Όσκαρ 2019: Όσοι αγνοήθηκαν στις φετινές υποψηφιότητες

Δικαιοσύνη τώρα για την Toni Collette! Τον Ethan Hawke επίσης.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της λίστας των υποψηφίων για τα φετινά Όσκαρ, με τον Γιώργο Λάνθιμο και την "Ευνοούμενή", αλλά και τον Alfonso Cuarón με το "Roma" του Netflix να μοιράζονται από 10 συνολικά υποψηφιότητες έκαστος, ανατρέχουμε σε όλους εκείνους που κακώς αγνοήθηκαν από την Αμερικάνικη Κινηματογραφική Ακαδημία.

Η Claire Foy για Β' Γυναικείο Ρόλο - "Πρώτος Άνθρωπος"

Όσκαρ 2019: Όσοι αγνοήθηκαν στις φετινές υποψηφιότητες

Δύο χρόνια μετά το υποψήφιο για 12 Όσκαρ La La Land, ο Damien Chazelle επανενώθηκε με τον Ryan Gosling στο "Πρώτος Άνθρωπος", μία βιογραφία για τον Neil Armstrong.

Κι ενώ δεν προκαλεί σοκ το γεγονός ότι το φιλμ έμεινε εκτός κούρσας στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, ωστόσο απογοητευτήκαμε με την απουσία της Claire Foy από την κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου. Η Βρετανή ηθοποιός, που έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη σειρά του Netflix, The Crown, υποδυόμενη τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', ενσαρκώνει τη σύζυγο του θρυλικού αστροναύτη. Παραδίδει μία συγκρατημένη ερμηνεία, αποφεύγοντας τις υπερβολές, τις υστερίες και τη γκρίνια. Τρία χαρακτηριστικά που μία ηθοποιός "κατώτερη" υποκριτικά της Foy θα είχε προσδώσει στην ερμηνεία της, λόγω της ψυχοσύνθεσης της ηρωίδας της.

Ο Timothée Chalamet για Β' Αντρικό Ρόλο - "Ένα όμορφο αγόρι"

ΟΣΚΑΡ 2019

Στην περσινή τελετή απονομής, ο Timothée Chalamet κέρδισε την πρώτη οσκαρική του υποψηφιότητά για το "Να με φωνάζεις με το όνομά σου" (2017) και έγινε ο πρώτος νεότερος ηθοποιός που έχει προταθεί ποτέ για χρυσό αγαλματίδιο τα τελευταία 80 χρόνια. Φέτος, η Ακαδημία δεν τον συμπεριέλαβε στη λίστα της, παρά την εξαιρετική του ερμηνεία στο "Ένα όμορφο αγόρι". Ένα βιογραφικό δράμα σε σκηνοθεσία Felix Van Groeningen (Ραγισμένα Όνειρα), βασισμένο στα απομνημονεύματα των David Sheff και του γιου του, Nic Sheff, Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction και Tweak: Growing Up on Methamphetamines, με τον 23χρονο να κρατά το ρόλο του εφήβου που παλεύει με τον εθισμό του σε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτριο φιλμ με αρκετά κλισέ και μοναδικό διασωθέντα τον Chalamet.

Η Toni Collette για Α' Γυναικείο Ρόλο - "Η Διαδοχή"

ΟΣΚΑΡ 2019

Αν αναλογιστείς ότι "Η σιωπή των αμνών" είναι το μοναδικό θρίλερ που έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ότι το "Τρέξε!" του Jordan Peele δεν κατάφερε να κερδίσει στην περσινή τελετή το συγκεκριμένο χρυσό αγαλματίδιο, παρά το γεγονός ότι ήταν η viral ταινία της χρονιάς, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι περισσότερο για να καταλάβεις τη "δυσκοιλιότητα" της Ακαδημίας στο είδος του horror movie.

Παρόμοιο χαμό με αυτόν του "Τρέξε!", προκάλεσε φέτος "Η Διαδοχή" του Ari Aster, που χαρακτηρίστηκε ως "Ο Εξορκιστής της νέας γενιάς". Μάλιστα, οι κριτικοί έπλεξαν το εγκώμιο της πρωταγωνίστριας, Toni Collette. Το ιδρωμένο και τσαλακωμένο από το ουρλιαχτό πρόσωπο της 46χρονης ηθοποιού δεν αποτέλεσε μόνο την αφορμή για τη δημιουργία δεκάδων memes, αλλά οπτικοποίησε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στο φόβο της απώλειας και στη θλίψη του πένθους.

Ο Ethan Hawke για Α' Αντρικό Ρόλο - "Ακρότητες"

ΟΣΚΑΡ 2019

Με τους Christian Bale για τη μεταμόρφωσή του σε Dick Cheney στο Vice και Rami Malek σε Freddie Mercury στο Bohemian Rhapsody να αποτελούν τα δύο μεγάλα φαβορί για το Όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την υποκριτική δεινότητα του φοβερού και τρομερού Willem Dafoe στο "Στην Πύλη της Αιωνιότητας", αλλά και του Ethan Hawke, που αδίκως δεν κέρδισε υποψηφιότητα (αντ' αυτού είναι υποψήφιος ο Bradley Cooper).

Στο "Ακρότητες", ένα δράμα για την πνευματική ζωή και την πίστη, υποδύεται έναν ιερέα μιας μικρής χωρίς πιστούς πόλης, που έρχεται αντιμέτωπος με τα όριά του σε μία ερμηνεία εκκωφαντικά ήσυχη.

Οι γυναίκες σκηνοθέτες για Καλύτερη Ταινία και Καλύτερη Σκηνοθεσία

ΟΣΚΑΡ 2019

Κι ας μιλήσουμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των οσκαρικών υποψηφιοτήτων. Η φετινή λίστα επιβεβαιώνει πρώτον, ότι η Kathryn Bigelow θα κρατήσει για ακόμα μία χρονιά τα σκήπτρα της μοναδικής γυναίκας που έχει κερδίσει το αγαλματίδιο Σκηνοθεσίας και δεύτερον, την παντελή αγνόηση των γυναικών σκηνοθετών στις δύο μεγάλες κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Η Marie Heller παρέδωσε το "Θα μπορούσες ποτέ να συγχωρήσεις;", που διηγείται την απίστευτη ιστορία της Lee Israel, διάσημης βιογράφου των διασημοτήτων και είναι υποψήφιο για Διασκευασμένο Σενάριο και Β' Αντρικού (Richard E. Grant) και Α' Γυναικείου Ρόλου (Melissa McCarthy), ενώ η Josie Rourke το "Μαίρη η βασίλισσα της Σκωτίας" για την ιστορική βασιλική κόντρα των βασίλισσας της Γαλλίας Μαίρης Στιούαρτ και της βασίλισσας Ελισάβετ Ι, που απέσπασε υποψηφιότητα για Κοστούμια και Μακιγιάζ. Κι αν αυτές οι δύο ταινίες δεν ήταν αρκετές για να κερδίσουν την ψήφο της Ακαδημίας, μην ξεχνάμε το "Η λιακάδα μέσα μου" της Claire Denis με την που βραβεύτηκε στις Κάννες με την Juliette Binoche στο ρόλο μιας μεσήλικης διαζευγμένης γυναίκας.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω ταινίες τοποθετούν στο προσκήνιο τη γυναίκα -παρομοίως πράττουν τόσο το Roma όσο και "Η Ευνοούμενη"-, η αλήθεια είναι ότι η Ακαδημία συνεχίζει να δείχνει την εκτίμησή της σε γυναικείες ιστορίες ειπωμένες από άντρες και όχι από γυναίκες. Κάτι που δείχνει το μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει ακόμα το Χόλιγουντ.

H 91η τελετή απονομής των Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες με παρουσιαστή τον Jimmy Kimmel.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.