Τα 'κακά παιδιά' και η αισθητική τους από τα '50s μέχρι και σήμερα

Ας κάνουμε μία "βουτιά" στην αντρική μόδα.

Στην ιστορία της αντρικής μόδας, λίγα αρχέτυπα έχουν ασκήσει τόσο διαρκή, αλλά και συναρπαστική επιρροή όσο το "κακό παιδί". Η αισθητική του, φτιαγμένη από μυστήριο, επαναστατικότητα και τόλμη, έχει καλύψει δεκαετίες πολιτιστικής εξέλιξης διαμορφώνοντας και αντανακλώντας τις τάσεις και τις προσδοκίες της εποχής του. Έχουμε συχνά αναρωτηθεί γιατί, οι γενιές περνούν, αλλά αυτή η εικόνα δεν παύει ποτέ να ασκεί μια μαγνητική γοητεία. Και η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει επειδή αποπνέει μια κάποια ελευθερία. Αντιπροσωπεύει το θάρρος να εκφράζεται κανείς χωρίς να υπολογίζει την κρίση των άλλων, μια αποφασιστικότητα που δε διαθέτουν όλοι και την οποία επομένως θαυμάζουμε ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Έτσι λοιπόν, είπαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και να ανατρέξουμε στην εξέλιξή του "κακού παιδιού" από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα.

1950, η εποχή των αντι-ηρώων

Marlon Brandoullstein bild/ullstein bild via Getty Images

Στη δεκαετία του 1950, το "κακό παιδί" εκπροσωπούνταν από τον κινηματογραφικό αντιήρωα με το σκούρο κοστούμι, το τσιγάρο που κρεμόταν από τα χείλη και το μαγνητικό βλέμμα. Εικόνες όπως ο Marlon Brando στο The Savage και ο James Dean στο Rebel Without a Cause, ενσάρκωσαν αυτό το επαναστατικό πνεύμα μεταδίδοντας μια αίσθηση επικίνδυνης αποπλάνησης που αιχμαλώτισε τη φαντασία ολόκληρων γενεών και διαμόρφωσε το στυλ τους. Με μοτοσικλέτες Harley-Davidson και στενά δερμάτινα μπουφάν, κατέκτησαν το κοινό με τη σκοτεινή γοητεία τους και τη μη συμμόρφωσή τους με τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Πουκάμισο και γραβάτα; Ποτέ. Το στυλ τους, περιφρονώντας τα συνηθισμένα ρούχα που ταίριαζαν στους "σοβαρούς", αντιπροσώπευε μια αντίθεση στα συντηρητικά ιδεώδη της μεταπολεμικής Αμερικής, βάζοντας φωτιά στις φαντασιώσεις μιας νεολαίας που αναζητούσε την ελευθερία και την αυθεντικότητα.

Δεκαετίες '70 και '80, η εξέγερση του πανκ 

RamonesSire Records/Getty Images

Σε αντίθεση με τα παιδιά των λουλουδιών, στις δεκαετίες του '70 και του '80, το "κακό παιδί" πήρε νέα διάσταση επηρεασμένο από την έκρηξη της punk κουλτούρας και του rock'n'roll . Συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols και οι Ramones έφεραν μια επιθετική και προκλητική αισθητική στη σκηνή, με σκισμένα δερμάτινα μπουφάν, καρφιά και μπλουζάκια με συνθήματα που φώναζαν διαφωνία. Ήταν μια μόδα που ενσάρκωνε την περιφρόνηση της εξουσίας και την εξέγερση ενάντια στο σύστημα. 

1990 και 2000, ένα λιγότερο καθορισμένο, πιο σύνθετο στυλ

TupacRaymond Boyd/Getty Images

Αν και δεν εξαφανίστηκαν ποτέ εντελώς, στο διάστημα '90s-'00s και με την έλευση της κουλτούρας του χιπ-χοπ και της εποχής του grunge, τα ροκ και πανκ κινήματα άρχισαν να γίνονται πιο εξειδικευμένα. Κατά συνέπεια, η αισθητική του "κακού αγοριού" διαμορφώθηκε από είδωλα όπως ο Tupac Shakur και ο Kurt Cobain που ενσάρκωσαν μια πιο σκοτεινή και θρασύτατη εκδοχή αυτού του αρχέτυπου, αν και με δύο πολύ διαφορετικά στυλ. Αν ο Tupac, για παράδειγμα, επιδείκνυε το τυπικό στυλ της κουλτούρας του δρόμου, που περιλάμβανε υπερμεγέθη ενδύματα, tank tops, κοσμήματα, χαμηλή μέση και μπαντάνες- ο Cobain αντιπροσώπευε τον επιμελώς ατιμέλητο, σχεδόν απόκληρο που προτιμούσε τα άνετα και λειτουργικά ρούχα, και φυσικά τα φανελάκια και τα σκισμένα τζιν.

Σήμερα, από την κορυφή μέχρι τα νύχια μάρκες

ASAP RockyClaudio Lavenia/Getty Images

Στον εικοστό πρώτο αιώνα, το "κακό παιδί" έχει υποστεί μια ακόμη βαθύτερη μεταμόρφωση, προσαρμοζόμενο στη δυναμική της σύγχρονης αστικής κουλτούρας. Καλλιτέχνες όπως ο Travis Scott και ο ASAP Rocky επαναπροσδιόρισαν αυτό το αρχέτυπο αναμειγνύοντας στοιχεία streetwear, πολυτελούς μόδας και μια επαναστατική στάση που αντανακλά την πολυπλοκότητα της ζωής στις μεγαλουπόλεις. Θα λέγαμε ότι στις μέρες μας "Bad Boy" = "Trap Boy". Ανάμεσα σε τολμηρές ή/και head-to-toe designer εμφανίσεις γεμάτες λογότυπα και prints, κοσμήματα όλων των τύπων και πιο μοναδικά από σπάνια αξεσουάρ, αυτά τα σύγχρονα 'κακά αγόρια' αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της μεγαλούπολης, αγκαλιάζοντας μάλλον υπερβολικά θα λέγαμε, τον υλισμό και τον υπερκαταναλωτισμό με σκοπό το άψογο "φαίνεσθαι". Βέβαια, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα κιτς. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.