O Stan Lee δεν γούσταρε καθόλου τον Iron Man

Και μάλιστα πίστευε ότι το alter ego του Tony Stark θα είναι μία πλήρης αποτυχία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Φεβρουαρίου 2019

Σε κάτι που θα συμφωνήσουν ακόμη και οι πιο φανατικοί φίλοι της Marvel, είναι πως αν δεν υπήρχε η περσόνα του Tony Stark/Iron Man, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο για την εταιρεία, ειδικά όσον αφορά το κινηματογραφικό κομμάτι της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Robert Downey Jr. πλέον έχει ταυτιστεί με τον σούπερ ήρωα, κάτι που εκτός από δημοφιλία έχει αποφέρει στη Marvel (κυρίως μέσω των Avengers) και μερικά δισεκατομμύρια δολάρια. Καθόλου άσχημα για έναν χαρακτήρα που ο ίδιος ο Stan Lee δεν πίστευε καθόλου, σε σημείο που ήθελε να τον εξαφανίσει.

O Stan Lee δεν γούσταρε καθόλου τον Iron Man

Ο Iron Man έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο κόμικ Tales of Suspense (τεύχος νο.39) τον Μάρτιο του 1963. Επρόκειτο αρχικά για έναν δευτερεύοντα και μάλλον αδιάφορο χαρακτήρα που δημιούργησαν ο Stan Lee μαζί με τον Larry Lieber. Μάλιστα οι Lee και Lieber πίστευαν αρχικά πως το συγκεκριμένο κόμικ θα είναι μία πλήρης αποτυχία, ωστόσο οι ανέλπιστες πωλήσεις του και το ενδιαφέρον του κοινού για τον underdog σούπερ ήρωα, οδήγησαν το δίδυμο της Marvel να καθιερώσει μία ολόκληρη σειρά κόμικ βασισμένη στον Iron Man. Κάτι που έγινε πραγματικότητα τον Μάιο του 1968, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο τεύχος.

O χαρακτήρας του Iron Man φτιάχτηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν η εποχή που οι αναγνώστες μισούσαν όσο οτιδήποτε άλλο ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα, τον πόλεμο. Έτσι, οι άνθρωποι της Marvel, θεωρώντας πως πρόκειται για έναν ήρωα που θα ξεχαστεί πολύ εύκολα, τον σχεδίασαν με βάση κάποια κριτήρια που θα τον καθιστούσαν αντιπαθή στο κοινό: Ένας αδίστακτος και αλαζονικός μεγιστάνας που κάνει εμπόριο όπλων. Στο μυαλό του Stan Lee μία τέτοια προσωπικότητα θα γινόταν ιδιαιτέρως απεχθής, κάτι που φυσικά δε συνέβη. Έγινε το ακριβώς αντίθετο.

Έτσι, ο Lee, ο Lieber και οι καρτουνίστες Don Heck και Jack Kirby επένδυσαν περαιτέρω στον Iron Man, προσδίδοντάς του αρκετές υποστάσεις της καθημερινής ζωής ενός ανθρώπου, αυτοσαρκασμό και κυρίως, ατάκες που χτυπούν πιο δυνατά κι από την πανοπλία του ίδιου του ήρωα. 

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Iron Man μεταλλάχθηκε σαν κόμικ διατηρώντας όμως ατόφια τα origins του χαρακτήρα: Πλέον, πολεμούσε όλα εκείνα που φοβόταν ο μέσος Αμερικάνος, δηλαδή τον κομμουνισμό, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και τον αλκοολισμό.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2006 και τη σειρά κόμικ Civil War (10 χρόνια δηλαδή πριν την ταινία του Captain America) για να φανερωθεί και πάλι η "αντιπαθητική" πλευρά του Tony Stark. Για ακόμη μία φορά δεν απασχόλησε ιδιαίτερα και αρνητικά τους afficionados του Iron Man.

Κάθε χαρακτήρας των κόμικ και του Marvel Cinematic Universe έχει από πίσω του μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Εκείνη όμως του Iron Man είναι ίσως η πιο παράδοξη. Ο ίδιος του ο πατέρας, ήθελε να τον "σκοτώσει", σχεδόν από την ημέρα της γέννησής του. Δεν το έκανε και κέρδισε. Δόξα, fans και φυσικά, χρήμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης