Τα summer reads του 2020 από τον Bill Gates

Η καθιερωμένη καλοκαιρινή λίστα του Mr. Microsoft.

Ο μέχρι πριν λίγο καιρό πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου περνά τον ελεύθερό του χρόνο διαβάζοντας μανιωδώς βιβλία αντί να πίνει cocktails στην ιδιωτική του πισίνα - ή μάλλον μπορεί να ισχύει και το δεύτερο, απλά δεν είναι κάτι που διαφημίζει ο Bill Gates. Ο Mr. Microsoft, μάλιστα, λατρεύει να μοιράζει απλόχερα γνώσεις σχετικά τα καλύτερα βιβλία που μπορεί να διαβάσει κανείς αυτήν την περίοδο. Σε τέτοιον βαθμό ώστε οι προτάσεις του να έχουν γίνει ένας είδος θεσμού ανάμεσα στη βιβλιοφιλική κοινότητα.

Πριν δύο μέρες έδωσε στη δημοσιότητα, μέσα από το προσωπικό του site το gatesnotes.com, τις δικές του επιλογές για τα καλύτερα beach reads του 2020. Παράλληλα, τόνισε ότι όλη αυτήν την περίοδο εκτός από το να συζητά για τον COVID-19, το ίσως μοναδικό πράγμα που απόλαυσε -πέρα από τις περιστασιακές παρτίδες μπριτζ με τον Warren Buffett- ήταν να κουβεντιάζει για σειρές και βιβλία που του έκαναν εντύπωση μέσα στην καραντίνα. Έτσι, φέτος πρωτοτύπησε προτείνοντας και κάποια tv shows όπως το This is Us, το Ozark και το θρυλικό I, Claudius του BBC.

Επιστρέφοντας όμως στο θέμα μας, τα βιβλία, ας ρίξουμε μία ματιά στη φετινή λίστα που όπως και η περσινή έχει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που όμως δεν είναι, δυστυχώς, μεταφρασμένα στα ελληνικά. 

Η λίστα

Τα summer reads του 2020 από τον Bill GatesThe Choice, Dr. Edith Eva Eger

Το θέμα του Άουσβτις και της ανθρώπινης θηριωδίας δεν έχει σταματήσει, ευτυχώς, ποτέ να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις Η.Π.Α όπου ο εβραϊκός πληθυσμός ανέρχεται σε 5,7 εκ. Το "κατά ένα μέρος προσωπική μαρτυρία και κατά ένα μέρος εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση ψυχικού τραύματος" όπως ονομάζει ο Gates το πόνημα της Dr. Eger αποτελεί έναν πολύ καλό οδηγό απέναντι σε δύσκολες, απάνθρωπες καταστάσεις.

 

Cloud Atlas, David MitchellCloud Atlas, David Mitchell

Ένα πολύπλοκο μυθιστόρημα που δημιούργησε πάταγο όταν εκδόθηκε το 2004 και παραμένει μέχρι σήμερα ένα must read του 21ου αιώνα. Όπως τόσοι και τόσοι άλλοι αναγνώστες ο Gates δίσταζε να ανοίξει την πρώτη του σελίδα, αφού ο το μέγεθος (864 σελίδες) και οι έξι διαφορετικές ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους (από τη Χαβάη του 19ου αιώνα μέχρι ένα μακρινό δυστοπικό μέλλον), κυριολεκτικά τρομάζουν τον αναγνώστη. Ο Mr. Microsoft, τελικά, τόλμησε, τα κατάφερε και το προτείνει δίνοντας έμφαση στην ιστορία του Αμερικανού γιατρού που πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 170 χρόνια πριν από την εποχή μας.  ΥΓ: Η ελληνική έκδοση του βιβλίου Άτλας του Ουρανού (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) είναι δυστυχώς εξαντλημένη.

 

The Ride of a Lifetime, Bob IgerThe Ride of a Lifetime, Bob Iger

Ίσως, να μη γνωρίζεις καν ποιος είναι ο Bob Iger, αν όμως ζούσες και εργαζόσουν στον κόσμο της show business, τότε λογικά θα παρακολουθούσες στενά τα βήματά του. O CEO της Walt Disney Company από το 2005 έως και τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από τον μετασχηματισμό του κολοσσού. Όσο για το τι πιστεύει για αυτήν την προσωπική μαρτυρία ο Gates; Πολύ απλά τη χαρακτηρίζει ως ένα από τα ίσως καλύτερα βιβλία για business εκεί έξω, χωρίς όμως να γίνεται ούτε για μία στιγμή βαρετό. 

 

The Great Influenza, John M. BarryThe Great Influenza, John M. Barry

Το πλέον επίκαιρο βιβλίο της λίστας, αφού αποτελεί μία εξονυχιστική αναδρομή στα τι και τα πώς της Ισπανικής Ινφλουέντσα, όπως έμεινε γνωστή η επιδημία  φονικής γρίπης του 1918. Τι σχέση μπορεί να έχει ο κόσμος μας με αυτόν του Α' Παγκοσμίου Πολέμου; Μάλλον ελάχιστη, όπως όμως σωστά παρατηρεί ο Gates: "Ο συγγραφέας του βιβλίου θα σου μάθει σχεδόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία από τις φονικότερες επιδήμιες όλων των εποχών".

 

Good Economics for Hard Times, Abhijit V. Banerjee & Esther DufloGood Economics for Hard Times, Abhijit V. Banerjee & Esther Duflo

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν γενναίες αποφάσεις που όμως, κακά τα ψέματα, πρέπει να μπορούν και να γίνουν πράξη. Έτσι, ποιος μπορεί να είναι καλύτερος σύμβουλος προς αυτήν την κατεύθυνση από τους κατόχους του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το 2019; Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν αυτοί επικεντρώνονται στις ανισότητες που δημιουργεί το τωρινό μοντέλο. Πόσο μάλλον όταν η πρόταση για το τελευταίους τους βιβλίο έρχεται από τον μέχρι πριν λίγο καιρό πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη.


φωτογραφία © Gatesnotes.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης