52 χρόνια πριν οι Τhe Who έβαλαν φωτιά στον εξοπλισμό τους live στην τηλεόραση

Ήταν 1967 όταν ο Keith Moon αποφάσισε να βάλει μία βόμβα στα θεμέλια της rock.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μετά το 1967 ο θρυλικός κιθαρίστας των The Who, Pete Townshend, δεν θα αντιμετώπιζε τη μουσική ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο. Ο άνθρωπος πίσω από αυτήν τη μεταστροφή δεν ήταν άλλος από τον Keith Moon, ένας drummer που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει η rock κι ένας showman που δεν έβαζε κανένα φραγμό σε ό,τι τρέλα κι αν περνούσε από το μυαλό του. Στις 15 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, 52 χρόνια πριν από σήμερα, η βρετανική μπάντα έδωσε -κυριολεκτικά- την πιο εκρηκτική της εμφάνιση.

Σε αντίθεση με το ψυχεδελικό κλίμα των 60s, οι The Who κουβαλούσαν μία άγρια συναυλιακή πλευρά, τόσο έντονη που ακόμα και οι Rolling Stones θα ένιωθαν άβολα μπροστά τους. Κάτι που φρόντιζαν να εκφράζουν καταστρέφοντας τα όργανά τους επί σκηνής και βάζοντας φωτιά στο drum kit, τόσο σε live όσο και σε ζωντανές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Σίγουρα όμως, κάτι που ξεκίνησε αυθόρμητα, είχε μετατραπεί σε μέρος του show.

52 χρόνια πριν οι Τhe Who έβαλαν φωτιά στον εξοπλισμό τους live στην τηλεόραση

Έτσι, λίγο πριν εμφανιστούν στο prime time του αμερικανικού CBS για να ερμηνεύσουν το Μy Generation στη πολύ δημοφιλή εκπομπή The Smothers Brothers Comedy Hour, όλοι oι συντελεστές (παρουσιαστές, παραγωγοί, τεχνικοί) ήταν ενήμεροι ότι οι The Who θα κάνουν το κομμάτι τους - χωρίς βέβαια να κινδυνεύσει κανείς. Αυτό, όμως, που κανείς δεν γνώριζε ήταν ότι ο θεοπάλαβος Keith Moon είχε μία διαφορετική άποψη επί του θέματος.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο drummer της μπάντας είχε πείσει κάποιον από το συνεργείο της παραγωγής ότι τα "δυναμιτάκια" που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε για την ανατίναξη του drum kit δεν ήταν αρκετά. Η έκρηξη δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακή ενώ ο καπνός που έβγαινε, πάντα κατά την άποψη του Moon, ήταν ελάχιστος. Για αυτό, λοιπόν, χωρίς να το πει σε κανέναν άλλο έβαλε τριπλή ποσότητα από "δυναμιτάκια" ενώ ο θρύλος τον θέλει να τα έχει ραντίσει και με μπράντι. 

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της φαεινής ιδέας του Moon; Στο studio επικράτησε πανικός, οι Roger Daltrey και Pete Townshend καθώς περνούσαν τα χρόνια άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής (χωρίς να είναι σίγουρο ότι αυτά σχετίζονταν με το συμβάν, αν και ακούγεται πολύ πιθανό), ο drummer τους έγραψε άλλη μία χρυσή σελίδα στη προσωπική του rock εποποιία και, τελικά, εκείνη η εμφάνιση των The Who άφησε τόσο δυνατές αναμνήσεις ώστε μέχρι σήμερα, σχεδόν σε κάθε αφιέρωμα για το κλασικό rock, να βρίσκεται ανάμεσα στις στιγμές που το καθόρισαν.


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Funeral: Το αριστούργημα των Arcade Fire

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το άλμπουμ των Καναδών παραδίδει ακόμα μαθήματα indie σύνθεσης και ατμοσφαιρικής ομορφιάς.

Σε κατάταξη όλα τα άλμπουμ των Tool

Η θρυλικά μπάντα επανήλθε με νέο δίσκο ύστερα από 13 χρόνια. Αυτή είναι μία σύντομη ματιά στη μεγάλη διαδρομή της.