Ο μύθος του Christopher Plummer

Οι καλύτερες ταινίες και οι κορυφαίοι ρόλοι του εμβληματικού ηθοποιού, που ερχόταν στη ζωή μία ημέρα σαν σήμερα, το 1929.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Δεκεμβρίου 2021

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και θρύλος του Χόλιγουντ Christopher Plummer έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών τον περασμένο Φεβρουάριο. Στην παραγωγική και ξεχωριστή καριέρα του που απλώνεται σε 7 δεκαετίες πρωταγωνίστησε σε high-profile films όπως "Η Μελωδία της Ευτυχίας" και "Ο Άνθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς". Το 2011 έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ -82 ετών- για το ρόλο του στο Beginners του Mike Mills. 

Η οικογένειά του ανακοίνωσε πως έφυγε γαλήνια στο σπίτι του στο Κονέκτικατ, έχοντας στο πλευρό του την επί 53 χρόνια σύζυγό του, Elaine Taylor.

Η βιογραφία

Ο Arthur Christopher Orme Plummer -όπως ήταν το πλήρες όνομά του- γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Δεκεμβρίου 1929, στο Τορόντο του Καναδά και ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, κυρίως σε έργα του Σαίξπηρ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 κατάφερε να γίνει κεντρικό πρόσωπο στις σκηνές του Broadway και του Stratford, παίζοντας τα πάντα: Από Prince Hal και Ριχάρδο τον Γ' μέχρι Άμλετ.

Το σημείο που άλλαξε την καριέρα του ήταν ο ρόλος του Captain Von Trapp, στο film adaptation του The Sound of Music ("Η Μελωδία 
της Ευτυχίας") - το κλασικό μιούζικαλ των Richard Rodgers και Oscar Hammerstein II μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1965, κερδίζοντας 5 Όσκαρ και έχοντας άλλες τόσες υποψηφιότητες.

"Ο Chris ήταν ένας απίστευτος άνθρωπος που αγάπησε και σεβάστηκε βαθιά την τέχνη. Είχε υπέροχους, παλιομοδίτικους τρόπους, αυτοπεποίθηση, εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και πίστη στους ανθρώπους. Ήταν ένας εθνικός θησαυρός για τον Καναδά και θα βρίσκεται για πάντα στις καρδιές όλων μας, επηρεάζοντας και τις επόμενες γενιές" ανέφερε για τον θάνατό του ο Lou Pitt, επιστήθιος φίλος και μάνατζέρ του για 46 χρόνια.

Είναι μάλλον δύσκολο να επισημάνει κάποιος τα highlights της τόσο γεμάτης καριέρας του, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του.

Οι τεράστιες στιγμές

Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του στο The Sound of Music είναι το solo στο τραγούδι Edelweiss, ένα δημοφιλές αλλά oft-covered standard της κινηματογραφικής ιστορίας. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Plummer δεν ήταν εκείνος που τραγουδούσε: Η φωνή του ντουμπλαρίστηκε από τον Bill Lee, έναν από τους καλύτερους ghost singers του Χόλιγουντ εκείνη την εποχή. Ο ίδιος ο Plummer είχε γίνει έξαλλος όταν είχε μάθει πως θα συμβεί αυτό, κάνοντας αναφορά σε μία συνέντευξή του στον Guardian, το 2018: "Δούλεψα πραγματικά σκληρά για να βελτιώσω τις φωνητικές μου ικανότητες αλλα είχαν ήδη έναν τύπο γι' αυτό. Τελικά το δέχτηκα".

Είναι επίσης αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως για πολλά χρόνια δεν συμπαθούσε τον μάλλον δημοφιλέστερο ρόλο του, καθώς κουράστηκε αρκετά για να κάνει ιδιαίτερο τον Von Trapp. "Χρησιμοποίησα κάθε τρικ που είχα μάθει από το θέατρο ώστε να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον όλο αυτό. Αλλά αυτή η καταραμένη ταινία με ακολουθεί πάντα και παντού" δήλωνε το 1982 στο People.

