Ο John Frusciante και ο έρωτάς του με τους Red Hot Chili Peppers

Ο σπουδαίος αμερικανός κιθαρίστας κλείνει σήμερα 53 χρόνια ζωής.

Κοιτάζοντας πίσω, μόνο ασυνήθιστες δεν είναι οι ιστορίες διαλύσεων και επανασυνδέσεων μεταξύ των μελών ενός συγκροτήματος. Οι επανενώσεις John Frusciante και Red Hot Chilli Peppers, ωστόσο, ίσως ήταν εκείνες που μας επηρέαζαν περισσότερο από κάθε άλλη. Η μπάντα που ήταν το όνειρό του από μικρή ηλικία μετατράπηκε - και χάρη στον ίδιο - σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο θυσιάζοντας όμως την αυθεντικότητα που αποζητούσε εκείνος. Σε συνδυασμό με τον εθισμό του στα ναρκωτικά, η πρώτη έξοδός του, το 1992, ήταν μονόδρομος. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτήν, καθώς και στις άλλες δύο κρίσιμες περιόδους στη σχέση του κιθαρίστα με την αγαπημένη του μπάντα, ας δούμε πώς έφτασε ως εκεί.

Η ζωή του John Frusciante

Ο John Frusciante γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή, στη Νέα Υόρκη στις 5 Μαρτίου 1970 και το επώνυμό του προδίδει την ιταλική καταγωγή της οικογένειας. Ο προπάππους του, Generoso, καταγόταν από το Benevento. Ο πατέρας του ως μουσικόφιλος δικαστικός, τον μύησε στον κόσμο της ροκ, ενώ η τραγουδίστρια μητέρα του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ενδεχόμενο μίας καριέρας για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της.

Αφού πέρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε Αριζόνα και Φλόριντα, όταν οι γονείς του χώρισαν, ακολούθησε τη μητέρα του στην Καλιφόρνια, φτάνοντας στο Λος Άντζελες το 1983. Εκεί εντρύφησε στην αγάπη του για την κιθάρα και εμβάθυνε τις μουσικές του γνώσεις μελετώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα καλλιτέχνες όπως ο Frank Zappa. 

Ο John Frusciante και οι Red Hot Chili Peppers

Ήταν το 1985 όταν ο John Frusciante άκουσε για πρώτη φορά τους Red Hot Chili Peppers σε μια ζωντανή συναυλία. Ο κιθαρίστας "ερωτεύτηκε" παράφορα το συγκρότημα και τον Hillel Slovak, μια προσωπικότητα που θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την καλλιτεχνική του εξέλιξη.

Ο Hillel πέθανε από υπερβολική κατανάλωση ηρωίνης και με την αποχώρηση του, το συγκρότημα βρέθηκε χωρίς δύο μέλη, αλλά οι επιζώντες αποφάσισαν (ευτυχώς) να μη διαλυθούν. Η ευκαιρία ήταν μεγαλύτερη από ποτέ και, χάρη στη φιλία του με τον D.H. Peligro, ο Frusciante ήρθε σε επαφή με τον μπασίστα Flea, ο οποίος, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του ζήτησε να ενταχθεί στους Peppers. Το πρώτο άλμπουμ που δημιούργησαν μαζί, ονόματι Mother's Milk ήταν αυτό που έκανε το συγκρότημα πασίγνωστο.

Το 1992, όμως, ο εθισμός του Frusciante στα ναρκωτικά τον οδήγησε να εγκαταλείψει την μπάντα κατά τη διάρκεια της περιοδείας Blood Sugar Sex Magik στην Ιαπωνία. Οι συνεχείς καβγάδες με τον frontman Anthony Kiedis, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκειά του που έβλεπε το αγαπημένο του underground συγκρότημα να μετατρέπεται σε mainstream δισκογραφικό project, τον οδήγησαν σε πραγματική απόγνωση.

Μετά το θάνατο ενός κολλητού του, η κατάθλιψη του Frusciante τον κατέβαλε ακόμη περισσότερο και ενέτεινε την κατάχρηση ηρωίνης. Έπειτα από πέντε χρόνια, το 1997 ξεκίνησε πρόγραμμα αποτοξίνωσης, και στο τέλος του, επέστρεψε στο συγκρότημα, αναλαμβάνοντας τη θέση του Dave Navarro, ο οποίος τον είχε αντικαταστήσει επτά χρόνια νωρίτερα.

Η νέα ζωή με τους Peppers ανάμεσα σε σκαμπανεβάσματα 

Το πρώτο άλμπουμ μετά τη συμφιλίωση ήταν το Californication, το οποίο σημείωσε ιστορική επιτυχία, ενώ ακολούθησαν τα By the Way (2002), Stadium Arcadium (2006) και η θρυλική εμφάνιση στο Slane Castle της Ιρλανδίας. Το 2009, ο John Frusciante κυκλοφόρησε το The Empyrean, ένα σόλο πρότζεκτ σε συνεργασία με τον Flea και τον Johnny Marr, προτού ανακοινώσει (στις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους) ότι αποχωρεί οριστικά από τους Peppers προκειμένου να αφοσιωθεί πλήρως στη σόλο καριέρα του, προτείνοντας μάλιστα τον Josh Klinghoffer στη θέση του.

Μετά από δέκα χρόνια πειραματισμών, ωστόσο, το 2019 ο John Frusciante επισημοποίησε την επιστροφή του στους Red Hot Chili Peppers μέσω του Instagram.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το Unlimited Love, ένας ακόμη κοινός τους δίσκος. Και εδώ που τα λέμε αυτός είναι ο πιο κατάλληλος τίτλος για να περιγράψει τη σχέση τους.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος