Giorgia Meloni, μια λαοπλάνα νεοφασίστρια

Επίγονος του Mussolini όσο κι αν το απαρνιέται, η Giorgia Meloni θεωρείται πως είναι ένα κάθαρμα περιτριγυρισμένο από Ναζί.

Deutsche Welle γράφει σήμερα, την επαύριο της νίκης της Giorgia Meloni στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές, ότι στη Via Della Scrofa, στη Ρώμη, στην αψιδωτή πύλη ενός μεγάλου κίτρινου κτηρίου υπάρχει μια πλακέτα εις τη μνήμη του Alberto Marchesi, ενός αντιφασίστα ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς SS το 1944. Στα δεξιά της ίδιας εισόδου, όμως, υπάρχει και μια μικρότερη σε μέγεθος σήμανση από πλεξιγκλάς, που υποδεικνύει ότι εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του νεοφασιστικού κόμματος Τα Αδέρφια της Ιταλίας.

Στο συγκεκριμένο κτίριο, από το 1946, έχουν κατά καιρούς στεγαστεί πολλά νεοφασιστικά κόμματα. Υπήρξε, επίσης, σημείο συνάντησης των οπαδών του Benito Mussolini, ενός πολιτικού που η ίδια η Meloni, όπως και άλλοι Ιταλοί, θεωρούν ότι ήταν μια "περίπλοκη προσωπικότητα", πως δεν ήταν όλα όσα έκανε κατακριτέα.

Giorgia Meloni, μια λαοπλάνα νεοφασίστριαGetty Images

Το κεντροδεξιό ξέπλυμα μιας νεοφασίστριας

Η σχέση της "πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιταλίας" με το παρελθόν είναι και αυτή περίπλοκη. Σαν celebrity που θέλει να αποφύγει τις ερωτήσεις για τα προσωπικά της και επιθυμεί να μιλάει μόνο για τα επαγγελματικά της, λέει ότι τις δύο στις τρεις φορές που την καλούν στην τηλεόραση τη ρωτούν για την Ιστορία και όχι για την πολιτική της ατζέντα, όχι για το τώρα.

> Διάβασε ακόμα: Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες

Από το προηγούμενο φθινόπωρο, πάντως, ενώ ετοίμαζε την προεκλογική της καμπάνια, την οποία σχεδίαζε επί χρόνια σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, "μήνυσε" στα στελέχη της να σταματήσουν να κάνουν ακραίες δηλώσεις, να αποφεύγουν τις αναφορές στον φασισμό και να πάψουν να χαιρετούν με τον τρόπο του Hitler.

Ο στόχος; Το να μεταφέρει το κόμμα της πιο κοντά στην κεντροδεξιά, έναν χώρο που έχει νόημα στη μεσαία τάξη, και να μπορέσει να συνεργαστεί με τα άλλα δεξιά κόμματα, τη Λέγκα του Βορρά του Matteo Salvini και το Forza Italia του Silvio Berlusconi.

Δεν εμφανίστηκε, όμως, από το πουθενά. Το φοβερό γκελ της οφείλεται στο ξέπλυμα που της επιφύλαξαν τα media, κάνοντάς τη να δείχνει ακίνδυνη ή νομιμοποιώντας τη.

Η ιστορία της πρώτης Ιταλίδας πρωθυπουργού

Γεννημένη το 1977, η Meloni έγινε μέλος της νεολαίας του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος όταν ήταν 15 ετών, "για να ταχθεί ενάντια στην τρομοκρατία της ακροαριστεράς". Στη συνέχεια, ηγήθηκε της νεολαίας του ακροδεξιού Εθνικού Συνασπισμού και συνέχισε να ανελίσσεται μέχρι που το 2008 έγινε η νεότερη υπουργός της Ιταλίας. Στα 31 της, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που αφορούσε τη νεολαία στην κυβέρνηση του Berlusconi.

Δέκα και πλέον χρόνια μετά, όλο της το είναι περιστρέφεται γύρω από τα Αδέρφια της Ιταλίας, το κόμμα της "ριζοσπαστικής δεξιάς" που ιδρύθηκε το 2012 και του οποίου ηγείται.

> Διάβασε ακόμα: Η πραγματική σημασία της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία

Το λαϊκιστικό σλόγκαν με το οποίο κέρδισε της εκλογές είναι το "πρώτα η Ιταλία και ο λαός της Ιταλίας". Οι επαγγελίες της; Υποσχέθηκε προνόμια για τις οικογένειες, λιγότερη ευρωπαϊκή γραφειοκρατεία, χαμηλούς φόρους και φρένο στη μετανάστευση. Θέλει να διαπραγματευτεί ξανά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόμμα της απορρίπτει τις αμβλώσεις και τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου.

Οι πολιτικοί της αντίπαλοι τη θεωρούν ένα κάθαρμα που είναι περιτριγυρισμένο από Ναζί. Εκείνη αντεπιτίθεται και λέει ότι την έχει κουράσει να τη θεωρούν "κακιά" και πιστεύει ότι όσοι την κατηγορούν το κάνουν επειδή είναι επιτυχημένη. Τέλος, δεν δέχεται ούτε τις συγκρίσεις με τον Mussolini, τον Hitler ή τον Putin, καθώς "υποστηρίζει την Ουκρανία".

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 35 ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στις προκριματικές είτε με διαδικτυακή ψήφο είτε δια ζώσης περισσότερα από 63.000 μέλη και φίλοι του κόμματος.

H Ελεονώρα Μελέτη για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

"Δεν είναι το χρώμα που με έπεισε, αλλά η στιγμή...".

Τι σημαίνει η επιλογή Μπελέρη για τις Ευρωεκλογές

Η επιλογή του πρωθυπουργού, η οποία χειροκροτήθηκε παρατεταμένα στην κεντρική αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, περιέχει υψηλούς συμβολισμούς.

O Donald Trump αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της δίκης του

"Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια" ή μήπως η δίκη ήταν τόσο βαρετή πια;

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο Ιράν

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ μιλά με αριθμούς, που μεταξύ μας, ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Γραφει Γιαννης Σπανος