To John Wick 3 είναι ό,τι καλύτερο συνέβη φέτος στο Χόλιγουντ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν την αποθέωση του Keanu Reeves, των πολεμικών τεχνών αλλά και του action genre γενικότερα.

Μετά από λίγες ημέρες στις αμερικανικές αίθουσες, το τρίτο μέρος του John Wick εκθρόνισε το Avengers: Endgame από την κορυφή του αμερικανικού box office, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ανοίγματος με εισπράξεις που ξεπερνούν τα $60.000.000. Οι περισσότεροι θα αναρωτηθούν γιατί συνέβη αυτό. Οι λόγοι είναι κάτι παραπάνω από προφανείς: Πρόκειται για μία ταινία δράσης που, έχοντας οικεία έως κλισέ για το είδος στοιχεία, κατορθώνει να είναι διαφορετική από οτιδήποτε παρόμοιο μέχρι τώρα. Το John Wick 3: Parabellum δείχνει πως πρέπει να γίνονται οι action movies στον 21ο αιώνα.

To saga του John Wick ξεκίνησε με μία πολύ απλή υπόσχεση, τουλάχιστον προς τον ίδιο του τον εαυτό: Αναγνωρίζοντας την επιτυχία του Taken, που ουσιαστικά μετέτρεψε τον Liam Neeson σε κορυφαίο action hero στα 56 του, προσπάθησε να παντρέψει το παλιό Χόλιγουντ με την εποχή του Netflix, χωρίς να θέλει να φτιάξει κάτι που θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, όντας πάντοτε μία ταινία δράσης που θα βασίζεται αρκετά στις πολεμικές τέχνες. 

Ακόμη, ο Keanu Reeves βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που ανέκαθεν επεδίωκε. Πίσω στο 2013 και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο 54χρονος ηθοποιός που έχει πρωταγωνιστήσει σε δουλειές των Gus Van Sant, Coppola, Bertolucci, Branagh και Frears, έφτιαξε μία ταινία με τίτλο Man of Tai Chi, η οποία περιελάμβανε εξαιρετικές πολεμικές χορογραφίες από τον Yuen Woo-Ping (ο ίδιος άνθρωπος που είχε ασχοληθεί και με τις σκηνές δράσης του Matrix) και τον ίδιο στο ρόλο του βασικού villain.

Έδωσε μάλιστα έναν μικρό ρόλο και στον Iko Uwais (από το εξαιρετικά επιτυχημένο The Raid). Όλα αυτά ήταν στην πραγματικότητα κάτι σαν πρόβα. Για το John Wick, ο Reeves ήξερε ποιους ακριβώς να επιλέξει. Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Chad Stahelski (ο οποίος ήταν stuntman στο Matrix), τον βοηθό σκηνοθέτη David Leitch (stuntman του Brad Pitt στο Fight Club) και τον σεναριογράφο Derek Kolstad, που είχε ήδη στο ενεργητικό του δύο ταινίες με τον Dolph Lundgren. Οι τρεις τους, έχοντας κατά νου τα action films των 90s και αποσπώντας προσεκτικά επιλεγμένα στοιχεία από αυτά, προχωρούν στην εξέλιξη του genre με βασικούς άξονες αυτά που πραγματικά μετρούν. Στην πρώτη ταινία (του 2014) βασίζονται πάνω στο κλασικό story της εκδίκησης με την δράση να μην είναι η εξαίρεση ή απλά το μέσο, αλλά ο κανόνας.

Στη δεύτερη ταινία, οι Stahelski και Kolstad (ο Leitch είχε αποχωρήσει για να ασχοληθεί με το Atomic Blonde, με την Charlize Theron) άλλαξαν ελαφρώς τη φόρμουλα, χτίζοντας ένα σκοτεινό, σχεδόν σουρεαλιστικό, αλλά πολύ ενδιαφέρον σύμπαν με κρυμμένους δολοφόνους, που λειτουργούν σε ένα πολύπλοκο πλαίσιο κανόνων και αρχών.

To John Wick 3 είναι ό,τι καλύτερο συνέβη φέτος στο Χόλιγουντ

Οι σκηνές δράσης και οι μάχες γίνονται σταδιακά πιο σύνθετες, αντλώντας έμπνευση από το new age κύμα με καταγωγή την ανατολική Ασία (Ong-Bak, The Raid κ.α.). Μπορεί ο Keanu Reeves να μην είναι τόσο ευέλικτος όσο ο (Κινέζος σούπερ σταρ των martial arts) Donnie Yen αλλά επιδεικνύει αξιοθαύμαστη αφοσίωση, πλαισιώνοντάς την με εξαιρετικό ύφος και την απαραίτητη πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του. 

Έτσι, φτάνουμε αισίως στο John Wick 3: Parabellum, που είναι το τέλειο δέσιμο και τελικά, η αποθέωση όλων αυτών:  Μία ταινία γεμάτη δημιουργικότητα, αδρεναλίνη και βία, που αποδεικνύει ότι το Χόλιγουντ αποφάσισε να αξιοποιήσει ορθά την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τύποι όπως οι Jean-Claude Van Damme, Charles Bronson και Sylvester Stallone, αποβάλλοντας όλα όσα θα έριχναν το επίπεδο. Χτίζεται έτσι ένας κόσμος, σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο με αυτόν του Mad Max, έχοντας καλογραμμένο σενάριο και χαρακτήρες. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι σε κάποια σημεία του φαίνεται πως η αισθητική του Akira Kurosawa συναντά το Assassin's Creed.

JOHN WICK 3 2
JOHN WICK 3 3
JOHN WICK 3 5

Παράλληλα, μπορεί και είναι άκρως διασκεδαστικό, περιλαμβάνοντας εκτός από όπλα, τσεκούρια, σπαθιά, μοτοσυκλέτες και άλογα, σκηνές όπως αυτή που ο χαρακτήρας του Reeves τσακίζει τον γιγάντιο Ernest (η περσόνα που υποδύεται ο σέντερ των Philadelphia 76ers, Boban Marjanovic) χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο. 

To John Wick δεν είναι απλά μία τριλογία, είναι ένα νέο action saga (το τέταρτο μέρος του οποίου αναμένεται τον Μάιο του 2021), που απελευθερώνει το ίδιο το είδος από τα στερεότυπα και τις υπερβολές του -πρόσφατου ή πιο μακρινού- παρελθόντος, μεταφέροντας τον cult χαρακτήρα των αντίστοιχων ασιατικών παραγωγών στο Χόλιγουντ με έναν πολύ πιο mainstream αλλά καθόλου βαρετό τρόπο. Και του αξίζουν συγχαρητήρια γι' αυτό. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος