
Οι "Όρνιθες" της Στέγης είναι έτοιμοι να πετάξουν στην ταινία του Μπάμπη Μακρίδη
"Τα πουλιά", η πρώτη κινηματογραφική ταινία σε παραγωγή του Onassis Culture, "ανοίγει τα φτερά της" σε φεστιβάλ κινηματογράφου στις γαλλικές Άλπεις, πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα γυρίσματα.
"Αγάπη μου, πουλάκι μου, φανερώσου στους φίλους μας, έλα να σε δουν οι ξένοι" - Αριστοφάνης, Όρνιθες
Τα Πουλιά ανοίγουν τα φτερά τους για τις γαλλικές Άλπεις, λίγο προτού πετάξουν στην αγκαλιά του κοινού. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λεζ Αρκ (Festival de Cinema Européen des Arcs) στη Γαλλία, στο Τμήμα της αγοράς Work in Progress, θα προβληθεί στις 16 Δεκεμβρίου ένα απόσπασμα της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας σε παραγωγή του Onassis Culture, με τίτλο Τα πουλιά (Birds) του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Μπάμπη Μακρίδη, σε συνεργασία με τη Neda Film της Αμάντας Λιβανού. Το Τμήμα Work in Progress του Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο 14 επιλεγμένες ταινίες που βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής και αποπεράτωσης, οι οποίες παρουσιάζονται σε κλειστό κοινό επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Τα Πουλιά, ένα docudrama, ένα ντοκιμαντέρ που μοιάζει περισσότερο με ταινία μυθοπλασίας, εμπνέεται από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη και την ομώνυμη παράσταση του Νίκου Καραθάνου που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και στην Αμερική (St. Ann's Warehouse, Νέα Υόρκη). Πώς μια παράσταση από την Επίδαυρο έφτασε στη Νέα Υόρκη και πώς ένα αρχαίο κείμενο συνδέεται με τη ζωή και την πραγματικότητα; Μια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, τους θεούς και τον άνθρωπο. Μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι.
Η ταινία Τα Πουλιά είναι υποψήφια για το βραβείο που απονέμεται από το Ταμείο Συμπαραγωγών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Euramages, σε φιλμ που παρουσιάζουν μια πρωτότυπη ματιά στην αφηγηματική τους δομή. Η ταινία αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019.
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
Μια παραγωγή του Onassis Culture
Συνεργασία: NEDA Film
Παραγωγός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Onassis Culture σε συνεργασία με την Αμάντα Λιβανού, NEDA Film
Διεύθυνση Παραγωγής: Ισαβέλλα Αλωπούδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Στέφανος Ευθυμίου
Μοντάζ: Μάριος Κλεφτάκης, Θοδωρής Αρμάος
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Διασκευή: Γιάννης Αστερής, Νίκος Καραθάνος
Μια ταινία του Μπάμπη Μακρίδη με αφορμή την παράσταση του Νίκου Καραθάνου, Όρνιθες
Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Άρης Σερβετάλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Έμιλυ Κολιανδρή, Έκτορας Λιάτσος, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.α.
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο Μπάμπης Μακρίδης γεννήθηκε στην Καστοριά. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Το 2005, η πρώτη μικρού μήκους ταινία του, Ο Τελευταίος Φακίρης, απέσπασε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας. Το L, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, συμμετείχε σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη, όπως στο Sundance, στο Ρότερνταμ και στο Κάρλοβι Βάρι, ενώ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Molodist Film Festival στο Κίεβο. Ακολούθησε ο Οίκτος που έκανε επίσης παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018, στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition. Η ταινία συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και, κατόπιν, προβλήθηκε σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπου κέρδισε αρκετά βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α΄ ανδρικού ρόλου).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ποια είναι η superhero ταινία που προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις θεατών από τα πρώτα λεπτά-Είναι τόσο χάλια;
Οι πρώτες προβολές ενός νέου remake προκαλούν διχασμό στο κοινό. Η ακραία αισθητική του σοκάρει κάποιους, ενώ άλλοι το θεωρούν τολμηρή επιστροφή σε cult σινεμά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠρώτο trailer για το 28 Years Later: The Bone Temple - Επιστρέφει ο Cillian Murphy
Το πρώτο trailer του 28 Years Later: The Bone Temple είναι εδώ. Ο Ralph Fiennes επιστρέφει σε μια ζοφερή μετα-αποκαλυπτική Αγγλία, ενώ ο Cillian Murphy κάνει μια πολυαναμενόμενη cameo εμφάνιση.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΣταματήστε ό,τι κάνετε: Οι Radiohead ανακοίνωσαν περιοδεία, την πρώτη μετά από 7 χρόνια αποχής
Να μας συγχωρήσει κύριος Yorke για την προπολεμική φωτογραφία, αλλά αυτός κι η παρέα του μας είχαν συνδέσει με Κάιρο από το 2018 και μετά, οπότε πάλι καλά να λένε. Αναμένουμε νέο υλικό τώρα που ξαναβγαίνουν στον δρόμο, για να δημοσιεύουμε αναλόγως.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΌσα γνωρίζουμε για το sequel του The Thursday Murder Club στο Netflix
Για εμάς, δε θα έπρεπε να είναι ταινία, αλλά σειρά. Όπως και να έχει, επειδή το Netflix αποφασίζει και όχι εμείς, τουλάχιστον ας μας εγγυηθεί κάποιος ότι στη συνέχεια της ταινίας, θα ξαναδούμε τον Lucifer....εεε τον Tom Ellis εννοούμε.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΜόλις ακούσαμε -και κολλήσαμε με- τα 2 ολοκαίνουργια τραγούδια των Spoon
Το καλοκαίρι υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική περίοδος για τους Spoon, οι οποίοι, μετά το σοβαρό come back τους το 2022 έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης, μοιάζουν ασταμάτητοι.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΟ Nicolas Cage υποδύεται τον Ιωσήφ στην ταινία ‘βιβλικού τρόμου’, The Carpenter's Son
Ο Nicolas Cage γίνεται Ιωσήφ και μας οδηγεί σε μια σκοτεινή ιστορία βιβλικού τρόμου. Το The Carpenter’s Son φέρνει την οικογένεια του Χριστού αντιμέτωπη με υπερφυσικές δυνάμεις.
Γραφει Παυλος Κρουστης