Η ιστορία της Ελληνοεβραίας βασίλισσας του πορνό στις ΗΠΑ

Η μυθιστορηματική ιστορία της Chelly Wilson και η άγνωστη γνωριμία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Γράφει: Esquire Editors 11 Νοεμβρίου 2022

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1908, η Ελληνοεβραία Chelly Wilson, κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία στη Νέα Υόρκη, να μεσουρανήσει για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και να αναγορευθεί σε βασίλισσα του πορνό.

Η Wilson πέθανε το 1994 σε ηλικία 86 ετών. Σε μια επιστολή προς τις κόρες της, έγραψε τη λίστα αγορών για το φαγητό που ήθελε να σερβιριστεί στην κηδεία της και έδωσε οδηγίες για το πώς θα ήθελε να τιμήσουν τη μνήμη της. Ήθελε να πιουν και σημείωνε ότι "είχε κάνει το καθήκον της εδώ στη Γη και επέστρεψε στον Θεό".

Η η ελληνικής καταγωγής Chelly Wilson, η γυναίκα που μετανάστευσε το 1939 στη Νέα Υόρκη από τη Θεσσαλονίκη, και από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως τα μέσα της δεκαετίας του '80, στην περιβόητη περιοχή της Times Square, γνωστή ως Deuce, έχτισε μια αυτοκρατορία του πορνό κινηματογράφου και τη φήμη μιας από τις πιο έξυπνες, σημαίνουσες και αινιγματικές φιγούρες του χώρου, έζησε μια μυθιστορηματική ζωή.

Η πρώτη της δουλειά ήταν να πουλάει χοτ ντογκ στην προβλήτα Dyckman. Σύντομα κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία παραγωγής πορνό ταινιών, να γίνει πλούσια και η ζωή της τώρα καταγράφεται σε ένα ντοκιμαντέρ που αναμένεται να κάνει θραύση.

Με ένα τσιγάρο στο χέρι και σακούλες με λεφτά κρυμμένα στο γραφείο της που προέρχονταν από τις εισπράξεις των θεαμάτων που παρουσίαζε, η Chelly Wilson ζούσε σε ένα διαμέρισμα πάνω από το θρυλικό θέατρο Adonis, αποκλειστικά για άνδρες στην 8η Λεωφόρο. Από τον κύκλο της, τους συνεργάτες, τους συμπαίκτες της στο πόκερ, τους εραστές της, τα παιδιά και τα εγγόνια της, λίγοι γνώριζαν τα ρίσκα που έπαιρνε για να φτάσει ψηλά.

Στη Νέα Υόρκη, η χαρισματική Γουίλσον έχτισε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα ως παραγωγός θεαμάτων πορνό και ιδιοκτήτρια θεάτρων, φτιάχνοντας τελικά την αυτοκρατορία της και έχοντας στην ιδιοκτησία και ένα εστιατόριο. Έδινε στις αίθουσές της ονόματα Ελλήνων θεών του έρωτα.

Η αλυσίδα αιθουσών της στην 8η Λεωφόρο, περιλάμβανε τους κινηματογράφους Venus, Eros και Adonis. Παντρεύτηκε δύο φορές, είχε τουλάχιστον δύο εραστές, πιθανώς και γυναίκες ερωμένες και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Το "Queen of the Deuce", το ντοκιμαντέρ της Ελληνομαμερικανίδας Βάλερι Κοντάκος, αποκαλύπτει τις ρίζες της Chelly Wilson που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία που έσπασε ταμπού, ενώ παρακολουθεί τα οδυνηρά γεγονότα που την οδήγησαν στην αναχώρησή της από την Ευρώπη τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τις ασυνήθιστες τροχιές που διέγραψαν τα επιχειρηματικά της εγχειρήματα στις ΗΠΑ αλλά και η προσωπική της ζωή.

Είναι η εποχή της ανόδου του φεμινιστικού κινήματος, της σεξουαλικής επανάστασης και της αρχής της έκφρασης της περηφάνειας των ομοφιλοφύλων για την σεξουαλική τους ταυτότητα. Το "Queen of the Deuce" επιχειρεί μια εναλλακτική προσέγγιση της πολιτιστικής ιστορίας, όπως φαίνεται από την ιστορία επιβίωσης της Chelly.

Η άγνωστη γνωριμία με την εθνική σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη

Μια φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οικογένεια Γουίλσον για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη γνωριμία της εθνικής σταρ Αλίκης Βουγιουκλάκη και του τότε συζύγου της, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με την Chelly Wilson.

Η Γουίλσον ξεκίνησε την καριέρα της με ελληνικές ταινίες. Ταινίες με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Νίκο Κούρκουλο, την Ρένα Βλαχοπούλου είχαν προβληθεί από τις αίθουσές της.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, το χρυσό ζευγάρι του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη. Ένα βράδυ βρίσκονται στο εστιατόριο Mykonos της διαβόητης Chelly Wilson και εκεί φωτογραφίζονται, μαζί με άλλους, μαζί της.

Η ιστορία της Ελληνοεβραίας βασίλισσας του πορνό στις ΗΠΑ

Μιλούσε τέσσερις γλώσσες και έπαιζε πόκερ

Στο σπίτι της, οι εφημερίδες βρίσκονταν παντού- διάβαζε ό,τι μπορούσε να πέσει στα χέρια της, αναφέρει η εφημερίδα New York Post με αφορμή την ταινία. "Μιλούσε τέσσερις γλώσσες", λέει για την Γουίλσον η κόρη της.

"Διοργάνωνε τακτικά παρτίδες πόκερ. ενώ γύρω από το τραπέζι της ήταν πιθανό να βρίσκονται σταρ των ταινιών της αλλά και μαφιόζοι", προσθέτει. Κάποιοι φιλοξενούμενοι στο διαμέρισμα της κοιμόντουσαν στο πάτωμα, στα τραπέζια ή σε ό,τι άλλο ήταν διαθέσιμο, αφηγείται ακόμα η κόρη της στην ταινία.

"Η μητέρα μου είχε πάντα ανθρώπους που έμεναν μαζί μας" δήλωσε στην Post. "Ήταν κυρίως άνθρωποι από την Ελλάδα που επισκέπτονταν ή μετακόμιζαν εδώ. Ολοι επωφεληθήκαμε από αυτό. Ήταν καλοί μάγειρες, οπότε υπήρχε πάντα υπέροχο φαγητό".

Ποια είναι η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Βάλερι Κοντάκος

Η Βάλερι Κοντάκος είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Το 2009 ξεκίνησε το Exile Room μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για media arts η οποία διοργανώνει workshops και δωρεάν προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ.

Η φιλμογραφία της εταιρείας συμπεριλαμβάνει το "Βόλτα", την πρώτη ελληνική ταινία μικρού μήκους που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Sundance. Η ταινία προβλήθηκε σε περισσότερα από 75 φεστιβάλ ανά τον κόσμο και απέσπασε 9 βραβεία.

"Ο Τελευταίος Παρτιζάνος" (2018) είναι η μοναδική κινηματογραφική καταγραφή της ζωής του Μανώλη Γλέζου, του ανθρώπου που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη το 1941 και έγινε Ευρωβουλευτής σε ηλικία 92 ετών.

"Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης" είναι μια συμπαραγωγή με την καναδική Storyline Entertainment.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.