Αργότερα, 'μαλάκωσε': "Βρήκα την ισορροπία μου σε σχέση με αυτό. Έκανα ειρήνη με την 'Μελωδία της Ευτυχίας'. Αρχικά με αναστάτωνε. Σκεφτόμουν κάθε φορά που με ρωτούσαν για αυτή την ταινία, αν έχουν ποτέ παρακολουθήσει οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους. Αλλά πια νιώθω ευγνώμων. Για το τελικό αποτέλεσμα, για τον σπουδαίο σκηνοθέτη και gentleman Robert Wise και για την Julie Andrews, που παρέμεινε μία σπουδαία φίλη".

Περισσότερο από το Edelweiss ωστόσο, τον λατρέψαμε για τη σκηνή-statement όπου σκίζει σαν χαρτί τη ναζιστική σημαία. Μία κίνηση που ορθώς μνημονεύεται πέρα από τα κινηματογραφικά δρώμενα και παραμένει πάντοτε επίκαιρη.

Στο σχεδόν προφητικό The Insider (1999) του Michael Mann, υποδύθηκε τον θρυλικό δημοσιογράφο Mike Wallace. Σε μία από τις πιο γνωστές σκηνές του φιλμ αντιμετωπίζει τον χαρακτήρα του Al Pacino, Lowell Bergman, με την επική -μεταξύ άλλων- ατάκα: "Who told you your incompetent little fingers have the requisite skills to edit me?".

Αν πίστευες πως ένας Σαιξπηρικός ηθοποιός δεν έχει θέση σε projects όπως το Star Trek, προφανέστατα δεν έχεις παρακολουθήσει το Star Trek: The Undiscovered Country, στο οποίο πρωταγωνιστεί πέρα από τον Plummer και ο Patrick Stewart. Ο ρόλος του εκεί ήταν αυτός του Klingon General Chang - μία έξτρα απόδειξη του εύρους της υποκριτικής του γκάμας. 

Στον Oscar-winning ρόλο του στο Beginners έπαιξε τον Hal, έναν ηλικιωμένο με καρκίνο σε τερματικό στάδιο, που κάνει coming out στον γιο του Oliver (Ewan McGregor) λίγο μετά τον θάνατο της συζύγου του. Σε αυτή την έντονη σκηνή, τον ρωτά αν υποψιάστηκε ποτέ πως ο πατέρας του είναι gay, μιλώντας όμως συγκινητικά για την μακρά πορεία του γάμου του και για την οδυνηρή πολυπλοκότητα της απόκρυψης της αληθινής του σεξουαλικής ταυτότητας για δεκαετίες. Παρακολουθώντας την, είναι εύκολο να αντιληφθείς γιατί κέρδισε Όσκαρ.

Το 2011, κατά τη διάρκεια της παραλαβής του χρυσού αγαλματιδίου και κοιτάζοντάς το στοργικά, είπε: "Είσαι μόλις δύο χρόνια πιο μεγάλο από μένα αγάπη μου. Πού ήσουν όλη μου τη ζωή;". Συνέχισε αναφέροντας πως "όταν βγήκα από την μήτρα της μητέρας μου, είχα ήδη έτοιμο τον λόγο μου για τα Όσκαρ. Ήταν πολύ καιρό πριν και τελικά, τον ξέχασα". Έλαβε μία ακόμη υποψηφιότητα, το 2017, για το All the Money in the World.

Στο Knives Out του Rian Johnson έγινε ο Harlan Thrombey, ένας πολυεκατομμυριούχος συγγραφέας και πατριάρχης μίας μυστηριώδους οικογένειας. Σε μία συγκλονιστική σκηνή δίνει οδηγίες στην Marta (που παίζει η Ana de Armas) για το πώς θα εγκαταλείψει ένα crime scene χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η βαρύτητα της αφήγησής του κάνει τη διαφορά.

Ο Christopher Plummer έφυγε και δεν θα τον ξαναδούμε στο Χόλιγουντ. Το legacy του όμως θα μείνει για πάντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.