Οι πιο ζόρικοι ρόλοι του Gerard Butler

Ο Σκωτσέζος σταρ του Χόλιγουντ σβήνει 53 κεράκια στη γενέθλια τούρτα της ζωής του.

Κάθε γενιά έχει τον σκληρό κινηματογραφικό της ήρωα. Μπορεί λοιπόν να μεγαλώσαμε με Charles Bronson και Bruce Willis, όμως o Τοm Hardy τους έχει πλέον ξεπεράσει στην ενήλικη καρδιά μας. Όχι, βέβαια, ότι μπορούμε να τους ξεχάσουμε, αφού ως γνωστόν "οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο". Όμως πολύ πριν τον Βρετανό, υπήρχε ένας άλλος αγαπημένος ζόρικος τύπος. Ένας Σκωτσέζος -ναι, ο Gerard Butler- που το μυαλό μας έκανε περίεργους συνειρμούς στο άκουσμα του ονόματός του. Ξέφευγε σε ιστορίες με σφαίρες, σπαθιά, τσεκούρια και γενικά πολύ τσαμπουκά.

Ο King Leonidas (sic) σήμερα σβήνει 53 κεράκια στη γενέθλια τούρτα της ζωής του- γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1969. 

Αυτοί είναι οι 6 πιο ζόρικοι ρόλοι της καριέρας του.

Reign of Fire (2002)

Μπορεί να μην πρωταγωνιστεί, αφού αυτοί οι ρόλοι ανήκουν στους Matthew McConaughey και Christian Bale, έγραψε αρκετά λεπτά σε αυτήν την ταινία όμως κι αυτό αρκεί. Πρόκειται για post apocalyptic movie. Μόνο που το πρόβλημα στη δυστοπική Αγγλία του μέλλοντος δεν είναι τα πυρηνικά. Αλλά οι Δράκοι. Ναι, οι Δράκοι που απειλούν να αφανίσουν την ανθρωπότητα. Το να να κυνηγάς λοιπόν ιπτάμενα ερπετά με τουφέκια το λες κι επικό, σωστά;

> Διάβασε ακόμη: 8 σειρές του Netflix για τις οποίες θα μιλούν όλοι τους επόμενους μήνες

Beowulf & Grendel (2005)

Εδώ ο Gerard γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή των Βίκινγκς. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς στην εποχή των μύθων τους. Η συγκεκριμένη προσπάθεια προσέγγισης του γνωστού θρύλου του Beowulf είναι ιδιαίτερα τίμια κι αρκετά κοντά στο πνεύμα των βάρδων του Βορρά -καμία σχέση με κάτι φριχτές παλαβομάρες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς.

Και ο Butler στέκεται στο ύψος των (επικών) περιστάσεων. Αφού ακόμα κι όταν προσκαλεί κάποιον για πρωινό (σ.σ: μπέικον και αυγά), ο τόνος είναι τόσο βάρβαρος όσο πρέπει.

Attila the Hun (2001)

Ω! Πραγματικά αυτό πιθανόν να μην το θυμάται ούτε ο ίδιος. Όχι όμως γιατί είναι κακό αλλά γιατί είναι πολύ ξεχασμένο. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρχει ολόκληρο ανεβασμένο στο ΥouΤube λες και πρόκειται για κάποια ταινία δράσης από τα 60s με τον Yul Brynner. Αντίθετα είναι μια αρκετά καλογυρισμένη τηλεοπτική σειράς εποχής, τότε που ακόμα η τηλεόραση ήταν σε πιο πρωτόγονο στάδιο.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί ο κόσμος παθιάζεται με τους γκάνγκστερ

Όσον αφορά για το επικό και το βάρβαρο του πράγματος, τι θες να σου πούμε; Ο άνθρωπος υποδύεται τη Μάστιγα του Θεού, τον χειρότερο βάρβαρο όλων των εποχών (μαζί με τον Genghis Han), τον Oύνο στρατηγό που έκανε την Ευρώπη να κλαίει με τις θηριωδίες του. Τον Αττίλα. Και δεν περιγράφουμε άλλο.

Law Abiding Citizen (2009)

Καλοί οι πολεμιστές, καλές οι ασπίδες και τα σπαθιά, καλά και τα μεσαιωνικά σκηνικά. Όμως η πραγματικότητα λέει πως δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από έναν άνθρωπο που τα έχει χάσει όλα. Και νιώθει ότι τον πνίγει το δίκιο. Όχι για κάποια ασήμαντη αφορμή αλλά αντίθετα επειδή δολοφόνησαν την οικογένειά του μπροστά στα μάτια του. Ενώ η δικαιοσύνη μοιάζει να μην κάνει τίποτα για αυτό.

Ο Gerard Butler παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Για να τιμωρήσει όλους εκείνους που μπλέχτηκαν στην υπόθεση κι έκαναν τα στραβά μάτια -κι όχι μόνο τους κακοποιούς. Διότι, τελικά, μάλλον δεν υπάρχει τίποτα πιο βάρβαρο από έναν οργισμένο οικογενειάρχη που του στέρησαν άδικα τη γαλήνη του.

Den of Thieves (2018)

Στη δεύτερη συνεργασία του με τον Christian Gudegast, μετά "Το Λονδίνο έπεσε", ο Gerard Butler και ο σκηνοθέτης μας παραδίδουν ένα αστυνομικό θρίλερ με έντονο σασπένς και φυσικά καταιγιστική δράση. 

Η ιστορία του διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες, όπου μία ομάδα αστυνομικών καταδιώκει ένα δίκτυο ληστών τραπεζών, που σκοπεύουν να κλέψουν ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Τα πάντα όμως ανατρέπονται όταν ξαφνικά οι δρόμοι των δύο ετερόκλητων ομάδων διασταυρώνονται, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα των κακοποιών να ληστέψουν τελικά το Federal Reserve Bank στο κέντρο της πόλης.

Ο Butler παίζει έναν αστυνομικό του LAPD και που κυνηγά τον επίδοξο ληστή 50 Cent. Αυτό κι αν ήταν ανθρωποκυνηγητό - έκπληξη.

300 (2006)

Εντάξει νομίζω όλοι το περιμέναμε αυτό. Με αυτό εδώ έγραψε κινηματογραφική ιστορία. Memes και ατάκες του (βλέπε This is Sparta) προβλέπεται να παίζονται εις τον αιώνα τον άπαντα στο παγκόσμιο ίντερνετ.

> Διάβασε ακόμη: O Ivan Drago παραλίγο να σκοτώσει τον Sylvester Stallone στο Rocky IV

Η πάρα μα πάρα πολύ καλή μεταφορά του θρυλικού κόμικς του Frank Miller, βρήκε στο πρόσωπο του Butler τον ιδανικό King Leonidas. Βαρύς, επικός, βροντόφωνος και με υψηλό αίσθημα τσαμπουκαλεμένης ευθύνης κατάφερε αντί να γίνει καρικατούρα να αγαπηθεί φανατικά από το κοινό. Τώρα αν η ταινία έχει γίνει εγχειρίδιο "κλαρινογαμπρισμού" είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση, άσχετη τελικά με την ίδια την ταινία. Θα υπάρχουν πάντα οι τρομερές σκηνές μάχης άλλωστε, αν όχι τίποτα άλλο, για να μας θυμίζουν τον action hero των φοιτητικών μας χρόνων.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης