Πώς θα είσαι άριστος οικοδεσπότης αν διοργανώνεις χριστουγεννιάτικο δείπνο

Δεν είναι μόνο το καλό φαγητό που θα εξασφαλίσει μια αξέχαστη Άγια Νύχτα στο σπίτι σου. Δώσε προσοχή και σε αυτούς τους κανόνες.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 24 Δεκεμβρίου 2021

Ώστε επέλεξες φέτος να οργανώσεις ένα μεγάλο δείπνο Χριστουγέννων στο σπίτι σου. Μεγάλη τιμή ή μεγάλη αγγαρεία, όπως θέλεις δες το, αλλά πρέπει να γίνει σωστά. Ως οικοδεσπότης, οφείλεις να χαρίσεις στους καλεσμένους σου μια αξιομνημόνευτη βραδιά. Αν τηρήσεις τους παρακάτω κανόνες, όλα θα πάνε τέλεια.

Ζήτα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test

Οκ, μπορεί να ακούγεται κάπως αυτό αλλά είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Αν θέλεις να φύγουν όλοι ευτυχισμένοι και υγιείς, πρέπει να το κάνεις. Και οι καλεσμένοι σου να το σεβαστούν. Ωραία; Προχωράμε.

Σύστηνε τους καλεσμένους σου μεταξύ τους

Ένας καλός οικοδεσπότης εξασφαλίζει ότι οι καλεσμένοι του δεν θα περάσουν αμήχανες στιγμές, μη γνωρίζοντας ο ένας το όνομα -τουλάχιστον- του άλλου. Βεβαιώσου ότι εκτός από τις τυπικές συστάσεις, θα λες και μερικά παραπάνω στοιχεία σχετικά με τη δουλειά ή τα ενδιαφέροντα του καθενός προς τον άλλον, αποφέροντας μια γενικότερη οικειότητα σε όλη την ατμόσφαιρα.

Πώς θα είσαι άριστος οικοδεσπότης αν διοργανώνεις χριστουγεννιάτικο δείπνο

Παρακίνησε τους πιο ντροπαλούς να ανοιχτούν 

Σε κάθε πάρτι η διάταξη είναι σχεδόν η ίδια: υπάρχουν οι διαχυτικοί καλεσμένοι,  γεμάτοι από ενδιαφέρουσες ιστορίες και ανέκδοτα και και οι κάπως πιο συνεσταλμένοι, που μοιάζουν σαν να μην υπάρχουν. Για να γίνει το Χριστουγεννιάτικο δείπνο αληθινό πάρτι χαράς, δώσε λίγη παραπάνω σημασία στους δεύτερους δίνοντάς τους ευκαιρίες να εμπλακούν στην παρέα.

> Διάβασε ακόμη: Οι εναλλακτικές ταινίες για τα Χριστούγεννα

Φτιάξε μια ωραία ατμόσφαιρα

Δεν είναι μόνο η γιορτινή διακόσμηση και τα αρωματικά κεριά. Μένε διαρκώς κοντά στους καλεσμένους σου κάνοντας ειλικρινείς φιλοφρονήσεις, κάνε τους να νιώθουν σαν το σπίτι τους επιλέγοντας να καθίσουν όπου και όπως θέλουν, ζήτα τους τι είδους μουσική θέλουν να τους βάλεις, και κάνε αστεία για να ανεβαίνει σταδιακά η διάθεση.  

ΠΑΡΤΙ

Άσε το ποτό να ρέει

Χωρίς να διακινδυνεύσεις να ξεφύγει η Χριστουγεννιάτικη γιορτή και να καταλήξει σε εφηβικό πάρτι, βεβαιώσου ότι έχεις δημιουργήσει μια καλή κάβα. Μην επιμείνεις στην ποσότητα των μπουκαλιών, αλλά στην ποικιλία των ποτών, με έμφαση στα long drinks. Εφοδιάσου οπωσδήποτε με καλό κρασί. Και μην διανοηθείς να βγάλεις σφηνάκια με βαριά αλκοολοούχα, τουλάχιστον πριν το φαγητό.

> Διάβασε ακόμη: Πού θα φας και πού θα πιεις στην Αθήνα αυτές τις γιορτές

Επίσης, σκέψου και τον εαυτό σου

Ο οικοδεσπότης μπορεί να είναι ο μάγειρας, ο σερβιτόρος ή ο μπάρμπαν, αλλά δεν είναι ο υπηρέτης. Μην κλείνεσαι διαρκώς στην κουζίνα, ούτε να παλεύεις όλη νύχτα μαζεύοντας άδεια ποτήρια, βρώμικα πιάτα και τασάκια. Φάε, χόρεψε, πιες και διασκέδασε απολαμβάνοντας μαζί με τους καλεσμένους σου την όμορφη βραδιά. Φασίνα, αύριο.

ΠΑΡΤΙ

Νιώσε χαρούμενος με τα δώρα

Κάθε δώρο που θα φέρει ο κάθε καλεσμένος, οφείλεις να το τιμάς σαν να ήταν το καλύτερο που πήρες ποτέ, ακόμη κι αν είναι ευτελές ή ασυνήθιστο για τα γούστα σου. Και σαν άριστος οικοδεσπότης, μια μέρα αργότερα στείλε μια κάρτα ευχαριστίας ή ένα e-mail σε κάθε έναν που σου έφερε δωράκι.

Φρόντισε τους μεθυσμένους επισκέπτες

Αν αντιληφθείς ότι κάποιος καλεσμένος ξέφυγε από το προσωπικό του όριο αντοχής αλκοόλ και παρενοχλεί με την συμπεριφορά του, σε πρώτη φάση τον οδηγείς ευγενικά σε ένα απομονωμένο δωμάτιο και τον αφήνεις να συνέλθει με τη βοήθεια ισχυρής δόσης καφεΐνης. Αν η κατάσταση δεν βλέπεις να βελτιώνεται, καλείς ταξί και τον οδηγείς διακριτικά εκτός πάρτι (και σιγουρέψου ότι θα μπει στο ταξί).

> Διάβασε ακόμη: Τι μας αφήνει ο κόσμος της γεύσης και του ποτού από το 2021

Δεν υπάρχουν κλισέ

Μην είσαι πολύ τυπικός με τις θέσεις γύρω από το τραπέζι ή το σερβίρισμα των πιάτων. Άφησε τους πάντες να καθίσουν όπου νιώθουν βολικά και άνετα, βάλε όλα τα φαγητά σε μεγάλες πιατέλες στη μέση -μαζί με τα μπουκάλια των κρασιών- ώστε να σερβίρεται ο καθένας μόνος του και κράτα μακριά από τη βραδιά φράσεις του τύπου "παιδιά, κάντε λίγο ησυχία γιατί οι διπλανοί θα μου παραπονεθούν" -ας το είχες σκεφτεί νωρίτερα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.