Όσα έμαθε η ζωή στον Tom Petty

Ο Tom Petty γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια και το 2006 έδωσε μια χορταστική συνέντευξη στο αμερικανικό Esquire.

O Tom Petty γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια στη Φλόριντα των ΗΠΑ και πριν ακόμα κλείσει τα 30 του είχε φανεί πως θα γινόταν ένας θρύλος της rock σκηνής. Με επιτυχίες όπως τα "Don't Do Me Like That" (1979), "Refugee" (1980), "The Waiting" (1981), και το "Learning to Fly" (1991) ο Petty έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο.

Από το 1976 ως το 1987 ήταν το βασικό μέλος των Tom Petty and the Heartbreakers και έπειτα ακολούθησε τους Wilburys και σόλο καριέρα, επίσης ιδιαίτερα επιτυχημένη. Στο τέλος της ζωής του έκανε ένα μικρό πέρασμα από τον κινηματογράφο. Το 2006, 11 χρόνια πριν από το θάνατό του, έδωσε στο αμερικανικό Esquire μια χορταστική συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε σε όλα όσα είχε ζήσει

Μαθήματα ζωής από τον Tom Petty

>Όταν συνάντησα τον Elvis, δεν είχαμε πραγματικά μια συζήτηση. Με σύστησε ο θείος μου, και εκείνος μου γρύλισε προς το μέρος μου. Αυτό που μου έμεινε είναι όλη η σκηνή. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ πραγματική σκηνή μαφίας. Ήμουν πολύ νέος και ευεπηρέαστος. Ο Elvis έμοιαζε πραγματικά... έμοιαζε σαν να μην ήταν αληθινός, σαν να έλαμπε. 

>Αν είσαι ψεύτικος, θα το νιώσουν στην πιο απομακρυσμένη σειρά της αρένας. Πρέπει να νοιάζεσαι πραγματικά. Και πρέπει να κάνεις τον εαυτό σου να νοιάζεται ξανά και ξανά.

>Κάνε κάτι που σου αρέσει πραγματικά, και ελπίζω να μπορείς να πληρώνεις το νοίκι. Για μένα, αυτό είναι επιτυχία.

>Λυπάμαι για τα παιδιά στις μέρες μας. Έχουν τόσες πολλές ασκήσεις για το σπίτι. Θυμάστε τις μέρες που βάζαμε μια ζώνη γύρω από τα δύο βιβλία μας και τα κουβαλούσαμε στο σπίτι; Τώρα σέρνουν μια βαλίτσα. Έχουν σχολείο όλη μέρα και μετά διάβασμα από τις έξι μέχρι τις έντεκα. Δεν μένει καθόλου χρόνος για να είναι δημιουργικοί. 

>Το πιο δύσκολο για μένα είναι όταν ο 13χρονος γιος μου παραπονιέται για τον φόρτο εργασίας. Συμφωνώ μαζί του. Υποτίθεται ότι πρέπει να είμαι υπεύθυνος και να υποστηρίζω τον δάσκαλο. Αλλά είμαι σαν: "Έχεις δίκιο, γιε μου. Αυτά είναι μαλακίες".

>Μου αρέσει να είμαι αισιόδοξος, αλλά μου αρέσει να είμαι και ρεαλιστής.

>Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι ντροπή. Είτε είσαι υπέρ είτε κατά του Bush, πρέπει να παραδεχτείς ότι ο τύπος είπε ψέματα. Και συνεχίζει να το κάνει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τον έχουν πετάξει έξω με το ζόρι. Στέλνει τα παιδιά κάποιου και τα σκοτώνει χωρίς λόγο. Θα περάσει τη μέρα του στην κόλαση γι' αυτό. Δεν θα ήθελα αυτό το κάρμα.

>Όταν σκοτώνεις τη μικρή αδελφή κάποιου με πύραυλο, θα σε μισεί για πάντα. Και η επόμενη γενιά θα σε μισήσει ακόμα περισσότερο.

>Το σπουδαίο με τους Wilburys ήταν ότι κανείς μας δεν έπρεπε να πάρει την ευθύνη μόνος του. Ήμουν απλά ένα μέλος του συγκροτήματος. Κανείς δεν ένιωθε ότι ήταν πάνω από τους άλλους. Περάσαμε τόσο καλά.

>Υπήρχε αυτή η πραγματική αίσθηση της ακεραιότητας της κοινότητας στο ροκ. Έχει πραγματικά διαβρωθεί. Ο καθένας φαίνεται να είναι μόνος του τώρα.

>Τι έμαθα για το γάμο: Πρέπει να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον- πρέπει να είναι ένα είδος ομάδας στη ζωή. Είναι υπέροχο το να έχεις αυτό το είδος φιλίας. Θα το χρειαστείτε όταν γεράσετε.

>Το rock 'n' roll ήταν ένα πράγμα, και μετά έκοψαν το roll και το ονόμασαν rock, το οποίο έγινε ένα είδος ομπρέλας για οτιδήποτε έχει κιθάρα. Όπως τα συγκροτήματα των μαλλιάδων. Πώς θα μπορούσαμε να το πιστέψουμε αυτό; Έχει γίνει εντελώς ανόητο, σε σημείο που τώρα έχει γίνει σαν την επαγγελματική πάλη. Οι οπαδοί ξέρουν ότι είναι ψεύτικο, αλλά δεν τους νοιάζει.

>Δε θα μπορούσα να υπάρξω στις μέρες μας. Δε θα μπορούσα ποτέ να χτίσω μια καριέρα όπως αυτή που είχα αν ξεκινούσα τώρα. Το ραδιόφωνο δε ρισκάρει τίποτα πια. Έχουν εξορθολογήσει τις λίστες αναπαραγωγής στο χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Είναι πραγματικά κάπως ανόητο να πιστεύουν ότι οι άνθρωποι προτιμούν να ακούσουν το "Stairway to Heaven" άλλη μια φορά από ένα νέο τραγούδι.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος