Όσα έμαθε η ζωή στον Sir Michael Caine

Ο εμβληματικός Άγγλος ηθοποιός σβήνει σήμερα 90 κεράκια στην τούρτα της ζωής του.

Ο Maurice Joseph Micklewhite ή πιο απλά Michael Caine όπως όλοι τον γνωρίζουν, αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς Άγγλους ηθοποιούς. Ο 90χρονος πια Sir (γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα - στις 14 Μαρτίου 1933) κουβαλά πίσω του μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς βίωσε τον βομβαρδισμό του Λονδίνου από τη γερμανική αεροπορία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του κάνοντας περιστασιακές δουλειές, πριν καταταγεί στο βρετανικό στρατό και υπηρετήσει στη Γερμανία και στον πόλεμο της Κορέας. 

Όταν επέστρεψε στη Γηραιά Αλβιώνα, ξεκίνησε να εργάζεται σε θέατρο του Σάσεξ σαν βοηθός του διευθυντή σκηνής για λογαριασμό της εταιρείας Westminster Repertory και σταδιακά συμμετείχε σε μικρούς ρόλους σε παραστάσεις. Ήταν η εποχή που αποφάσισε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, υιοθετώντας μάλιστα το επώνυμο Caine, που είδε στην αφίσα της ταινίας "Η Ανταρσία του Κέιν" (The Caine Mutiny, 1954).

Ο πρώτος πραγματικά σημαντικός του ρόλος ήταν στο The Long and the Short and the Tall. Zulu (1964), ενώ αυτοί στα The Ipcress File (1965) και Alfie (1966) τον καθιέρωσαν, στρέφοντας επάνω του και το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ. Πρωταγωνίστησε σε σημαντικές παραγωγές όπως τα Gambit (1966), The Italian Job (1969), The Last Valley (1971), Get Carter (1971), Sleuth (1972) και το μνημειώδες Ο "Άνθρωπος που θα Γινόταν Βασιλιάς" (The Man Who Would Be King, 1975) μαζί με τον Sean Connery.

Έχει κερδίσει 2 Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου (1987, 2000) και 3 Χρυσές Σφαίρες (1983, 1989, 1999). Τυγχάνει να είναι ένας από τους δύο χρονικά ηθοποιούς που έχουν προταθεί σαν υποψήφιοι των βραβείων Όσκαρ κάθε δεκαετία από το 1960 και μετά. Ο άλλος είναι ο Jack Nicholson. Οι νεότερες γενιές τον έχουν γνωρίσει ως Alfred Pennyworth στα Batman Begins, The Dark Knight και The Dark Knight Rises του Christopher Nolan.

Ο Sir Michael Caine είχε καταθέσει τα μαθήματα ζωής του στο αμερικανικό Esquire τον Δεκέμβριο του 2014.

Τα μαθήματα ζωής του Sir Michael Caine

> Κανείς δεν θα μπορούσε να μου πάρει αυτό που είμαι. Από εκεί που ήρθα, όλοι έμοιαζαν με εμένα. Μιλούσαν όπως εγώ και είχαν την ίδια αντίληψη για τα πράγματα.

Όσα έμαθε η ζωή στον Sir Michael CaineGetty Images

> Είμαι cockney, γέννημα-θρέμμα του ανατολικού Λονδίνου. Ξέρεις, εκεί είμαστε όλοι κεφάτοι και με θαυμάσια αίσθηση του χιούμορ. Ποτέ δεν συνάντησα άνθρωπο της τάξης μου που να μην είχε χιούμορ. Αλλά έχουμε και μία άγρια πλευρά σαν κατεξοχήν εκπρόσωποι της εργατικής τάξης. Αν αυτοκτονούμε; Όχι, οι cockneys δεν αυτοκτονούν. Αν τους τσαντίσεις όμως μπορούν να σκοτώσουν.

> Η μητέρα μου, με δίδαξε ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα ζωής. Ήταν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήμουν 6 ετών και ο αδερφός μου 3. Όταν ο πατέρας μου έφυγε για το μέτωπο, η μητέρα μου έκλαιγε. Μας αγκάλιασε και μας είπε: "Ο μπαμπάς έφυγε και είμαστε πια οι τρεις μας. Εγώ θα σας προσέχω και εσείς θα προσέχετε εμένα. Τις απαντήσαμε να μην ανησυχεί. Και μας έκανε τους άντρες που γίναμε στα χρόνια που ήρθαν.

> Αυτό που κάνει ένας καλός ηθοποιός είναι να μελετά συμπεριφορές. Δεν πήγα ποτέ σε δραματική σχολή. Έμαθα να υποκρίνομαι στο Μετρό, παρακολουθώντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται.

ΜΑΙΚΛ ΚΕΙΝ 2Getty Images

> Ναι, έχω κλέψει. Κάτι είχα πάρει από τον Marlon Brando, αλλά πια δεν θυμάμαι τι ήταν.

> Το καλύτερο κομπλιμέντο που μου έχουν κάνει είχε έρθει όταν δούλευα με τον Sir Laurence Olivier. Φτιάχναμε την ταινία Sleuth και έπαιζα μαζί του σε μία σκηνή. Όταν τελειώσαμε, γύρισε και με κοίταξε. Μου είπε: "Νόμιζα πως είχα βρει έναν καλό βοηθό. Τελικά είσαι ένας σημαντικός συνεργάτης".

> Η φτώχεια με έμαθε να μην αγχώνομαι για το χρήμα.

> Ήρθα στο Χόλιγουντ για να πρωταγωνιστήσω στο Gambit. Συνήθιζα να κάθομαι στο λόμπι στο  Beverly Hills Hotel και να παρατηρώ τους σταρ. Μία μέρα, ο John Wayne μπήκε, με κοίταξε και μου είπε: "Εσύ δεν έπαιζες στο Alfie;". Του απάντησα θετικά. "Το είδα, μου άρεσε πάρα πολύ". Και γίναμε φίλοι. Μου έδωσε πολλές και καλές συμβουλές.

ΜΑΙΚΛ ΚΕΙΝ 3Getty Images

> Ποτέ μην φοράς κάτι που θα κάνεις τους άλλους να σε κοιτάζουν.

> Δεν είμαι ανταγωνιστικός με άλλους ηθοποιούς. Αγαπώ να βλέπω σπουδαίες ερμηνείες. Η μόνη αντιπαλότητα που έχω είναι με τον εαυτό μου. Προσπαθώ να σκέφτομαι κάθε φορά πώς θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι καλύτερα. Αυτό έκανα σε όλη μου την καριέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος