Οι κορυφαίες ατάκες του "Νονού"

Μερικές από τις καλύτερες ατάκες του κινηματογραφικού έπους του Francis Ford Coppola, που έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 15 Μαρτίου του 1972.

Πενήντα -ναι, 50- χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα της πρώτης προβολής στις αίθουσες στις 15 Μαρτίου του 1972, της ίσως καλύτερης ταινίας όλων των εποχών. "Ο Νονός" του Francis Ford Coppola -βραβευμένος με 3 Όσκαρ (Ταινίας, Σεναρίου, Άντρικού Ρόλου), 5 Χρυσές Σφαίρες και Βραβείο Grammy- έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του σινεμά. Από τη μία, είναι τα διαχρονικής σημασίας ζητήματα που θίγει -η δύναμη του χρήματος, η αγάπη για την οικογένεια, η δίψα για εκδίκηση, η προδοσία, η διαφθορά, οι πιο σκοτεινές πλευρές του ανθρώπου-, από την άλλη οι σπουδαίες ερμηνείες και οι κορυφαίοι ηθοποιοί.

Πάνω απ' όλα όμως είναι οι ασύλληπτες ατάκες, βγαλμένες κατευθείαν από έναν κόσμο βουτηγμένο στο αίμα, τη βρωμιά και την ασυδοσία, που πάντα θα αποζητά την κάθαρσή του.

Ακολουθούν κάποιες από τις καλύτερες ατάκες του "Νονού", με αφορμή την 50η επέτειο από την "γέννησή" του στη μεγάλη οθόνη.

Τα μαθήματα ζωής του Νονού, μέσα από ατάκες

-Michael Corleone: "Fredo, ποια είναι τα κορίτσια;"

-Fredo: "Στο χέρι σου είναι να μάθεις".

Ο Don Corleone λέει στον έμπορο ναρκωτικών Sollozzo: "Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλούς φίλους από την πολιτική. Αν ήξεραν ότι είμαι μπλεγμένος με ναρκωτικά αντί για τζόγο θα με έκαναν πέρα".

Luca Brasi: "Don Corleone με τιμά που με καλέσατε στο σπίτι σας και δη στο γάμο της κόρης της. Εύχομαι το πρώτο παιδί να είναι αγόρι".

Οι κορυφαίες ατάκες του "Νονού"

Don Corleοne: "Ορκίζομαι στα εγγόνια μου ότι δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα σπάσει τη συμφωνία που σήμερα υπογράψαμε".

Michael: "Fredo, είσαι ο μεγαλύτερος αδερφός μου. Σ' αγαπώ. Μην τολμήσεις όμως να πάρεις ποτέ ξανά το μέρος κάποιου που δεν ειναι στην οικογένεια".

Clemenza: "Ο διαπραγματευτής είναι στο σπίτι μου. Παίζει χαρτιά με τους άντρες και είναι χαρούμενος. Τον αφήνουν να κερδίζει".

> Διάβασε ακόμη: Η μεγάλη ιστορία πίσω από το έπος του "Νονού"

Sollozzo: "Don Corleone, θέλω ένα φίλο που να έχει ισχυρούς φίλους. Θέλω ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά. Θέλω όλους αυτούς τους πολιτικούς που κρατάς στο τσεπάκι σου λες και είναι δεκάρες".

Ο Calo λέει στον Michael, όταν ο δεύτερος βλέπει την Apollonia για πρώτη φορά: "Στη Σικελία, οι γυναίκες είναι πιο επικίνδυνες από τα όπλα".

ΝΟΝΟΣ

Ο Sonny στον Michael: "Τι θα κάνεις; Κάποτε, το κολεγιόπαιδο δεν ήθελε να μπλεχτεί με την οικογενειακή επιχείρηση, σωστά; Τώρα, θέλει να πυροβολήσει τον αρχηγό της αστυνομίας".

Jack Woltz: "Ήταν η καλύτερη γυναίκα της ζωής μου και πίστεψέ με γνώρισα πολλές απ' όλο τον κόσμο. Και ξαφνικά, εμφανίζεται ο Johnny Fontane με τη σισιλιάνικη γοητεία του και την κλέβει από την αγκαλιά μου".

Ο Don Corleone εξηγεί στον Sollozzo σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Sonny: "Έχω αδυναμία στα παιδιά μου και όπως βλέπεις τα κακομαθαίνω. Τα αφήνω να μιλούν, όταν πρέπει να σιωπούν".

