Το Die Hard παραμένει η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία

Όλα όσα κάνουν το "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" το πιο απολαυστικό φιλμ των ημερών.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Δεκεμβρίου 2022

Bad Santa, Mόνος στο σπίτι (1 και 2), Elf, Nightmare before Christmas, Love Actually, Gremlins, A Christmas Carol, Scrooged, It's A Wonderful Life και πλήθος άλλων. Ο καθένας έχει μια αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία ή τέλος πάντων κάποια που νιώθει μεγαλύτερη ευχαρίστηση να την παρακολουθεί τις ημέρες των γιορτών. Πολλοί ερίζουν -ειδικά στο ίντερνετ- για το ποια είναι η καλύτερη ever. Δε χρειάζεται να το σκεφτεί κάποιος πολύ. Το Die Hard aka "Πολύ σκληρός για να πεθάνει" του John McTiernan, με τον Bruce Willis στον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών.

Όχι μία συνηθισμένη χριστουγεννιάτικη ταινία

Η υπόθεσή της εξελίσσεται χρονικά την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν ο John McLane φτάνει στο LA για να δει τη σύζυγο και τα παιδιά του. Ακόμη και η λιμουζίνα που τον μεταφέρει από το αεροδρόμιο στο Nakatomi Plaza παίζει στο ραδιόφωνo το Christmas in Hollis.

Ενδεχομένως δεν το γνωρίζεις γιατί δεν πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Αλλά ούτε το Die Hard είναι η συνηθισμένη χριστουγεννιάτικη ταινία. Έχει καταφέρει να παντρέψει μπόλικες αλληγορίες και παραλληλισμούς από άλλες χριστουγεννιάτικες ταινίες, που φαντάζομαι πως ούτε ο ίδιος ο McTiernan δεν είχε σκεφτεί.

> Διάβασε ακόμη: Όταν ο Jean-Claude Van Damme είχε απολυθεί από το Predator

Ας πούμε, έχει εκείνο το badass-ιλίκι που υπήρχε στο The Grinch Who Stole Christmas. Ή ο πρωταγωνιστής θυμίζει λίγο τον κεντρικό ήρωα του Miracle On 34th Street που εμφανίστηκε από το πουθενά για να δώσει ένα μάθημα σε όλους. Ή ακόμη αν προτιμάς και τη μάχη καλού- κακού που υποβόσκει και στο A Christmas Carol.

Τον συλλογισμό μου σε αυτά συμπληρώνει και η μάχη για οικογενειακή και προσωπική λύτρωση -ξέρεις, παραδοσιακά τα Χριστούγεννα οι οικογένειες έρχονται πιο κοντά- που δίνει καθόλη τη διάρκειά της ο ήρωας, περιτυλιγμένη με εκρήξεις και σφαίρες.

Οι μικρές λεπτομέρειες

Το Die Hard παραμένει η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία

Υπάρχουν μετά και κάποιες μικρές λεπτομέρειες και facts. Όπως ότι τη γυναίκα του McLane τη λένε Holly. Το 'πιασες; Την οποία ο John βλέπει στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της εταιρείας της, όπου εμφανίζει ο (υπεργαμάτος) κακός Hans Gruber που υποδύεται ο Alan Rickman.

Αμέσως μετά την πρώτη γνωριμία με τον Gruber ξέρεις ποιος εμφανίζεται; Ο Άγιος Βασίλης. Οk, είναι απλά ένας νεκρός τρομοκράτης με ένα σκουφί του Santa, αλλά είναι τόσο σχετικό. Παραμένοντας στον χαρακτήρα του αρχιτρομοκράτη, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που δεν γνώριζες. Ο συνθέτης του Silent Night (του τραγουδιού που μεταφράζεται ως Άγια Νύχτα) ονομαζόταν Franz Gruber και το δημιούργησε το 1818 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

> Διάβασε ακόμη: Μία πρώτη ματιά στο John Wick 4

Το Die Hard γίνεται άκρως χριστουγεννιάτικο και μέσα από τις ατάκες του 33χρονου τότε Bruce Willis. "Now I have a machine gun, ho-ho-ho" και πολλές, πάρα πολλές ακόμη. Ακόμη και στο κλείσιμο της ταινίας, την ώρα που οι τρομοκράτες έχουν εξοντωθεί και ο McLane αγκαλιάζει τη σύζυγό του, ακούγεται το Let It Snow.

Κάποια πράγματα που δεν γνώριζες για το Die Hard

  • Ο Bruce Willis έχασε μέρος της ακοής του λόγω της ταινίας: Ένα ατύχημα με τους ήχους των όπλων, κόστισε -ευτυχώς σε μικρό βαθμό- στον πρωταγωνιστή. Ο 65χρονος Αμερικανός ηθοποιός είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Guardian πώς είχε απώλεια ακοής σε μεγάλο βαθμό στο αριστερό αυτί του αλλά και ευαισθησία που παραμένει μέχρι και σήμερα.
  • Το Nakatomi Plaza βρισκόταν υπό κατασκευή: Όσο τρελό κι αν σου ακούγεται, το Nakatomi Plaza είναι πραγματικό μέρος στο Λος Άντζελες και στο εν λόγω κτίριο στεγάζονται εδώ και περίπου 20 χρόνια τα headquarters της 20th Century Fox. Την περίοδο των γυρισμάτων (1988) το μεγαλύτερο μέρος του δεν ήταν ακόμη έτοιμο. Αυτό δεν το εμπόδισε να χρησιμοποιηθεί ως set.
  • Το φανελάκι του John McClane εκτίθεται στο Smithsonian: Το 2007, ο Bruce Willis χάρισε στο μουσείο το λευκό φανελάκι -όχι και τόσο λευκό μετά τα γυρίσματα- που φορούσε ο ήρωάς του στην ταινία, μαζί με μία αφίσα του φιλμ. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα βρίσκονται στο section "Treasures of American History", μαζί με αντικείμενα από άλλες ταινίες.
  • Ο Alan Rickman δεν ήθελε αρχικά το ρόλο του Hans Gruber: Ήξερες πως αυτός ήταν ο πρώτος σημαντικός ρόλος στην καριέρα του Βρετανού ηθοποιού; Στην αρχή μάλιστα, ο Rickman δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το όλο project. "Τι στο διάβολο είναι αυτό; Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μία ταινία δράσης" είχε πει σε συνέντευξή του στο Hollywood Reporter. Ευτυχώς για όλους, το ξανασκέφτηκε.
  • Κανείς από τους "Γερμανούς τρομοκράτες" δεν μιλούσε γερμανικά: Κι όμως, κανείς από τους ηθοποιούς από τους οποίους αποτελούσαν τη συμμορία του Hans Gruber δεν χρησιμοποιούσε σωστά τη γερμανική γλώσσα κατά τη διάρκεια της ταινίας. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούνταν σκόρπιες λέξεις και εκφράσεις που δεν έβγαζαν κανένα απολύτως νόημα.

Μην ξεχνάς πως όλα τα παραπάνω είναι ενσωματωμένα σε μια αμερικάνικη ταινία δράσης (κατά πολλούς την κορυφαία όλων των εποχών). Τέλος, η πλειοψηφία των χριστουγεννιάτικων ταινιών τείνουν να είναι βαρετές. Κάτι που το Die Hard σε καμιά περίπτωση δεν είναι.

Υπάρχουν τα απλά Χριστούγεννα και υπάρχουν και τα Χριστούγεννα στα οποία μπορείς να τσακίζεις τρομοκράτες. Ποιo από τα δύο προτιμάς;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.