Βιβλία για να πάρεις μαζί σου στις διακοπές του Αυγούστου

Από τους 'Ναυαγούς του Αυγούστου' της Ευτυχίας Γιαννάκη μέχρι τη βιογραφία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αύγουστος, ο κατεξοχήν μήνας διακοπών, είναι εκείνος που μέσα μας τον έχουμε συνδυάσει περισσότερο με το διάβασμα βιβλίων - νέων, παλαιών και αγαπημένων ή παλαιών που ήταν για μήνες στη λίστα μας αλλά δεν είχαμε ποτέ τον χρόνο να μπούμε στο mood του να χαθούμε στις σελίδες τους. Το οποίο mood, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν προαπαιτεί διακοπές, αρκεί που είναι Αύγουστος. Κι αυτό γιατί όταν είναι Αύγουστος, ακόμα και αν μένουμε πίσω στο κλεινόν άστυ, μάλλον πάντα καταλαμβανόμαστε από μια ανάγκη να συνοδεύσουμε τη θερινή ραστώνη με ένα καλό βιβλίο. Έτσι, από τις νέες και πολλές κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, καταλήξαμε στα βιβλία που όντως αξίζει να διαβάσεις τον μήνα που είναι παχιές οι μύγες. 

Οι ναυαγοί του Αυγούστου – Ευτυχία Γιαννάκη (Εκδόσεις Ίκαρος)

Βιβλία για να πάρεις μαζί σου στις διακοπές του ΑυγούστουΣτο νέο της βιβλίο που ολοκληρώνει την Τριλογία του Βυθού, η μοναδική Ευτυχία Γιαννάκη ισορροπεί στο λεπτό όριο όπου ένα πραγματικό και ανεξιχνίαστο έγκλημα -η δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή- και ένα χαμένο χειρόγραφο τρυπώνουν στη μυθοπλασία, πυροδοτώντας μια ιστορία για όσους παλεύουν με τη φωτιά. À propos, σε περίπτωση που το αγνοούσες, η συγγραφέας με το φανατικό κοινό ανάμεσα στους γνώστες της καλής αστυνομικής λογοτεχνίας είχε εκδώσει, με το ψευδώνυμο Αλέκα Λάσκου, το μυθιστόρημα Hardcore, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2004, σε σκηνοθεσία Ντένη Ηλιάδη.

Αυτή η νύχτα μένει – Θάνος Αλεξανδρής (Εκδόσεις Κάκτος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΑπό την Τρίπολη στη Δράμα κι από τη Λάρισα στη Ρόδο, το επικό οδοιπορικό του Θάνου Αλεξανδρή ζωντανεύει τη νύχτα -μιας άλλης εποχής, που έχει πλέον παρέλθει- και τους πρωταγωνιστές της, την καψούρα και τις υπερβολές της, τις ιεροτελεστίες και τους κινδύνους της. Ο ίδιος ο συγγραφέας, με αφορμή την επανέκδοση αυτού του εμβληματικού βιβλίου, που η κινηματογραφική του μεταφορά πριν από δύο δεκαετίες άφησε εποχή και πλέον γίνεται σειρά στον Alpha έχει πει: "Πολλοί φίλοι διερωτώνται πόσο μαγικές μπορεί να είναι αυτές οι νύχτες, όπως λέω στο βιβλίο μου, αφού τσακίζουν ανθρώπους, με εξαίρεση λίγους που επιβιώνουν. Τη νύχτα ή ζεις ή πεθαίνεις… όμως στα σίγουρα δεν φυτοζωείς".

Ταξίδια με τον Τσάρλι: Αναζητώντας την Αμερική – John Steinbeck (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΔεκαετία του 1960: Ο John Steinbeck ξεκινάει ένα εκπληκτικό οδοιπορικό στην Αμερική -με ένα ειδικά διαμορφωμένο ημιφορτηγό και συντροφιά το γέρικο κανίς του, τον Τσάρλι- και αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την προσπάθειά του όχι μόνο να γνωρίσει εκ νέου τη χώρα του αλλά και να ανακτήσει τη χαμένη του νιότη. Οι περιπλανήσεις του ξεκινούν από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και φτάνουν στον Ειρηνικό ωκεανό. Στη διαδρομή, κάνει διάφορες σκέψεις για την ίδια την Αμερική και τον πολιτισμό της, οι οποίες αποδείχτηκαν προφητικές και παραμένουν επίκαιρες.

Γκάνμπατε: Αν δεν μπορείς να σταματήσεις το κύμα, γίνε το κύμα! – Nobuo Suzuki (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΤο εξώφυλλο του βιβλίου του Nobuo Suzuki το κοσμεί το Μεγάλο Κύμα της Καναγκάβα του Hokusai, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης. Σε αυτό, οι κωπήλατες βάρκες είναι αντιμέτωπες με τη μανία της θάλασσας. Τι θα συμβεί δευτερόλεπτα αφότου σκάσει το κύμα; Η μόνη πιθανότητα να επιβιώσουν όσοι βρίσκονται πάνω τους είναι να μη μείνουν ακίνητοι και να κωπηλατήσουν, με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να επιπλεύσουν πάνω στο μεγάλο κύμα μέχρι να το αφήσουν πίσω τους. Αυτό είναι το ιαπωνικό πνεύμα του γκάνμπατε: Να κάνεις ό,τι μπορείς, όσο καλύτερα μπορείς και εκεί εστιάζουν τα πενήντα κεφάλαια του βιβλίου που μας γνωρίζει την τέχνη της επιμονής και της προσαρμοστικότητας, που είναι και η τέχνη της υπέρβασης κάθε αντιξοότητας στη ζωή.

Μικρή ιστορία της Ρωσίας: Από τον παγανισμό στον Πούτιν – Mark Galeotti (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣε αυτό το μικρό και τόσο γεμάτο με πληροφορίες βιβλίο ο ιστορικός Mark Galeotti αφηγείται τους 12 αιώνες της πολυτάραχης ιστορίας της Ρωσίας. Πολύνεκρες μάχες, θρίαμβοι, τραγωδίες, εθνικά όνειρα, ερωτηματικά και διλήμματα. Σηκώνει την κουρτίνα του μύθου για να φτάσει στην καρδιά της ρωσικής ιστορίας: Στη διαμόρφωση ενός έθνους και στις προσωπικότητες της Ιστορίας, στον Ιβάν τον Τρομερό και στη Μεγάλη Αικατερίνη, στην άνοδο και στην πτώση των Ρομάνοφ, στη Ρωσική Επανάσταση, στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, στο Τσερνόμπιλ και στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Και από την ανάδειξη και επικράτηση του Vladimir Putin ως το σημερινό καθεστώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

> Διάβασε ακόμα: 5 βιβλία που θα κάνουν το καλοκαίρι σου πιο ευχάριστο

Υπάρχουν όνειρα: Ο κομήτης του Χάλλεϋ – Βασίλης Βασιλικός (Εκδόσεις Κέδρος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΕδώ έχουμε να κάνουμε με την επανέκδοση ενός αγαπημένου βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού, που είναι γεμάτο με όνειρα: "Yπάρχουν όνειρα που πουλιούνται στην αγορά, συσκευασμένα νωπά, σε τιμή ευκαιρίας, όνειρα εισαγωγής ή και ντόπια, αφορολόγητα, εγχώριας κατασκευής, όνειρα που βγαίνουν ανάλογα με τις εποχές, όπως τα φρούτα, κι άλλα στην ψυχραποθήκη, που τα βρίσκεις όλη τη χρονιά, όνειρα σε λαϊκές αγορές και πολυκαταστήματα, άλλα μεγαλωμένα με χημικά λιπάσματα κι άλλα με κοπριά ζώων, δηλαδή αγνά, όνειρα θερμοκηπίων κι όνειρα ελευθέρας βοσκής, όνειρα με δόσεις και μισοτιμής".

> Διάβασε ακόμα: Οι κορυφαίοι χαρακτήρες από τα βιβλία του Stephen King

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η βιογραφία ενός απρόσμενου πρωταγωνιστή –  Régis Genté και Siohan Stéphane (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΗ συναρπαστική βιογραφία ενός απρόσμενου πρωταγωνιστή, που από δημοφιλής Πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε, εν μία νυκτί, ο ηρωικός ηγέτης της. Ένας ηγέτης που κρατάει στα χέρια του την τύχη ενός ολόκληρου λαού. Σήμερα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ουκρανία, ο Ζελένσκι παραμένει στην πρώτη γραμμή του πυρός και ζει την εισβολή ως πρωταγωνιστής ενός σκληρού έργου με αβέβαιο τέλος. Γραμμένη από δύο έμπειρους δημοσιογράφους, που γνωρίζουν πολύ καλά το πολιτικό και γεωγραφικό πλαίσιο, η βιογραφία του διαβάζεται απνευστί.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.