Ένας οδηγός για τις Χρυσές Σφαίρες 2021

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη φετινή, 78η, διοργάνωση.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 04 Φεβρουαρίου 2021

Χωρίς κόκκινο χαλί θα απονεμηθούν οι φετινές Χρυσές Σφαίρες στις 28 Φεβρουαρίου και παρά την απογοήτευση των απανταχού award junkies, οι διοργανωτές γνωρίζουν πως η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.  Δύο χρόνια λοιπόν μετά τις 5 υποψηφιότητες του Γιώργου Λάνθιμου για το πολυσυζητημένο The Favourite, ως είθισται η ετυμηγορία της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου λειτουργεί ως προάγγελος των Oscars. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έλληνας σκηνοθέτης, αφού όντως η Olivia Colman βραβεύθηκε και με Χρυσή Σφαίρα και με Oscar Α' γυναικείου ρόλου για την εν λόγω ταινία. Από την άλλη βέβαια, πέρυσι απέτυχαν να προβλέψουν το σερί του Bong Joon Ho με τα "Παράσιτα" και σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας, καλύτερα ας αποφύγουμε τους δογματισμούς. 

Η χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στο μεταξύ δίνει άπειρη τροφή για σχόλια και διαπιστώσεις. Τα πιο σημαντικά, διαβάζεις παρακάτω:

Οι υποψηφιότητες

Γενικά, ως απόλυτος κυρίαρχος στη φετινή διοργάνωση αναδείχθηκαν οι υπηρεσίες streaming και ακόμη περισσότερο το παντοδύναμο Netflix (The Trial of the Chicago 7, Mank, The Queen’s Gambit, The Crown) που εκμεταλλεύθηκε δεόντως τους κλειστούς κινηματογράφους και τη βαρετή καραντίνα. 42 (!) υποψηφιότητες -και δη μετά την απογοητευτική περσινή συγκομιδή- αποτελούν αναμφισβήτητα ένα εντυπωσιακό σκορ. Αντίστοιχα, τα Amazon Studios (Borat Subsequent Moviefilm, Small Axe) και το Hulu (Palm Springs, Ramy) τα πήγαν επίσης εξαιρετικά με 10 υποψηφιότητες έκαστος. 

Ειδικά, το ασπρόμαυρο Mank απέσπασε 6 υποψηφιότητες, προσδοκώντας μία πορεία α λα Roma, ενώ το The Crown έρχεται πρώτο στις τηλεοπτικές κατηγορίες με τον ίδιο αριθμό υποψηφιοτήτων.
 

Κατά πόδας ακολουθούν με 5 υποψηφιότητες τα The Trial of the Chicago 7 και Schitt’s Creek - το τελευταίο θυμίζουμε ότι είχε σαρώσει στα πρόσφατα Emmys. 

Οι ερμηνείες

Οι Χρυσές Σφαίρες φημίζονται για την ψήφο εμπιστοσύνης τους στα νέα ταλέντα και τις πιο viral παραγωγές, οπότε φέτος σε αυτό το πλαίσιο ξεχώρισε τη σειρά The Flight Attendant, όπως και τις Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm) και Anya Taylor-Joy (The Queen’s Gambit, Emma). 

H Taylor-Joy μαζί με τον Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Moviefilm, The Trial of the Chicago 7) και την Olivia Colman (The Father, The Crown) είναι οι φετινοί διπλοθεσίτες στις κατηγορίες βραβείων. 

Το ρεκόρ

Η 78η διοργάνωση έσπασε ένα ρεκόρ: Για πρώτη φορά στα χρονικά των Χρυσών Σφαιρών τρεις γυναίκες σκηνοθέτες διεκδικούν το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας: Ο λόγος για τις Chloe Zhao (Nomadland), Regina King (One Night in Miami) και Emerald Fennell (Promising Young Woman), η δε Zhao είναι η πρώτη Ασιάτισσα που βλέπει το όνομά της να φιγουράρει στην εν λόγω κατηγορία. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει υποψήφιες οι Barbra Streisand, Jane Campion, Sofia Coppola, Ava DuVernay και Kathryn Bigelow. 

Τα παράδοξα

Αναπάντεχα, ο Spike Lee και ο πρωταγωνιστής του Da 5 Blood, Delroy Lindo δε συμπεριλήφθηκαν πουθενά, όπως και το επιτυχημένο Dead to Me, ενώ και το Bridgerton -η μεγαλύτερη επιτυχία (μέχρι στιγμής) στην ιστορία του Netflix- εξαιρέθηκε επίσης, ενδεχομένως λόγω του ότι έκανε πρεμιέρα στις 28 Δεκεμβρίου. 

Μία λιγότερη υποψηφιότητα υπολόγισε και στη συλλογή της Meryl Streep για το μιούζικαλ The Prom. Μία διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς χωρίς το όνομά της μοιάζει αν μη τι άλλο ελλειμματική.

Στα outsiders, οι Tahar Rahim (The Mauritanian), Kate Hudson (Music) και Jared Leto (The Little Things), που κανείς δε φανταζόταν ότι θα τους βλέπαμε στη λίστα των ονομάτων. Οι μέτριες κριτικές του Ratched επίσης δεν πτόησαν την πορεία του προς την κατηγορία για το καλύτερο τηλεοπτικό δράμα. 

Τα φαβορί

Αν ψάχνεις για φαβορί, οι σύγχρονες κινηματογραφικές Κασσάνδρες εκτιμούν πως ιεραρχικά οι πιθανότητες στην κατηγορία καλύτερης ταινίας (δράμα) έχουν ως εξής:  Nomadland, One Night in Miami, The Trial of the Chicago 7 και Mank.  Στις κατηγορίες που αφορούν τις ερμηνείες ηθοποιών, συζητιούνται πολύ τα ονόματα των Gary Oldman (Mank), Viola Davis (Ma Rainey's Black Bottom), όπως και του εκλιπόντος Chadwick Boseman (Ma Rainey's Black Bottom). Αναφορικά με τα της μικρής οθόνης, The Crown, Schitt’s Creek, The Queen’s Gambit και The Undoing λογικά θα μονοπωλήσουν τις βραβεύσεις. 

Τα τιμητικά βραβεία

Η Jane Fonda και ο Norman Lear πρόκειται να παραλάβουν τα βραβεία Cecil B DeMille και Carol Burnett για την προσφορά τους στον κόσμο της ψυχαγωγίας και της τηλεόρασης αντίστοιχα. 

Οι παρουσιαστές

Οι κωμικοί Tina Fey και Amy Poehler θα επιστρέψουν στο τιμόνι της παρουσίασης. Είχαν βρεθεί σε αυτή τη θέση επί τρία συναπτά έτη (2013-15) και όλοι περιμένουν τα καυστικά τους σχόλια. 
 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος