Τα Air Jordans έχουν τη δική τους ιστορία

Με αφορμή την κυκλοφορία του 'Air: Κυνηγώντας ένα θρύλο', παραθέτουμε 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα Air Jordans.

Η νέα ταινία Air, με την υπογραφή του Ben Affleck κυκλοφορεί στις αίθουσες και αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο η Nike κατάφερε να "κλέψει" τον Michael Jordan από τις ανταγωνίστριες της, Converse και Adidas. Η συμφωνία - εφαλτήριο για τη σειρά παπουτσιών Air Jordan έφερε επανάσταση στο αθλητικό μάρκετινγκ και καθιέρωσε την αυτοκρατορία της Nike. Στην ταινία ο Ben Affleck υποδύεται τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της, Phil Knight, ενώ ο Matt Damon, τον Sonny Vaccaro, ένας στέλεχός της που πόνταρε τη φήμη του στον ας πούμε "άγνωστο" τότε παίκτη των Chicago Bulls. Αν με αφορμή όλα τα παραπάνω, θες να μάθεις περισσότερα για τα θρυλικά sneakers του Michael Jordan, παρακάτω βρίσκεις τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που βρήκαμε πριν από εσένα για εσένα. 

Έφεραν στον Michael Jordan (πάρα) πολλά χρήματα

Τα Air Jordan της Nike κυριαρχούν στην αγορά των αθλητικών παπουτσιών ως και σήμερα. Πέρυσι οι πωλήσεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 5 δισ. δολάρια, αποφέροντας στον GOAT (o οποίος αποσύρθηκε το 2003), 150 εκατ. δολάρια, σχεδόν τα διπλάσια από τα 86,7 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του στο NBA.

Αρχικά κόστιζαν 64,99 δολάρια

Το ζευγάρι Air Jordan 1 που δημιουργήθηκε για τον άσημο τότε Jordan, κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου του 1985 και βγήκε προς πώληση στην τιμή των 64,99 δολαρίων. Η Nike ανέμενε να πουλήσει 100.000 ζευγάρια τον πρώτο χρόνο. Τελικά, στις πρώτες έξι εβδομάδες ο αριθμός τους ανήλθε στο 1,5 εκατ.. "Η προσδοκία της Nike όταν υπογράψαμε τη συμφωνία ήταν, στο τέλος του τέταρτου έτους, να πουλήσει Air Jordans αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων", αναφέρει ο επί χρόνια ατζέντης του Michael Jordan, Peter Falk, στο The Last Dance. "Τον πρώτο χρόνο βγάλαμε 26 εκατομμύρια δολάρια". Το 1997, το Jordan Brand έγινε θυγατρική της Nike και πλέον εκτός από sneakers, απαριθμεί φούτερ, φόρμες, κάλτσες μέχρι κορμάκια για μωρά και αθλητικά σουτιέν.

Ο σχεδιαστής της δεν είναι αυτός που νομίζεις

Ο Peter Moore ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας στελεχών της Nike που άρχισαν να συνεργάζονται με τον Michael Jordan λίγο μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και την ένταξή του στους Chicago Bulls. Ο Moore σχεδίασε το παπούτσι με τη βοήθεια του Michael, ο οποίος όρισε κάτι εντυπωσιακό και χαμηλό, ώστε να μπορεί να νιώθει ο μπασκετμπολίστας το γήπεδο κάτω από τα πόδια του. Οι New York Times αποκάλεσαν τα νέα παπούτσια "διαστημικά".

Ο Michael Jordan πίστευε ότι είχαν "τα χρώματα του διαβόλου".

'Η ιδέα ήταν να σπάσει το χρωματικό φράγμα στα υποδήματα', έγραψε ο Moore στο βιβλίο του Peter Moore: A Portfolio το 1995. 'Πριν από αυτό, το 99% των παπουτσιών ήταν λευκά ή μαύρα, οπότε αποφάσισα να σχεδιάσω ένα παπούτσι που θα έπαιρνε πραγματικά καλά το χρώμα. Και τα χρώματα ήταν το κόκκινο, το μαύρο και το λευκό". Ο Moore δεν τα διάλεξε τυχαία . 'Ηταν και τα χρώματα των Chicago Bulls. Ο Michael Jordan αρχικά δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα, έκανε λόγο για "χρώματα του διαβόλου" - υποστηρίζοντας ανεπιτυχώς το μπλε της κολεγιακής του στολής.

Ο ίδιος σχεδιαστής δημιούργησε επίσης το 'Jumpman'

Ο Moore εντάχθηκε αργότερα στην Adidas, αρχικά ως δημιουργικός διευθυντής και στη συνέχεια για λίγο ως πρόεδρος. Ο Moore εμπνεύστηκε επίσης το Nike Dunk, ένα άλλο λανσάρισμα του 1985 που έχει αναβιώσει τελευταία, και σχεδίασε το λογότυπο "Jumpman". Η σιλουέτα "Jumpman" τελειοποιήθηκε το 1997 και απεικονίζει τον Jordan να κρατάει με την μπάλα στο αριστερό του χέρι και να πετάει. Ο Moore απεβίωσε τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία 78 ετών.

Άλλαξαν το αθλητικό μάρκετινγκ για πάντα

Το Air Jordan 1 δεν ήταν το πρώτο παπούτσι που δημιουργήθηκε κατ' εικόνα ενός παίκτη του μπάσκετ. Το Chuck Taylor All Star της Converse κυκλοφόρησε το 1917- το Clyde της Puma είχε την υπογραφή του point guard των New York Knicks Walt 'Clyde' Frazier το 1973. Όμως, όπως καθιστά σαφές το Air, το Air Jordan 1 ήταν επαναστατικό τόσο για την εντυπωσιακή του εμφάνιση όσο και για τη συμφωνία που έκλεισε η οικογένεια Jordan. Υπογράφοντας με τη Nike αντί για τους πιο επιτυχημένους τότε αντιπάλους της Converse ή Adidas, ο Michael θα λάμβανε ποσοστά για κάθε ζευγάρι που πωλούνταν. Αυτή η συμφωνία θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός και οι αθλητικοί αστέρες προωθούνταν σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει διαμάχη για το όνομα

Η προέλευση του ονόματος Air Jordan αμφισβητείται. "Η Nike μόλις είχε βγάλει αυτή τη νέα τεχνολογία για τα παπούτσια τρεξίματος που ονομάζονταν αερόσολα" είπε ο Falk στο The Last Dance. "Και προφανώς ο Michael έπαιζε στον αέρα, οπότε είπα "το βρήκα, θα το ονομάσουμε Air Jordan". Ο Sonny Vaccaro, τότε σύμβουλος της Nike, απουσιάζει σχεδόν εντελώς από το The Last Dance. Σε μια κίνηση που είχε σκοπό να αποκαλύψει "το ψέμα" της σειράς αυτής, όπως είπε, τον Νοέμβριο του 2020 ο Vaccaro έβγαλε σε δημοπρασία ένα ζευγάρι μαύρα Air Jordan VI που του είχε δώσει ο παίκτης ως ευχαριστώ αφού τα φόρεσε στους τελικούς του NBA το 1991. Στο Air είναι ο Vaccaro του Matt Damon που σκέφτεται το όνομα - αν και ο Falk (τον οποίο υποδύεται ο Chris Messina) αργότερα επιμένει ότι η ιδέα είναι δική του.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα