Τι πρέπει να κάνεις για να είναι υγιεινές οι τηγανητές πατάτες στο air fryer

Και δεν αναφερόμαστε στο πόσο λάδι (δεν) πρέπει να βάλεις ούτε στις θερμίδες.

Τα air fryers έγιναν -πολύ γρήγορα- βασικό στοιχείο στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλοί αγαπούν την ευκολία και την ενεργειακή τους απόδοση, σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς φούρνους. Με ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος και πιο τραγανό αποτέλεσμα, οι συσκευές αυτές έχουν τραβήξει την προσοχή τόσο αυτών που λατρεύουν ή βαριούνται τη μαγειρική, όσο και αυτών που ψάχνουν τον πιο αποδοτικό τρόπο για να ετοιμάζουν τα γεύματά τους.

Πιθανοί κίνδυνοι

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα προτού χρησιμοποιήσουμε air fryer. Οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της χρήσης των φριτέζας αέρα για ορισμένα τρόφιμα, ιδίως για τις συνταγές που συμπεριλαμβάνουν πατάτες και άλλα αμυλούχα τρόφιμα, καθώς ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια, όταν εκτίθενται στην έντονη θερμότητα που παράγει η συσκευή.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες (δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα), λέγεται πως παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα σε ακρυλαμίδιο σε σχέση με συμβατικές μεθόδους μαγειρικής. Πρόκειται για μια οργανική ένωση, που σχηματίζεται όταν το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κυρίως σε άμυλο και υπόκειται σε θερμική επεξεργασία, όπως τηγάνισμα ή ψήσιμο σε θερμοκρασία άνω των 140 βαθμών C. Ένας τρόπος για να μειωθεί η ποσότητα του ακρυλαμιδίου είναι να μουλιάσει κάποιος τις πατάτες (ή οποιοδήποτε αμυλούχο τρόφιμο) σε νερό για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα, για να γίνουν τραγανές οι πατάτες, πρέπει να τις στεγνώσεις πλήρως με χαρτί, προτού τις τοποθετήσεις στο air fryer.

Το θέμα της ενέργειας

Επιπλέον, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ζήτημα σχετικά με τη συνεχή κατανάλωση ενέργειας του air fryer, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείται ενεργά. Πολλοί χρήστες αφήνουν τις συσκευές τους στην πρίζα για εύκολη πρόσβαση, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτή η πρακτική συμβάλλει στην άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, έστω κι αν είναι ελάχιστη.

Η απόφαση να διατηρείται η συσκευή στην πρίζα ή να αποσυνδέεται όταν δε χρησιμοποιείται, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις και τους περιορισμούς χώρου. Ωστόσο, η εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ της προσβασιμότητας και της υπεύθυνης χρήσης ενέργειας είναι το κλειδί.

Υιοθετώντας προσεκτικές πρακτικές, όπως η αποσύνδεση του air fryer, όταν δεν χρησιμοποιείται, και η προσοχή σε ορισμένα τρόφιμα, οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του air fryer, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους σχετικούς κινδύνους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Fissler: Όταν η γερμανική ακρίβεια συναντά τη χαρά του μαγειρέματος

Από το 1845 έως σήμερα, η Fissler αποτελεί συνώνυμο της γερμανικής ακρίβειας στο μαγείρεμα, με premium σκεύη που αντέχουν στον χρόνο.

Όσπρια στο γιορτινό τραπέζι; Ναι! Ιδέες για να τα βάλεις από το πρώτο dip μέχρι το κυρίως πιάτο

Όσπρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, σε ρόλο πρωταγωνιστή: κρεμώδη dips, σαλάτες και κυρίως πιάτα για κάθε τύπο καλεσμένου.

Το Pomo d’ Oro εντυπωσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πρωτότυπα κερκυραϊκή κουζίνα του

Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.

Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα

Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.