Κι όμως ο Δίας 'έφαγε' μικρότερους πλανήτες

Δύο είναι τα τινά για το πώς απέκτησε μέταλλα ο πλανήτης Δίας.

Χάρη στην αποστολή Juno της NASA, εδώ και μερικά χρόνια έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε λεπτομερώς την εξέλιξη του πλανήτη Δία. Τα στοιχεία για τη σύστασή του μας έδειξαν τελευταία μια μικρή κατανομή μετάλλων και η εξήγηση που έχουν βρει οι αστρονόμοι είναι ότι ο πλανήτης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να "κατάπιε" αρκετούς βραχώδεις πλανητοειδείς πλανήτες, δηλαδή πλανήτες στο αρχέγονο στάδιο.

Τι δηλώνει σχετικά η επικεφαλής της μελέτης της NASA

"Υπάρχουν δύο μηχανισμοί με τους οποίους ένας γίγαντας αερίων όπως ο Δίας μπορεί να αποκτήσει μέταλλα κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του: μέσω της συσσώρευσης μικρών πετρωμάτων ή μεγαλύτερων πλανητοειδών", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Yamila Miguel.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο πιθανό είναι να τελειώσει το νερό στη Γη;

"Γνωρίζουμε ότι όταν ένας μικρός πλανήτης γίνει αρκετά μεγάλος, αρχίζει να εκτοξεύει συντρίμμια. Ο πλούτος των μετάλλων εντός του Δία που βλέπουμε τώρα είναι αδύνατον να επιτευχθεί πριν. Έτσι μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο με μόνο μικρότερο υλικό κατά τον σχηματισμό του. Τα πλανητικά σωματίδια είναι πολύ μεγάλα για να μπλοκαριστούν, άρα πρέπει να έχουν παίξει κάποιο ρόλο".

Αυτή η μελέτη μας λέει και κάτι άλλο: ότι μόνο μια κοντινή αποστολή μπορεί να προσδιορίσει αυτού του είδους την εσωτερική σύνθεση, κάτι που κανένα τηλεσκόπιο δεν ήταν σε θέση να δει. Αυτό σημαίνει ότι όταν παρατηρούμε εξωπλανήτες από το ηλιακό μας σύστημα, δεν είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τα πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