Ο πλήρης, ασυναγώνιστος οδηγός του Esquire για το καθημερινό στυλ του 2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το smart casual στυλ, αυτήν τη χρονιά.

Esquire Team
Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 22 Φεβρουαρίου 2024

Είτε το πεις καθημερινό στυλ, είτε "στολή" γραφείου, είτε smart casual ντύσιμο, ένα έχει σημασία: να ξυπνάς το πρωί, να ρίχνεις πάνω σου 2-3 ποιοτικά κομμάτια και να μεταμορφώνεσαι στην πιο κομψή εκδοχή του εαυτού σου. Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία άλλες 365 φορές (καθότι δίσεκτο έτος) και θα έχεις ζήσει ένα πολύ στιλάτο 2024- συνέχισε να διαβάζεις για περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αλήθεια είναι πως η έννοια του smart casual αποτελεί μία από τις πιο παρεξηγημένες της ανδρικής μόδας. Όμως, δε χρειάζεται να είναι έτσι. Ο πλήρης οδηγός που ετοιμάσαμε για εσένα θα σου λύσει αρκετές απορίες σχετικά με αυτό, και θα σου χαρίσει πολύτιμες συμβουλές σε πρακτικό επίπεδο.

Ξεκινάμε με τον καλύτερο (δυνατό) ορισμό του smart casual. Είναι πιθανό ότι το στυλ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '50 ως μια υποτονική προέκταση του business-casual. Όπως διαβάσαμε στο Esquire UK, ίσως γι'αυτό το smart casual συχνά παρερμηνεύεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, σύμφωνα με τον Joe Ottaway, στιλίστα που φροντίζει τον David Gandy, μεταξύ άλλων.

"Υπάρχει μια συνεχής συνήθεια ορισμένων ανδρών να ορίσουν το smart casual ως πουκάμισο, γραβάτα, σακάκι και τζιν", λέει. "Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες παγίδες που πρέπει να αποφύγεις. Αντ' αυτού, σκέψου το ως μία σύγχρονη επέκταση της κλασικής smart γκαρνταρόμπας σου. Απλά επένδυσε σε μερικά βασικά κομμάτια που βασίζονται σε αυτή την ιδέα, προσφέροντας παράλληλα μέγιστη ευελιξία".

Η άλλη παγίδα είναι το πότε ακριβώς πρέπει να επιλέξεις ένα smart casual ντύσιμο, ειδικά από τη στιγμή που η σημασία του αλλάζει ανάλογα με την περίσταση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ανδρικής ένδυσης του Matches Fashion, Simon Chilvers, αρκεί να θυμάσαι μερικά απλά πράγματα.

"Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ντυθείς smart casual; Για πολλούς άνδρες η απάντηση είναι μάλλον: τις περισσότερες φορές", λέει. "Διαφορετικά, είναι πάντα μια καλή ιδέα όταν πηγαίνεις σε άγνωστη περιοχή, αλλά θέλεις να αισθάνεσαι χαλαρός και σίγουρος". Με άλλα λόγια, σκέψου το ως την προεπιλεγμένη σου ρύθμιση. Ένα είδος στολής που τα κάνει όλα, την οποία μπορείς να διαμορφώνεις ώστε να ταιριάζει με το προσωπικό σου στυλ. Κατά μία έννοια, αυτό ήταν πάντα. Αυτό που έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι ποια κομμάτια θεωρούνται smart casual".

"Με τον συνδυασμό κοστούμι και αθλητικά παπούτσια να γίνεται όλο και πιο ορατός στο κόκκινο χαλί, τα όρια για το τι μπορεί να χαρακτηριστεί "smart" έχουν μετατοπιστεί σημαντικά", λέει ο Chris Brown, στυλίστας και δημιουργός πολλών από τις πιο αξιοσημείωτες εμφανίσεις του David Beckham. "Μαζί με τα high-end sneakers, το παντελόνι με κορδόνι είναι ένα άλλο παράδειγμα του πώς τα σύγχρονα στοιχεία παρεισφρέουν στην smart casual αισθητική. Το κλειδί είναι η ενσωμάτωση ρούχων καλύτερης ποιότητας που εξακολουθούν να είναι casual, αλλά επίσης καλά προσαρμοσμένα και φτιαγμένα από premium υφάσματα".

Τα 5 απαραίτητα smart casual κομμάτια

1. Το "μη δομημένο" σακάκι

Ναι στο σακάκι, όχι στην πιο αυστηρή εκδοχή του. Τα χαλαρά κοστούμια - εκείνα με πιο μαλακό ώμο και άνετη εφαρμογή - ταιριάζουν τέλεια με ένα λευκό T-shirt ή, αν θέλεις κάτι πιο διασκεδαστικό, με ένα πουκάμισο με κουβανέζικο γιακά. Οι Ιταλοί επιλέγουν συχνά ένα σακάκι χωρίς φόδρα, με ανεπίσημες λεπτομέρειες, όπως οι τσέπες με μπαλώματα και τα ελαφρύτερα υφάσματα, κάνοντας την εμφάνισή τους πιο χαλαρή, και εμείς τους εμπιστευόμαστε απόλυτα.

2. Τα μίνιμαλ sneakers

Πλέον, τα sneakers δεν πάνε μόνο στο γήπεδο ή στα κυριακάτικα μπάρμπεκιου με την παρέα. Πάνε παντού και, σαφέστατα, πάνε και στο smart casual ντύσιμο. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το ύφος του ζευγαριού που θα επιλέξεις. Μίνιμαλ, απλό, και με μία ασφαλή απόσταση από φανταχτερά ή εκκεντρικά στοιχεία και είσαι έτοιμος για άκρως κομψές εμφανίσεις, παντού και πάντα.

3. Το πουκάμισο τύπου Oxford

Προφανώς και το πουκάμισο συγκαταλέγεται σε αυτή τη "χρυσή" λίστα του smart casual. Μάλιστα, μπορείς να το εντάξεις στις εμφανίσεις σου σε διάφορα στυλ, χρώματα και σχέδια, ανάλογα με τη δική σου προσωπική αισθητική. Εμείς, πάντως, σου προτείνουμε να δώσεις ευκαιρία σε ένα πουκάμισο με κανονική εφαρμογή και κάποια παστέλ απόχρωση για να μπορείς να δημιουργείς με αυτό, αμέτρητους συνδυασμούς.

4. Το chino παντελόνι

"Η ομορφιά ενός chino παντελονιού σε slim γραμμή έγκειται στην ευελιξία του", εξηγεί ο Daniel Johnson, προσωπικός αγοραστής πολυτελείας και στυλίστας. Πράγματι, ένα chino παντελόνι συνδυάζει σε απόλυτη ισορροπία κομψότητα και επίσημο χαρακτήρα, κάτι που το καθιστά ιδανικό κομμάτι για κάθε περίσταση. Στο γραφείο μαζί με ένα t-shirt τύπου πόλο και σε ένα επίσημο δείπνο, με ένα πουκάμισο και ένα ζευγάρι κομψά παπούτσια. Όπως και αν το συνδυάσεις, κερδίζεις- εγγυημένα.

5. Τα suede derby παπούτσια

Και μιας που μιλάμε για παπούτσια, ας εμπλουτίσουμε αυτή τη λίστα με ένα ακόμη ζευγάρι: το suede derby. Πιο χαλαρό από τα δερμάτινα Oxfords, αλλά πιο εκλεπτυσμένο από ένα αθλητικό παπούτσι, το suede Derby είναι ένα smart casual παπούτσι που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. Χάρη στην ιδιαίτερη υφή του, ωστόσο, χρειάζεται λίγη περισότερη αγάπη από τα υπόλοιπα παπούτσια. Φρόντισε να τα κρατήσεις μακριά από λάσπες και νερά και θα σε συντροφεύσουν για χρόνια στις πιο κομψές εμφανίσεις σου.

3 πολύτιμες smart casual συμβουλές

1. Σκέψου έξω από το κουτί

Μπορεί το smart casual ντύσιμο να στηρίζεται σε κάποιες βασικές αρχές και κάποια συγκεκριμένα κομμάτια, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν μπορείς να το διευρύνεις κάνοντας σε αυτό άλλες ιδιαίτερες προσθήκες. Βγες από τα όρια του dress code και συνδύασε κομμάτια αντίθετου ύφους μεταξύ τους για να αποτυπώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έννοια του smart casual και να πετύχεις την πολυπόθητη ισορροπία του.

2. Μη φοβάσαι τα αξεσουάρ

Πολλοί άντρες θεωρούν τα αξεσουάρ τολμηρά και αποφεύγουν να τα εντάξουν -για παράδειγμα- σε ένα look γραφείου. Κι όμως, η smart casual προσέγγιση στο ντύσιμο σου δίνει το "ελεύθερο" για να εμπλουτίσεις τις εμφανίσεις σου με τέτοια στοιχεία. Σκουφιά, εμπριμέ γραβάτες και επιβλητικά δαχτυλίδια είναι μερικές καλές ιδέες για να αυξήσεις το ενδυματολογικό ενδιαφέρον των εμφανίσεών σου.

3. Εμπιστεύσου το layering

Ειδικά τον χειμώνα, τα layers εκτός από στιλάτα, είναι και άκρως απαραίτητα. Πουκάμισο, από πάνω μάλλινο γιλέκο, από πάνω πουλόβερ και από πάνω jacket απτελεί ένα κλασικό layering που μπορεί να σε βγάλει "ασποπρόσωπο" σε διάφορες περιστάσεις. Βέβαια, για να τελειοποιήσιες την τέχνη των στρώσεων απαιτείται εξάσκηση. Χρώματα, σχέδια, υφές και όλοι οι μεταξύ τους συνδυασμοί ίσως σου μοιάζουν τώρα με άλυτο γρίφο, ωστόσο, αν αρχίσεις να πειραματίζεται με αυτά, σε βάθος χρόνου, θα δικαιωθείς.

Τα icons του smart casual ντυσίματος

Αφού αναλύσαμε τα επιμέρους στοιχεία του smart casual στυλ και μοιραστήκαμε μαζί σου κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να εφαρμόσεις, ήρθε η ώρα να σου παρουσιάσουμε εκείνους τους διασήμους που έχουν κάνει το εν λόγω ντύσιμο, σήμα-κατατατεθέν τους. Tip: Χρησιμοποίησε τις παρακάτω εμβληματικές εμφανίσεις τους για να αντλήσεις έμπνευση και να μπορέσεις μέσα στο 2024 να γίνεις και εσύ ένας άξιος εκπρόσωπος του στυλ.

Ryan Gosling

Ryan GoslingVittorio Zunino Celotto/Getty Images for Gucci

Jacob Elordi

Jacob ElordiRaymond Hall/GC Images

Paul Mescal

Paul MescalStefania M. D'Alessandro/Getty Images for Gucci

Ryan Reynolds

Ryan ReynoldsGotham/GC Images

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr