Η φροντίδα της επιδερμίδας σβήνει το στρες από το πρόσωπο

Η σωστή ενυδάτωση, ο απαραίτητος καθαρισμός, η αναγκαία προστασία και η ιδανική τροφή για το "αγχωμένο" δέρμα.

Η σωστή διαχείριση του άγχους, ώστε να μην σε "τρώει" σιγά – σιγά από μέσα προς τα έξω και να μην καταστρέφει την επαγγελματική, αλλά και προσωπική σου ζωή, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι' αυτό και υπάρχουν διάφορα κόλπα (μουσική, αναπνοή) και διαφορετικές πρακτικές (ομοιοπαθητική, διαλογισμός, βελονισμός) που βοηθούν στο να περιορίσεις την ένταση των συμπτωμάτων του στρες. Συμπτωμάτων που αντανακλώνται όχι μόνο στην απόδοση εργασιακό σου χώρο ή στη συμπεριφορά σου, αλλά στην υγεία του οργανισμού σου, ακόμα και στο πρόσωπό σου. Για την ακρίβεια, στην ποιότητα του δέρματος.

Τι προκαλεί το άγχος στην επιδερμίδα

Αφυδάτωση

Όταν αγχωνόμαστε, αυξάνεται η παραγωγή της κορτιζόλης, της γνωστής και ως ορμόνης του στρες, που ευνοούν την ξηρότητα του δέρματος, μιας και αναστέλλουν την ελαστικότητά του και προκαλούν κατακράτηση υγρών.

Σπυράκια

Η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης σμήγματος, η οποία καταλήγει σε αυξημένη λιπαρότητα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την πρόκληση φραγμένων πόρων, τα γνωστά μαύρα στίγματα και τη δημιουργία σπυριών.

Σακούλες

Όταν το στρες εκδηλώνεται ως αϋπνία ή έλλειψη ύπνου, τότε αυξάνεται και πάλι η κορτιζόλη, που συμβάλλει στην υπερενυδάτωση του ιστού του δέρματος κάτω από τα μάτια, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πρήξιμο, ερυθρότητα και τη δημιουργία της γνωστής σακούλας.

Ρυτίδες

Όλα τα παραπάνω κάνουν τις ρυτίδες έκφρασης να φαίνονται πιο βαθιές και σκληρές κυρίως σε μέτωπο, στόμα και μάτια.

Η "αγχολυτική" περιποίηση του προσώπου

Ο καθαρισμός

Όταν ξυπνήσεις το πρωί και λίγο πριν κοιμηθείς το βράδυ φρόντισε να καθαρίζεις την επιδερμίδα σου με ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν, που να είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά -ρόδι-, καθώς και σε καταπραϋντικά συστατικά -καλεντούλα, χαμομήλι, αλόε βέρα. 

Η ενυδάτωση

Δεν επιτυγχάνεται μόνο με το να πίνεις άφθονο νερό, αλλά και με τις κατάλληλες για τον τύπο δέρματός σου ενυδατικές κρέμες. Για παράδειγμα, αν είσαι 40+ καλό θα ήταν η κρέμα προσώπου σου να έχει ρετινόλη, ενώ αν είσαι 20+ και ταλαιπωρείσαι από λιπαρότητα, προτίμησε μία με πράσινο τσάι. Αν πάλι βρίσκεται σε την μεταβατική περίοδο των 30+ μία αντιοξειδωτική κρέμα με ρόδι για την εμφάνιση των πρώτων γραμμών έκφρασης είναι ιδανική.

Εκτός όμως από την ενυδατική κρέμα, καλό θα ήταν να προμηθευτείς και ένα σέρουμ. Πρόκειται για ένα πιο δραστικό προϊόν από την κοινή κρέμα προσώπου, το οποίο είναι εμποτισμένο με βιταμίνες, έχει λεπτόρρευστη υφή, απορροφάται ταχύτερα και διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος. Συνήθως η δράση τους είναι τριπλή -αντιοξειδωτική προστασία, ενυδάτωση, αντιρυτιδική δράση- και η εφαρμογή τους ενδείκνυται μετά τον καθαρισμό, πριν την ενυδατική κρέμα. 

Όσον αφορά στην ενυδάτωση των ματιών, επένδυσε μία ενυδατική σε μορφή τζελ ή κρέμας και χρησιμοποίησε αυτό το κόλπο μετά το πρωινό ξύπνημα: Τοποθέτησε παγωμένα φακελάκια τσαγιού ή φέτες αγγουριού στα κλειστά σου βλέφαρα. Θα απορροφήσουν τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.