
Μεζές, ο θρεπτικός
Ρίχνουμε μία ματιά στα διατροφικά οφέλη της ελληνικής κουλτούρας του μεζέ.
Η κουλτούρα του μεζέ, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μεσογειακή τακτική της κοινής χρήσης μικρών πιάτων φαγητού με την οικογένεια και τους φίλους, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια από τις ημέρες του έτους όπου η παράδοση αυτή έχει την τιμητική της.
Ο μεζές είναι ένα στυλ φαγητού που ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά πλέον είναι δημοφιλές σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η λέξη "μεζέ" προέρχεται από την περσική λέξη "mazze" που σημαίνει "γεύση" ή "σνακ". Στην κουλτούρα των μεζέδων, μια ποικιλία από μικρά πιάτα σερβίρονται μαζί ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης της κοινωνικοποίησης και της συζήτησης. Τα πιάτα μπορεί να είναι ζεστά ή κρύα και μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα, από ντιπ και αλείμματα μέχρι ψητά θαλασσινά και λαχανικά. Μερικά κοινά πιάτα μεζέ περιλαμβάνουν χούμους, ντολμάδες και πίτες. Τα πιάτα συνοδεύονται συχνά από ψωμί ή κράκερ αλλά και από κρασί, μπύρα ή άλλα ποτά. Αυτή η πρακτική έχει πολλά διατροφικά οφέλη που αξίζει να δεις παρακάτω.
Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών
Η κουλτούρα του μεζέ δίνει έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων τροφών όπως λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενσωματώνοντας την κουλτούρα του μεζέ στη διατροφή σου, μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και να βελτιώσεις τη συνολική υγεία του πεπτικού σου συστήματος.
Η συνέχεια στο Shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα