Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Patrick Stewart

Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 83.

Ο Sir Patrick Stewart, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1940, είναι ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς ηθοποιούς όλων των εποχών, με μία τεράστια καριέρα σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Το κοινό τον λάτρεψε ως Captain Jean-Luc Picard στο Star Trek: The Next Generation και Professor Charles Xavier στις ταινίες X-Men. 

Ακολουθούν τα μαθήματα ζωής του όπως τα είχε καταθέσει παλαιότερα στο Esquire.

Τα μαθήματα ζωής του Patrick Stewart

> Ήμουν πάντοτε παθιασμένος με τη σκηνή. Από την ηλικία των 12 ετών, όταν και πρωτοέπαιξα σε ένα έργο με ενήλικες, άρχισα να τη νιώθω σαν το σπίτι μου. Εκεί αισθανόμουν πιο ασφαλής από οπουδήποτε αλλού. 

> Για τους περισσότερους ανθρώπους η σκηνή είναι τρομακτική. Ένα σκοτεινό αμφιθέατρο όπου όλο το φως είναι στραμμένο επάνω σου. Εγώ όμως, όταν είμαι εκεί έξω, ξέρω ποιος είμαι, ξέρω τι κάνω και μπορώ να εκφράσω απόλυτα τον εαυτό μου. 

Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Patrick Stewart

> Δεν είχα τηλεόραση μέχρι τα 24. Δύσκολα λοιπόν έβλεπα κάτι σε αυτήν. Φυσικά, πήγαινα στο σινεμά, αλλά έβλεπα μόνο παραγωγές του Χόλιγουντ. 

> Είχα πάντα περίεργο παρουσιαστικό. Άρχισα να χάνω τα μαλλιά μου από την ηλικία των 19 ετών, οπότε κανείς δεν μου εμπιστεύτηκε ποτέ νεανικούς ρόλους. Ο κινηματογράφος τότε δεν έψαχνε για τύπους σαν εμένα, οπότε η τηλεόραση ήταν μονόδρομος.

> Η σκηνή είναι πιο γοητευτική τώρα σε σχέση με το παρελθόν. Γίνεται πιο συναρπαστική όσο περνούν τα χρόνια. Γιατί; Γιατί μπορείς να παίξεις πια τα πάντα, με οποιονδήποτε τρόπο. 

> Δεν έχασα ποτέ την όρεξή μου για το θέατρο. Βρίσκω τη διαδικασία πολύ πιο έντονη σε σχέση με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

> Λατρεύω τις ταινίες. Μου αρέσει να με τραβά η κάμερα, ενώ οι προκλήσεις είναι πάντοτε πολλές και διαφορετικές αναλόγως τον ρόλο. 

> Δυσκολεύομαι να δω τον εαυτό μου στις ταινίες. Δεν γνωρίζω κανέναν ηθοποιό που να μη νιώθει το ίδιο. Πιστεύω πως οι ηθοποιοί που απολαμβάνουν να βλέπουν τον εαυτό τους δεν είναι και τόσο καλοί. 

ΠΑΤΡΙΚ ΣΤΙΟΥΑΡΤ 2

> Προτιμώ να παίζω σε κωμωδίες τελευταία. Και ευτυχώς αυτό συμβαίνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

> Δεν ήξερα τίποτα για το Star Trek πριν παίξω σε αυτό. Με είχαν πάρει τρεις φορές να πάω για οντισιόν. Συμβουλεύτηκα τα παιδιά μου. Θυμήθηκα που γύριζα από το θέατρο και τα πετύχαινα να βλέπουν μία σειρά με πολύχρωμα κοστούμια και διαστημόπλοια.

> Με ενοχλεί που οι fans του Star Trek έχουν τη φήμη του nerd. Έχουν τρομερές γνώσεις όχι μόνο για ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας αλλά και για την επιστήμη γενικότερα.

> Μου αρέσει να πηγαίνω κρυφά σε προβολές ταινιών που παίζω και να τις βλέπω μαζί με το κοινό. Αυτό σου δίνει στοιχεία για το ποιος πραγματικά είσαι και πού βρίσκεσαι σαν ηθοποιός.

> Λατρεύω να δουλεύω με τους Al Pacino, Dustin Hoffman και Gene Hackman. Είναι ηθοποιοί της γενιάς μου ή μεγαλύτεροι, κι έχουν ζήσει σχεδόν όλα τα στάδια του κινηματογράφου. Θεωρώ επίσης τον Matt Damon καταπληκτικό.

> Η επιμονή ήταν κάτι που με δίδαξαν τα παιδιά μου.

> Μία συμβουλή που τους έδωσα; Να μη φοβούνται τίποτα.

> Ήμουν πολύ μπερδεμένος με τις γυναίκες όταν ήμουν μικρότερος. Όχι πια. Αυτό που κάποτε με μπέρδευε πλέον με ενθουσιάζει. 

ΠΑΤΡΙΚ ΣΤΙΟΥΑΡΤ 3

> Ξεκίνησα να κάνω σκι στα 69 μου. Είμαι και επίσημα πια σκιέρ σε intermediate level.

> Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα του ίντερνετ, είναι πως έχεις πάντοτε κάτι να κοιτάξεις ή να διαβάσεις.


Διάβασε ακόμη τα μαθήματα ζωής του Max von Sydow, του Niki Lauda, του Andrea Pirlo, του Morgan Freeman, του Scottie Pippen, του Jake LaMotta, του George Clooney, του Burt Reynolds, του Chuck Berry, του Jeff Bridges, του David Bowie, του Terry O'Neill και του Ethan Hawke


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.