O Bradley Cooper και οι ρόλοι της ζωής του

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, τσεκάρουμε τις 10 καλύτερες ταινίες στην καριέρα του, σύμφωνα τουλάχιστον με το Rotten Tomatoes.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 05 Ιανουαρίου 2024

Ο Bradley Charles Cooper γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή, στις 5 Ιανουαρίου του 1975 και ήδη πριν καλά καλά κλείσει τα 25 του είχε ξεκινήσει την σπουδαία καριέρα του. Υποψήφιος για 9 Όσκαρ, κάτοχος 2 Grammy και ενός BAFTA, ο Bradley Cooper είναι σήμερα ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και φυσικά ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς. 

Ο 48χρονος ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του το 1999 με έναν guest ρόλο στο Sex and the City. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην κωμωδία Wet Hot American Summer (2001) και έγινε γνωστός ως Will Tippin στην τηλεοπτική σειρά Alias (2001-2006). Όταν ο ρόλος του στη σειρά υποβαθμίστηκε, άρχισε να έχει αμφιβολίες για την καριέρα του, αλλά επέστρεψε στο προσκήνιο με έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα στην κωμωδία Wedding Crashers (2005) και επέστρεψε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους με το The Hangover (2009) που τον έφερε ξανά στα ραντάρ των κορυφαίων παραγωγών. Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια λοιπόν, τσεκάρουμε τις 10 καλύτερες ταινίες στην καριέρα του, σύμφωνα τουλάχιστον με το Rotten Tomatoes.

The Hangover (2009): 79%

Δύο ημέρες πριν από το γάμο του, ο Doug (Justin Bartha) και τρεις φίλοι του (Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis) οδηγούν στο Las Vegas για ένα ξέφρενο και αξέχαστο εργένικο πάρτι. Στην πραγματικότητα, όταν οι τρεις κουμπάροι ξυπνούν το επόμενο πρωί, δε μπορούν να θυμηθούν τίποτα- ούτε να βρουν τον Doug. Με ένα έξυπνο σενάριο και ξεκαρδιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των ηθοποιών, το Hangover του Todd Phillips πετυχαίνει ακριβώς τον σωστό τόνο του πικάντικου χιούμορ με αποτέλεσμα, να θεωρείται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες ανδρικές κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου. 

Nightmare Alley (2021): 81%

Όταν ο χαρισματικός, αλλά άτυχος Stanton Carlisle (Bradley Cooper) συναντά τη μάντισσα Zeena (Toni Collette) και το πρώην μέντιουμ σύζυγό της, Pete (David Strathairn) σε έναν θίασο, του γεννιέται μία ιδέα: Να εξαπατήσει την πλούσια ελίτ της κοινωνίας της Νέας Υόρκης του 1940 αρχής γενομένης από τον επικίνδυνο μεγιστάνα (Richard Jenkins). Το Nightmare Alley του Guillermo del Toro είναι ένα σύγχρονο θρίλερ νουάρ που διεκδίκησε το όσκαρ καλύτερης ταινίας στην περσινή διοργάνωση.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017): 85%

Ο Peter Quill και οι υπόλοιποι Φύλακες προσλαμβάνονται από μια ισχυρή εξωγήινη φυλή για να προστατεύσουν τις πολύτιμες μπαταρίες τους από εισβολείς. Όταν ανακαλύπτεται ότι ο Rocket έχει κλέψει τα αντικείμενα που τους έστειλαν να φυλάξουν, τότε η κατάσταση ξεφεύγει.

Avengers: Infinity War (2018): 85%

Ο Iron Man, ο Thor, ο Hulk και οι υπόλοιποι Εκδικητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τον πιο ισχυρό εχθρό τους, τον Thanos. Η μοίρα του πλανήτη και της ίδιας της ύπαρξης δεν ήταν ποτέ πιο αβέβαιη και το δημιούργημα των αδερφών Russo είναι ένα συναρπαστικό blockbuster.

A Star is Born (2018): 90%

Ο έμπειρος μουσικός Jackson Maine (Bradley Cooper) ανακαλύπτει -και ερωτεύεται- την ανερχόμενη καλλιτέχνιδα Ally (Lady Gaga). Εκείνη έχει σχεδόν εγκαταλείψει το όνειρό της να γίνει μεγάλη τραγουδίστρια, μέχρι που ο Jackson της δίνει την ευκαιρία που τόσο καιρό έψαχνε. Ο Bradley Cooper παίζει και σκηνοθετεί τέλεια, παραδιδοντας ένα εκπληκτικό και πολυβραβευμένο εκ των υστέρων love story, με μπόνους την εξαιρετική μουσική. 

Licorice Pizza (2021): 91%

Το Licorice Pizza είναι η ιστορία της Alana Kane και του Gary Valentine που μεγαλώνουν, τρέχουν και ερωτεύονται στην San Fernando Valley, το 1973. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Paul Thomas Anderson, η ταινία υπήρξε επίσης μία από τις εκπλήξεις των περσινών Όσκαρ.


Silver Linings Playbook (2012): 92%

Αφού χάνει τη δουλειά και τη γυναίκα του και περνάει χρόνο σε ψυχιατρική κλινική, ο Pat Solatano (Bradley Cooper) καταλήγει να ζει με τους γονείς του (Robert De Niro, Jacki Weaver). Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Pat γνωρίζει την Tiffany (Jennifer Lawrence), η οποία προσφέρεται να τον βοηθήσει να επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του, αν σε αντάλλαγμα κάνει κάτι πολύ σημαντικό γι' αυτήν.

American Hustle (2013): 92%

Ο Irving Rosenfeld (Christian Bale) ασχολείται με την πλαστογραφία και την τοκογλυφία, αλλά όταν ερωτεύεται τη συνάδελφο του απατεώνα Sydney Prosser (Amy Adams), τα πράγματα αλλάζουν. Πιασμένοι στα πράσα από τον πράκτορα του FBI Richie DiMaso (Bradley Cooper), o Irv και η Sydney αναγκάζονται να δουλέψουν κρυφά ως μέρος της επιχείρησης του DiMaso για να συλλάβει έναν δήμαρχο του New Jersey (Jeremy Renner). 

Guardians of the Galaxy (2014): 92%

Ο Peter Quill (Chris Pratt) για να αποφύγει τον Ronan αναγκάζεται να συνάψει μια δύσκολη ανακωχή με τέσσερις διαφορετικούς απροσάρμοστους: τον Rocket Raccoon, τον Groot, την Gamora και τον Drax τον Καταστροφέα. Όταν όμως ανακαλύπτει την πραγματική δύναμη της σφαίρας και την κοσμική απειλή που αποτελεί, ο Quill πρέπει να συσπειρώσει την ομάδα του για να σώσει το σύμπαν. 

Avengers: Endgame (2019): 94%

Περιπλανώμενος στο διάστημα χωρίς φαγητό ή νερό, ο Tony Stark στέλνει ένα μήνυμα στην Pepper Potts καθώς τα αποθέματα οξυγόνου του αρχίζουν να μειώνονται. Εν τω μεταξύ, οι εναπομείναντες Εκδικητές - ο Thor, η Black Widow, ο Captain America και ο Bruce Banner - πρέπει να βρουν έναν τρόπο να φέρουν πίσω τους νικημένους συμμάχους τους για μια επική αναμέτρηση με τον Thanos. Συναρπαστικό, διασκεδαστικό και συναισθηματικά εντυπωσιακό, το Avengers: Endgame κάνει ό,τι χρειάζεται για να προσφέρει ένα ικανοποιητικό φινάλε στο επικό Infinity Saga της Marvel.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.