Σπουδαίοι ρόλοι του Philip Seymour Hoffman

Ο σημαντικός Αμερικανός ηθοποιός αποχαιρετούσε τον μάταιο τούτο κόσμο μία ημέρα σαν σήμερα, το 2014.

Νωρίς. Αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω το όνομα του Philip Seymour Hoffman. Ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός -που γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1967- έφευγε από τη ζωή ακριβώς 10 χρόνια πριν, μόλις στα 47 του. Βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη.

Σοκαρισμένος δήλωνε ο καλλιτεχνικός κόσμος, ακόμα πιο σοκαρισμένοι εμείς, γιατί μέσα από τους τόσους ετερόκλητους χαρακτήρες που ερμήνευσε έδινε την εντύπωση της εφτάψυχης γάτας που πάντα επιβίωνε. Εκτός αν στην προκειμένη, είχε ζήσει και τις επτά ζωές.

> Διάβασε ακόμη: H ιστορία της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών

"Ίσως ο πιο φιλόδοξος και ευρέως αξιοθαύμαστος Αμερικανός ηθοποιός της γενιάς του", έγραψαν τότε οι New York Times - υποθέτω πως δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς βάζοντας κατά μέρος τα υποκειμενικά κριτήρια. Ο ίδιος ο Hoffman και οι επιλογές του αποδεικνύουν ότι αφενός ήξερε να επιλέγει ρόλους και συνεργασίες αφετέρου κατάφερνε από μόνος του να τους αναδείξει συχνά χωρίς να έχουν κάποιο διακριτό, δυνατό σημείο.  

Μέχρι λοιπόν να μετρήσεις όλους εκείνους τους χαρακτήρες στους οποίους έδωσε πνοή αριστοτεχνικά, ξεχωρίσαμε εκείνους τους πέντε που μας ήρθαν πρώτοι στο μυαλό. Τους βλέπεις σε χρονολογική σειρά. 

George, Scent of a Woman (1992)

Κοκκινομάλλης με φακίδες, με μαλλί α λα Beatles και ύφος κακομαθημένου που ο κόσμος του ανήκει. Ο George Willis, Jr. στο "Άρωμα Γυναίκας" με πρωταγωνιστή τον Al Pacino όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητος, αλλά όπως αργότερα δήλωσε στον Independent ήταν εκείνος που τον βοήθησε επιτέλους να παρατήσει το delicatessen στο οποίο δούλευε και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την υποκριτική. 

Phil Parma, Magnolia (1999)


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας ποιοτικός ηθοποιός μπορεί να αναδειχθεί ακόμη και μέσα από ένα δευτερεύοντα ρόλο, κάνοντάς τον να ξεχωρίσει. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι λίγο δύσκολο να δεις την ταινία και να μη συμπαθήσεις τον Phil Pharma, ο οποίος με τα καλά και τα κακά του μοιάζει πέρα για πέρα ένας από εμάς. 

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα καταλάβεις ότι μία ταινία είναι κακή πριν τη δεις

Lester Bangs, Almost Famous (2000)

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για αυτήν τη σχεδόν διάσημη ταινία με το σχεδόν διάσημο cast της και τις διαστάσεις cult φαινομένου που έπειτα πήρε. Στα λίγα λεπτά στα οποία εμφανίζεται στο έργο ο Hoffman όμως, προλαβαίνει να αποδείξει πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε εαυτούς, να μη προσπαθούμε να είμαστε cool και οτιδήποτε άλλο που δε μας εκφράζει. Ας μείνουμε σ᾽αυτό λοιπόν. 

Truman Capote, Capote (2005)

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η κινηματογραφική ιστορία μάλλον του χρωστάει μερικά αγαλματίδια. Τουλάχιστον όμως, απέσπασε ένα για το ρόλο που δεν άφηνε για κανένα λόγο ερωτηματικά. Ο Hoffman έγινε κανονικός Capote και ευτυχώς ανταμείφθηκε ανάλογα. 

> Διάβασε ακόμη: Bud Spencer & Terence Hill: Δύο καλτ ήρωες

Lancaster Dodd, The Master (2012)

Ως χαρισματικός ηγέτης του The Cause, Lancaster Dodd, παίρνει υπό την προστασία του τον Freddie Quell (Joaquin Phoenix) και ως μέντοράς του τον βάζει στο σωστό δρόμο. Το γέλιο του καθώς οδηγεί τη μηχανή του, ηχεί ακόμα στα αυτιά μας. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης