25 χρόνια He Got Game

Πριν από 25 χρόνια ο Spike Lee δημιούργησε μία από τις σπουδαιότερες μπασκετικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η σχέση του Spike Lee με το μπάσκετ είναι γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς ο δημοφιλής σκηνοθέτης είναι ένας από τους πιο φανατικούς φιλάθλους των New York Knicks, έχοντας μάλιστα μόνιμη θέση στις court seats του Madison Square Garden από τα ένδοξα '90s μέχρι και σήμερα. Το 1991 είχε σκηνοθετήσει την πασίγνωστη διαφήμιση του Gatorade με τον Michael Jordan, με το σύνθημα Be Like Mike, όμως 7 χρόνια αργότερα φρόντισε να αφήσει για πάντα το αποτύπωμά του γύρω από το αγαπημένο του άθλημα. Ήταν η χρονιά που γύρισε το He Got Game. 

Λίγα λόγια για το εμβληματικό φιλμ 

Ο Lee μάζεψε τον Denzel Washington, τη Milla Jovovich και τη Rosario Dawson για να παίξουν δίπλα σε έναν 23χρονο μπασκετμπολίστα. Ήταν ο Ray Allen, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες του NBA, την εποχή που ο Michael Jordan κατακτούσε το 6ο του πρωτάθλημα. Ο Allen, ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος, αγωνιζόταν τότε για τους Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι τον είχαν διαλέξει στο Νο. 5 του draft δύο χρόνια νωρίτερα. Είχε ήδη προλάβει να δείξει το ταλέντο του στα παρκέ του ΝΒΑ και ο Spike Lee, μαζί με τον κινηματογραφικό του πατέρα, Denzel Washington, φρόντισαν να τον κάνουν και σταρ του σινεμά.

Η ταινία που εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και χρηματοδότησε ο Spike Lee πραγματεύεται την ιστορία του καλύτερου ταλέντου στη χώρα, που στα 18 του έπρεπε να επιλέξει καριέρα. Το He Got Game για την ακρίβεια, ξεκινά από τη φυλακή Attica, λίγο έξω από το Μεγάλο Μήλο, με τον Jake Shuttlesworth (Denzel Washington) που έχει μπει αρκετά χρόνια μέσα για φόνο, να βγαίνει εσπευσμένα έξω για να προσπαθήσει μέσα σε μια εβδομάδα να πείσει τον γιο του Jesus (Ray Allen) να γραφτεί στο Big State University. Αν τα καταφέρει, θα μειωθεί κατά πολύ η ποινή του, αλλά για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του παιδιού που τον μισεί, ο Jake θα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο από το να του χτυπήσει απλά την πόρτα. 

Η "μεγάλη εικόνα"

Το He Got Game είναι από την αρχή ένα παιχνίδι αντιθέσεων, με τον Jesus Shuttlesworth να καλείται να πάρει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής του. Για πολλούς κριτικούς η ταινία θεωρήθηκε αντικαπιταλιστική, για άλλους απλά ρεαλιστική. Στο φιλμ του Lee το μπάσκετ συνδέεται με τον έρωτα, την πολιτική, το άδικο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Με λίγα λόγια καταλαβαίνουμε τι εννοούν οι αθλητές όταν λένε πώς το άθλημα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Για την ιστορία πάντως, 25 χρόνια μετά, ο Lee εξακολουθεί να ασχολείται με το NBA, ο Ray Allen έχει αποσυρθεί έχοντας κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και ο Denzel Washington, έχει κάνει δύο τα βραβεία Oscar του. 

Αν με όλα τα παραπάνω, θέλεις να (ξανα)δεις την ταινία, μπορείς να την παρακολουθήσεις online στο Disney+. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.