Οι στιλιστικές επιταγές του ελληνικού καλοκαιριού

Φέτος, περισσότερο από ποτέ ο χρόνος γυρνά στη δεκαετία του 1970 και τα πρώτα χρόνια του τουρισμού.

Από τη Σαντορίνη μέχρι την Κέρκυρα, από τα Κύθηρα μέχρι την Αστυπάλαια, κι από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική οι θερινοί μήνες δίνουν τη δυνατότητα να αποχωριστείς τα βάρη του χειμώνα. Άγχη, υποχρεώσεις και deadlines πηγαίνουν στην άκρη μπροστά στην υπόσχεση του ελληνικού καλοκαιριού. Μαζί τους αποχωρούν κι οι περιττές στιλιστικές υποχρεώσεις αφού το less is more απογειώνεται όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο. Πώς όμως έχει προσαρμοστεί η μόδα μέσα από τις δεκαετίες για να ανταποκριθεί στις υπέροχες συνθήκες της Μεσογείου;

Όχι άδικα, η εικόνα του Δυτικοευρωπαίου τουρίστα που επιλέγει κάλτσα με σανδάλι προκαλεί αποτροπιασμό. Ας μην αδικούμε όμως του βόρειους εταίρους αφού δεν είναι πάντα εγκλιματισμένοι στην καλοκαιρινή ραστώνη και την απλότητα του ελληνικού τοπίου. Οι εσπαντρίγιες μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τα δερμάτινα sneakers, τα σανδάλια καλό είναι να παραμένουν κοντά στο υγρό στοιχείο (πάντα χωρίς κάλτσα) ενώ η ανωτερότητα των boat shoes βρίσκει άριστη εφαρμογή στο κατάστρωμα των ιστιοπλοϊκών αλλά και τα γραφικά σοκάκια των ελληνικών νησιών.

Οι στιλιστικές επιταγές του ελληνικού καλοκαιριού

Ο δυνατός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν και μεγάλες αλλαγές στα υφάσματα και τα υλικά. Τα ακριλικά t-shirts φυλακίζουν το δέρμα σε επικίνδυνο βαθμό, τα βαμβακερά είναι προτιμότερα, όμως αν ένα ύφασμα τιμά όσο κανένα άλλο το ελληνικό καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα το λινό. Φέτος, μάλιστα, που τα πουκάμισα με μάο γιακά έχουν επιστρέψει δριμύτερα αποτελούν εξαιρετική επιλογή· άνεση, δροσιά και minimal γραμμές για ένα κομμάτι που έχει ζήσει και συνεχίζει να ζει μεγάλες δόξες.

Στυλ 70 ελληνικό καλοκαίρι

Στα μαγιό, τώρα, οι εποχές που το μήκος τους θύμιζε βερμούδα Αμερικανού rapper έχουν περάσει ανεπιστρεπτί μιας κι η επιστροφή στα 60s και τα 70s άλλαξε όλα τα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τα σορτς που έχουν ταλαιπωρήσει κι έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα μέσα από τα χρόνια. Μάλιστα, πέρα από τα κλασικά και γήινα χρώματα, η φετινή μόδα τα θέλει και σε πιο έντονους χρωματισμούς (που όμως χρειάζονται προσοχή στον συνδυασμό τους) μιας και η old school αντίληψη που τα απαγορεύει αυστηρά σε βραδινές εξόδους και χώρους εργασίας ξεπερνιέται σίγα σιγά. Σίγουρα το προπέρσινο Call me by your Name έβαλε το χεράκι του προς αυτήν την κατεύθυνση.  

Χαβανέζικο πουκάμισο

Αν τώρα στην Δυτική Ευρώπη όπου το τοπίο παραπέμπει πάντα στον χειμώνα ένα χαβανέζικο πουκάμισο (με ή χωρίς κουβανέζικο γιακά) θα έμοιαζε παράταιρο, δεν ισχύει το ίδιο και για το ελληνικό καλοκαίρι. Ένα κομμάτι της γκαρνταρόμπας που για χρόνια υπήρξε ένοχη απόλαυση που κανείς δεν τολμούσε να επιλέξει, φοριέται πια χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Η χαλάρη διάθεση που πρεσβεύει σε συνδυασμό με τις διασκεδαστικές νότες που κουβαλά το κάνουν ιδανικό σύμμαχο σε μία εποχή που το τελευταίο πράγμα που θέλεις να εκπέμπεις είναι σοβαροφάνεια -κάτι, δηλαδή, που έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ο Quentin Tarantino στην βρετανική πρεμιέρα του Once Upon a Time in Hollywood.

Μόδα στυλ ελληνικό καλοκαίρι

Τέλος, ιδιαίτερα φέτος που ο στιλιστικός χρόνος έχει γυρίσει στα 70s, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα επιτρέπει τολμηρές επιλογές περισσότερο από ποτέ: Τα μακρυμάνικα πουκάμισα με floral σχέδια σε φλούο χρώματα είναι και πάλι γεγονός. Φυσικά αν θες να παραμείνεις περισσότερο κλασικός υπάρχουν τα navy σακάκια και τα λευκά παντελόνια σε πιο φαρδιές γραμμές για τις επίσημες εξόδους σου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, φρόντισε να αποχωριστείς τις αυστηρές επιλογές όπως ακριβώς θα αφήσεις στην άκρη τα άγχη σου. Το φετινό ελληνικό καλοκαίρι έχει επιστρέψει σε άλλες πιο ξένοιαστες εποχές, τότε που ο τουρισμός έκανε το πρώτο μεγάλο boom κι οι ελπίδες για μεγάλη ζωή γέμισαν αισιοδοξία την ατμόσφαιρα των ελληνικών νησιών. 


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.