Όλες οι φορές που ερωτευθήκαμε τη Lupita Nyong'o στο σινεμά

Η δημοφιλής ηθοποιός κλείνει σήμερα τα 40 της χρόνια και εμείς θυμόμαστε τις κορυφαίες της κινηματογραφικές στιγμές.

Όταν η Lupita Nyong'o γεννήθηκε, την 1η Μαρτίου του 1983 στο Μεξικό, τίποτα δεν ήταν δεδομένο για εκείνη και την οικογένειά της. Ως παιδί μεταναστών από την Κένυα που βρέθηκαν στο Μεξικό για ένα καλύτερο μέλλον, η Nyong'o άργησε να κάνει το ντεμπούτο της, το οποίο έγινε ανεπίσημα το 2005 στην ταινία μικρού μήκους East River. Με την ολοκλήρωση όμως των σπουδών της στο Yale, εμφανίστηκε μία μεγάλη ευκαιρία για εκείνη. 

Το 2013, η Lupita Nyong'o συμμετείχε στο cast του 12 Years a Slave και με την επική ερμηνεία της ως Patsey κατέκτησε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Έγινε έτσι η πρώτη Κενυάτισσα που απέσπασε αγαλματίδιο στα χρονικά του θεσμού. Έκτοτε η Nyong'o συνέχισε να γράφει τη δική της ιστορία στο χώρο, μέχρι φυσικά και τις συμμετοχές της στα Black Panther. Σήμερα λοιπόν, που γίνεται τα 40 χρόνων, ρίχνουμε μία ματιά στις ταινίες μέσα από τις οποίες την αγαπήσαμε. 

Black Panther

Ο ρόλος της Nyong'o ως Nakia στο Black Panther φέρει ένα ισχυρό backstory και η χημεία της με τον αδικοχαμένο Chadwick Boseman ήταν υπέροχη. Στο Wakanda Forever πρωταγωνιστεί πια και είναι μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες της ταινίας. 

12 Years a Slave

Το ντεμπούτο της Nyong'o και η βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνεία της στο 12 Years a Slave του Steve McQueen εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ερμηνείες του ηθοποιού μέχρι και σήμερα. Βασισμένη στα ομώνυμα απομνημονεύματα του Solomon Northup, η ταινία λειτουργεί ως βιογραφία του Northup, ενός ελεύθερου μαύρου βιολιστή που απήχθη και πουλήθηκε στη σκλαβιά το 1841. Η Nyong'o ενσαρκώνει την Patsey με βαθιά αφοσίωση και από τότε έχει μιλήσει πολλές φορές για το πόσο απαιτητικός ήταν ο ρόλος.

Us

Στην ταινία Us του Jordan Peele η Nyong'o υποδύεται μια μητέρα της οποίας οι οικογενειακές διακοπές παίρνουν περίεργη τροπή όταν συναντούν τους δικούς τους διεστραμμένους, σκοτεινούς σωσίες. Στο επίκεντρο της ταινίας, η διπλή ερμηνεία της Nyong'o στο ρόλο της Adelaide και της σωσία της.

Queen of Katwe

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της σκακίστριας Phiona Mutesi, η ταινία Queen of Katwe είναι πολύ πιο βαθιά από ό,τι θα μπορούσε να υποδηλώσει το feel-good λογότυπό της. Και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην απεικόνιση της μητέρας της Mutesi, Nakku Harriet, από τη Nyong'o. Φαντάσου κάτι σαν το Queen's Gambit α λα Ουγκάντα.

Star Wars: The Force Awakens

Η ερμηνεία της Nyong'o ως Maz στο The Force Awakens είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η Maz παίρνει σημαντικά περισσότερο χρόνο προβολής από ό,τι στο The Last Jedi. Η Nyong'o αποτυπώνει με διακριτικότητα το μείγμα χιούμορ, σκληρότητας και σοφίας της... Δύναμης του χαρακτήρα.

Little Monsters

H κωμωδία τρόμου Little Monsters του 2019 είναι σίγουρα μία απρόβλεπτη επιλογή χαρακτήρα από τη Nyong'o, αποτελεί όμως δείγμα της ικανότητάς της να παίξει σε διαφορετικούς ρόλους. 

Star Wars: The Rise of Skywalker

4 χρόνια μετά από την πρώτη της συμμετοχή στον Πόλεμο των Άστρων, επέστρεψε για να επαναλάβει τον ρόλο της ως Maz Kanata και να γίνει "κλειδί" της υπόθεσης. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.