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών

Ο Tom Hagen προειδοποιεί τον παραγωγό Jack Woltz: "Ο κύριος Corleone είναι ο νονός του Johnny Fontane. Για τους Ιταλούς αυτός είναι ένας ιερός δεσμός".

Ο Don Corleone στον Johnny Fontane: "Ένας άντρας που δεν περνά χρόνο με την οικογένειά του δεν είναι άντρας".

Sonny: "Υπάρχει πολύ χρήμα σ' αυτή τη λευκή σκόνη".

ΝΟΝΟΣ

Ο Clemenza αστειεύεται με τον Michael καθώς κλείνει το τηλέφωνο: "Mikey, γιατί δεν της λες ότι την αγαπάς; Ότι την αγαπάς με όλη σου την καρδιά και ότι αν δεν την δεις σύντομα, θα πεθάνεις".

Michael: "Κάποιοι θα πλήρωναν πολλά για αυτές τις πληροφορίες, αλλά τότε η κόρη τους όμως θα έχανε ένα πατέρα αντί να κερδίσει ένα σύζυγο".

Ο Don Corleone στον Bonasera: "Κάποια μέρα, θα έρθει η στιγμή που θα σου ζητήσω να κάνεις κάτι για μένα. Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η μέρα, να θυμάσαι τη σημερινή ως το γάμο της κόρης μου".

Ο Don Corleone στον Sonny: "Μην λες ποτέ αυτό που σκέφτεσαι σ' αυτούς που δεν ανήκουν στην οικογένεια".

Ο Bonasera ζητά βοήθεια από τον Don Corleone: "Και τότε είπα στη γυναίκα μου: Πρέπει να πάμε στον Don Corleone για να αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Sollozzo: "Απεχθάνομαι τη βία, Tom. Επιχειρηματίας είμαι. Το αίμα είναι ακριβό".

ΝΟΝΟΣ

Sonny: "Όταν τρώμε δεν μιλάμε για δουλειές".

Ο Don Corleone ενώ αναρρώνει από την απόπειρα δολοφονίας του: "Δεν θέλω να γίνουν ανακρίσεις. Δεν ζητώ να εκδίκηση. Θέλω να κανονίσετε μία συνάντηση με τους αρχηγούς των πέντε οικογενειών. Αυτός ο πόλεμος μόλις τελείωσε".

Michael: "Κάθε φορά που αρρωσταίνω, γίνομαι και πιο σοφός. Όταν πεθάνω θα είμαι ιδιοφυΐα".

ΝΟΝΟΣ

Ο Don Cοrleone στον Johnny Fontane για τον Woltz: "Θα του κάνω μία πρόταση που δεν θα μπορεί να αρνηθεί".

Michael: "Ο πατέρας μου του έκανε μία πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί... Ο Luca Brasi του έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και ο πατέρας μου τον διαβεβαίωσε ότι το συμβόλαιο θα έχει ή την υπογραφή του ή το διαμελισμένο κεφάλι του".

Michael: "Ο πατέρας δεν διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο ισχυρό άντρα, πρόεδρο ή γερουσιαστή".

> Διάβασε ακόμη: Το The Offer χρονογραφεί τα γυρίσματα του "Νονού"

Don Corleone: "Είναι παλιά συνήθεια. Πέρασα τη ζωή μου προσπαθώντας να μην είμαι απρόσεκτος. Απρόσεκτοι είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, όχι οι άντρες".

O Rocco σκοτώνει τον Paulie Gatto και ο Clemenza του λέει: "Άσε το πιστόλι, πάρε το cannoli.

Don Corleone: "Η φιλία είναι το παν. Δεν έχει να κάνει με το ταλέντο, ούτε με την εξουσία, αλλά με την οικογένεια".

ΝΟΝΟΣ

Don Corleone: "Δεν μπορείς να λες όχι σε όσους αγαπάς. Τουλάχιστον όχι συχνά. Τουλάχιστον όχι με τον λάθος τρόπο. Το μυστικό είναι να τους λες όχι, αλλά να ακούγεται σαν ναι".

Ο Michael στον Sonny: "Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου. Την δουλειά μου κάνω".

Michael: "Τι θέλω; Να με διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απειλήσεις ξανά τη ζωή του πατέρα μου".

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα