμφιλεγόμενα σχόλια

Οι πρώτες κριτικές κάνουν λόγο για έναν Drake που έχει ξεστρατίσει, όπως επίσης και για έναν αμήχανο, διεκπεραιωτικό δίσκο που βασίζεται ετεροχρονισμένα στις μουσικές τάσεις και όχι σε κάποιου είδους βαθύτερη ανάγκη έκφρασης. Προσωπικά αν με ρωτάς, τον άκουσα ευχάριστα και δε μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι είναι έτοιμοι να γράψουν το κοντό τους και το μακρύ τους για κάτι που δεν έχει προλάβει να δοκιμαστεί στο χρόνο. Μπορεί ο Drake να περνά τη φάση του, μπορεί να θέλει να βγάλει ένα μουσικό του απωθημένο, ενδέχεται επίσης να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Είναι όλα θεμιτά και γιατί όχι; ευπρόσδεκτα. Δε χρωστάει σε κανένα.

Παρεμπιπτόντως, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το Honestly, Nevermind δε δημιουργήθηκε από τη μία ημέρα στην άλλη, ενώ το πρώτο video clip του δίσκου για το Falling Back προφανώς δημιουργήθηκε για να προκαλέσει αίσθηση. Στο προβοκατόρικο βίντεο τον βλέπουμε να παντρεύεται 23 διαφορετικές γυναίκες σε έναν κοινό γάμο με κουμπάρο τον Tristan Thompson, ο οποίος έχει απασχολήσει την επικαιρότητα πολλάκις ως άπιστος σύντροφος της Khloe Kardashian. 

Αναμφισβήτητα, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Για να έχεις μία ιδέα, τσέκαρε το Honestly, Nevermind, εδώ: 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος