Τι μας αφήνει ο κόσμος της γεύσης και του ποτού από το 2021

Τι γεύση και τι επίγευση μας αφήνει η χρονιά που φεύγει.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Δεκεμβρίου 2021

Φαγητό και ποτό. Ποτό και φαγητό. Μπαρ και εστιατόρια, τάσεις και πρόσωπα. Το Esquire καταγράφει όλες εκείνες τις πτυχές που απασχόλησαν περισσότερο, σε κάθε έκφανση του γευστικού πεδίου, τη χρονιά που ετοιμάζεται να μας εγκαταλείψει.

Νέα αθηναϊκά αστέρια Michelin

Τι μας αφήνει ο κόσμος της γεύσης και του ποτού από το 2021

Ο οδηγός Michelin αποφάσισε να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με την περίπτωση της Αθήνας -και δυστυχώς όχι και της υπόλοιπης Ελλάδας- και ως εκ τούτου προέκυψαν κάποιες νέες βραβεύσεις για τα -πολύ υψηλού επιπέδου πια- αθηναϊκά εστιατόρια. CTC και Pelagos ήταν οι αστεράτες προσθήκες, ενώ το Cerdo Negro η νέα άφιξη στην κατηγορία Bib Gourmand.

> Διάβασε ακόμη: Τα κορυφαία ποτά του 2021 σύμφωνα με το Esquire

Σεβίτσε όπως λέμε ρόκα-παρμεζάνα

Όσο κοντινή ή μακρινή και να είναι η σχέση σου με τη γαστρονομία, αποκλείεται να μην το έχεις προσέξει. Παντού θα βρεις ένα σεβίτσε. Υπάρχουν σπουδαία σεβίτσε, υπάρχουν ικανοποιητικά σεβίτσε, υπάρχουν μέτρια σεβίτσε.

ΣΕΒΙΤΣΕ

Αλλά τα βλέπεις πλέον οπουδήποτε. Όπως καλή ώρα τη σαλάτα status-symbol των early 00s ρόκα-παρμεζάνα ένα πράγμα. Ας είναι. 

Το Noma στην κορυφή του κόσμου

Ο RENE REDZEPI ΣΤΟ NOMAGetty Images

Εκεί που έπρεπε να βρίσκεται δηλαδή. Η Κοπεγχάγη, ακόμη και μετά από μία πανδημία, απέδειξε πως διατηρεί τον τίτλο της πιο σημαντικής γαστρονομικής μητρόπολης της Ευρώπης -αλλά από ό,τι φαίνεται και του πλανήτη- καθώς το βραβευμένο νωρίτερα μέσα στο φθινόπωρο με τρία αστέρια Michelin Noma αναδείχθηκε το 1ο από τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2021, με το (επίσης τοποθετημένο στη δανέζικη πρωτεύουσα) Geranium να το ακολουθεί στο νο.2, στο φημισμένο θεσμό World’s 50 Best Restaurants. Αναμφίβολα μία καλή χρονιά για τον Rene Redzepi.

Φρέσκιες ιδέες σε ωραία concepts

Είδαμε πολλά αυτούς τους 12 μήνες. Ευτυχώς για όλους, στη συντριπτική πλειοψηφία έγιναν καταπληκτικές προσπάθειες που χτίστηκαν σε ωραίες ιδέες και, φυσικά, με νόστιμο αποτέλεσμα. Ρίξε μία ματιά εδώ και θα καταλάβεις.

Το ελληνικό κρασί στην καλύτερή του φάση

Από τη Γουμένισσα και το Αμύνταιο μέχρις τις Κυκλάδες και την Κρήτη και από τη Θράκη έως την Κεφαλονιά, το ελληνικό κρασί δείχνει μέρα με τη μέρα την ανεξάντλητη δυναμική του. Νέα πρόσωπα από γνωστές οικογένειες του οινοποιητικού χώρου, πρωτότυπες ιδέες και, πλέον, βαθιά γνώση πιστοποιούν πως τα καλύτερα έρχονται.

Ο Gordon Ramsay έφτιαξε σουβλάκια στο Hoocut 

O Gordon Ramsay περνά πάντοτε καλά στην Ελλάδα και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ο Βρετανός celebrity chef και restaurateur, αφού πρώτα βρέθηκε στη Σαντορίνη και έμαθε μπαλίτσα από Ελληνίδα γιαγιά σχετικά με το πόσο αλάτι βάζουμε στο φαγητό, επισκέφθηκε το Hoocut, τον περασμένο Οκτώβριο.

Παρέα με τους Fred Sirieix και Gino D'Acampo, μπήκαν εντός του πάγκου -μαζί με τους Κλεομένη Ζουρνατζή και Περικλή Κοσκινά- για να πειραματιστούν με ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας. Ωραία πράγματα.

Η -οριστική- αποκαθήλωση του Nusret

ΝΟΥΣΡΕΤ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟGetty Images

Αρχικά, υπήρξε η Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια πριν. Πλέον και στο Λονδίνο δεν ξετρελένονται ακριβώς για τις πανάκριβες μπριζόλες του Τούρκου γαστρονο-καρνάβαλου που ακούει στο όνομα Nusret Gökçe aka Salt Bae. Το γιατί, θα το διαβάσεις εδώ.

> Διάβασε ακόμη: Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm

Η μάχη των χάρτινων μενού με τα QR codes

Αμέσως μετά το άνοιγμα της εστίασης, μετά το δεύτερο lockdown τον περασμένο Μάιο, τα είδαμε να μπαίνουν στη ζωή μας για τα καλά. Και να μένουν.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ ΚΑΙ QR CODE MENU 2021

Το QR code menu ή αν προτιμάς ο ανέπαφος ηλεκτρονικός κατάλογος με QR code εξελίχθηκε από ένα "λείψανο" από τα ενδότερα της πανδημίας σε ένα πολύ χρηστικό εργαλείο της post-Covid (ή σχεδόν τέτοιας) εστιατορικής πραγματικότητας.

Τα αθηναϊκά μπαρ στο peak τους

The Clumsies και Baba Au Rum στα κορυφαία μπαρ του κόσμου και για το 2021 λοιπόν, στο συνολικά καλύτερο πλασάρισμα για τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, που συμπληρώθηκε και με την παρουσία του Barro Negro στο νο.74 της λίστας 51-100 του σημαντικού θεσμού World's 50 Best Bars. Για την ιστορία, καλύτερο μπαρ του πλανήτη για δεύτερη σερί χρονιά ήταν το λονδρέζικο The Connaught.

Στο TikTok φέτος μαγείρεψαν Pesto eggs

Ότι ήταν για το TikTok το Baked Feta Pasta και το Banana Bread το 2020, ήταν και το Pesto eggs για το 2021. Ξεκάθαρα πια το δημοφιλές social medium δημιουργεί τάσεις τουλάχιστον σε ένα ευρύ νεανικό κοινό και αυτό δε θα μπορούσε παρά να επηρεάζει και τον κόσμο της γεύσης, τουλάχιστον σε οικιακό και διαδικτυακό επίπεδο.

Ο Jason Atherton στη Μύκονο

Ο διάσημος και πολυβραβευμένος Βρετανός σεφ και restaurateur μας παρουσίασε το Mykonos Social στο ξενοδοχείο Santa Marina Mykonos και αυτό από μόνο του δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί είδηση.

Οι εντυπώσεις που άφησε ήταν κάτι παραπάνω από θετικές και όλοι ανυπομονούν για την επόμενη σεζόν.

Dalgona Candy απευθείας από Το Παιχνίδι του Καλαμαριού

Δεν ήταν όμως τα Pesto eggs τα μόνα που συζητήθηκαν -και φτιάχτηκαν- μέσω του ιντερνετικού κόσμου. Το Παιχνίδι του Καλαμαριού, η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix άφησε παρακαταθήκη το Dalgona Candy

Πρόκειται για τα γλυκά μπισκότα που εμφανίστηκαν στο δεύτερο επεισόδιο ως δοκιμασία, με τους παίκτες να προσπαθούν με μεγάλη προσοχή να τα βγάλουν από το καλούπι, χωρίς φυσικά να αλλοιωθεί το σχήμα τους.

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιο cool ελληνικό ποτό

Burger από χρυσάφι

Αλλά για καλό σκοπό. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Robbert Jan de Veen, ιδιοκτήτης του εστιατορίου De Daltons στην πόλη Deventer της Ολλανδίας, παρουσίασε το -όνομα και πράγμα- 'The Golden Boy'. Ένα πληθωρικό μπιφτεκόψωμο που περιέχει μεταξύ άλλων -φυσικά εξεζητημένων και κοστοβόρων υλικών- μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά wagyu, χαβιάρι Beluga, βασιλικό καβούρι Αλάσκας (king crab) και λευκή τρούφα

Ήταν μία ιδέα που δούλευε στο μυαλό του ήδη από το πρώτο lockdown με απώτερο σκοπό να φτιάξει αφενός το ακριβότερο burger του κόσμου και, αφετέρου, να συγκεντρώσει μέσω αυτού χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Το εν λόγω έδεσμα, η δημιουργία του οποίου κόστισε €5.030, πουλήθηκε τελικά στην εταιρεία φαγητού Remia, με τον Πρόεδρο της Royal Dutch Food and Beverage Association, Robert Willemse, να είναι ο τυχερός που το κατανάλωσε. Αμέσως μετά την πώλησή του και με τα έσοδα που προέκυψαν, ο de Veen ετοίμασε περισσότερα από 1.000 πακέτα φαγητού για εκείνους που τα είχαν ανάγκη και τα διαμοίρασε σε συνεργασία με διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ολλανδία.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 
 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος