10 ταινίες για την Πρωτοχρονιά

10 επιλογές από το 1925 μέχρι και σήμερα για όσους μείνουν στο σπίτι.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 01 Ιανουαρίου 2022

Ας το πάρουμε απόφαση: (Και) Αυτή η Πρωτοχρονιά, μας βρίσκει στο σπίτι. Παρότι έχουμε ήδη αναλύσει διεξοδικά το θέμα χριστουγεννιάτικες ταινίες, η ακόλουθη λίστα δημιουργήθηκε για όλους εκείνους που θα προτιμούσαν μερικές αναπάντεχες επιλογές ή έστω όχι τόσο συνηθισμένες. Γιατί με αυτό το σκεπτικό η απάντηση σε όλα είναι το Die Hard (άντε και το Love Actually, αν θέλεις να δεις κάτι μαζί με το έτερον ήμισυ). Παρακάτω λοιπόν, βρίσκεις ταινίες για την Πρωτοχρονιά που ξεκινούν από το 1925 και τερματίζουν κυριολεκτικά στο σήμερα. Enjoy!

The Gold Rush (1925)

 

Σίγουρα, το να βλέπεις να στήνουν τον Charlie Chaplin την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μία πτυχή του The Gold Rush, αλλά η vintage γοητεία αυτής της κλασικής βωβής ταινίας είναι ιδανική για να σκεφτoύμε πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί. 

>Διάβασε ακόμη: Ένα Όσκαρ στο Don't Look Up. Χθες αν γίνεται.

An Affair to Remember (1957)

Ένα κλασσικό ρομάντζο με τον Cary Grant και τη Deborah Kerr ξεκινά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κατά το οποίο οι δύο πρωταγωνιστές, αρραβωνιασμένοι με άλλους, υπόσχονται να συναντηθούν σε έξι μήνες στην κορυφή του Empire State Building. 

The Apartment (1960)

Ο Jack Lemmon είναι ένας νεαρός άνδρας που προσπαθεί να χτίσει τη ζωή του και αφήνει τα στελέχη της εταιρείας στην οποία δουλεύει να χρησιμοποιούν το διαμέρισμά του για εξωσυζυγικές σχέσεις. Μετά από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου, βρίσκει την ερωμένη του αφεντικού του, μία νεαρή γυναίκα που υποδύεται η Shirley MacLaine, την οποία γνωρίζει από το γραφείο στο διαμέρισμά του, όπου έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με υπερβολική δόση χαπιών. Με όσκαρ καλύτερης ταινίας, το φινάλε του The Apartment πραγματοποιείται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

The Godfather II (1974) 

Σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην Κούβα, ο Michael Corleone του Al Pacino αντιμετωπίζει την προδοσία του Fredo, λέγοντάς του: "Ξέρω ότι ήσουν εσύ, Fredo. Μου ράγισες την καρδιά. Μου ράγισες την καρδιά".

Trading Places (1983)

Two brothers who run a commodities brokerage in Philadelphia try some light social engineering when they switch the identities of their employee, Louis Winthorpe III, played by Dan Aykroyd, and a hustler, Billy Ray Valentine, played by Eddie Murphy. Jamie Lee Curtis is there to help them sort it out and get even. Undeniably a classic comedy, this is also a holiday movie, because one of the film's most crucial scenes takes place at a New Year’s Eve party aboard a train.

Δύο αδέλφια που διευθύνουν μια χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων στη Φιλαδέλφεια δοκιμάζουν μια ελαφριά κοινωνική μηχανική όταν αλλάζουν τις ταυτότητες του υπαλλήλου τους, Louis Winthorpe III, τον οποίο υποδύεται ο Dan Aykroyd, και ενός απατεώνα, του Billy Ray Valentine, τον οποίο υποδύεται ο Eddie Murphy. Η Jamie Lee Curtis είναι εκεί για να τους βοηθήσει να το ξεκαθαρίσουν και να εκδικηθούν. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια κλασική κωμωδία, αλλά και για μια γιορτινή ταινία, καθώς μια από τις πιο κρίσιμες σκηνές της ταινίας λαμβάνει χώρα σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι πάνω σε ένα τρένο.

Happy New Year, Charlie Brown! (1986)

Ο Charlie Brown ανησυχεί για μία παρουσίαση βιβλίου, ένα πάρτι για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ένα κοκκινομάλλικο κορίτσι. Και σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα του Charlie Brown, στο τέλος τίποτα δεν εξελίσσεται καλά για εκείνον σε αυτό το 30λεπτο επεισόδιο.

>Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες του Netflix που οδεύουν προς τα Όσκαρ

Sleepless in Seattle (1993)

Λίγες ταινίες είναι τόσο αισιόδοξες όσο η ιστορία του χήρου Sam Baldwin που έχασε τη σύζυγό του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ψάχνει να βρει τον έρωτα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. 

New Year's Eve (2011)

Στο πάνθεον των ταινιών του Gary Marshall, μπορεί να μην είναι η δημοφιλέστερη, όμως είναι αναπάντεχα καλή ειδικά στο σημείο που συνειδητοποιεί κανείς πώς οι παράλληλες αυτές ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους.

Snowpiercer (2013)

Αυτή δεν είναι απλώς μία από τις καλύτερες ταινίες για την Πρωτοχρονιά, αλλά ένα ποιοτικό δυστοπικό θρίλερ. Αναγκασμένοι να ζήσουν σε ένα τρένο που κάνει τον γύρο του κόσμου σε λούπα, οι επιβάτες των τελευταίων βαγονιών που ζουν στην εξαθλίωση, αποφασίζουν να ξεσηκωθούν υπό την ηγεσία του Chris Evans και να κατατροπώσουν την πλούσια τάξη που ζει στα πρώτα βαγόνια.

The Lost Daughter (2021)

Το βιβλίο της Elena Ferrante στο οποίο βασίζεται η ταινία, εστιάζει στη ζωή μίας ακαδημαϊκού της Λήδας, η οποία μετά το διαζύγιο της έχει αφοσιωθεί πλήρως στις κόρες της και τη δουλειά της.  Όταν όµως τα δυο κορίτσια φεύγουν για να ζήσουν µε τον πατέρα τους στον Καναδά, η Λήδα, αντί να στενοχωρηθεί, νιώθε ξαφνικά ελεύθερη. Η ζωή της τώρα φαντάζει πιο εύκολη. Αποφασίζει να πάει διακοπές σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Nότιας Ιταλίας. Μετά τις πρώτες ξέγνοιαστες µέρες, η συνάντηση µε τα µέλη µιας "θορυβώδους" οικογένειας από τη Νάπολη θα φέρει στην επιφάνεια µνήµες των δύσκολων αποφάσεων και των συνεπειών τους για την ίδια και την οικογένειά της. Περισσότερα, διαβάζεις εδώ. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο Netflix την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης