The Investigation: Η επόμενη viral σειρά έρχεται από την Δανία

Μία περίεργη δολοφονία σε nordic noir αισθητική μόλις προστέθηκε στη λίστα μας.

Οι σκανδιναβικές σειρές είναι υπόθεση love or hate: Είτε τις λατρεύεις είτε τις βαριέσαι θανάσιμα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το λεγόμενο nordic noir είδος γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, δημουργώντας ένα δικό του ευρωπαϊκό "ρεύμα" που έχει συμπαρασύρει ακόμη και τις ελληνικές παραγωγές προς εκείνη την κατεύθυνση. Έτσι, πέρα από τα εγχώρια άξια δείγματα των "Έτερος Εγώ", "Σιωπηλός Δρόμος" και "42°C", η αποδοχή του εν λόγω είδους στο εξωτερικό είναι τέτοια ώστε πολλές σειρές που το εκπροσωπούν να συγκεντρώνουν διθυραμβικές κριτικές και υψηλές βαθμολογίες σε πλατφόρμες όπως το IMDb. Μετά από το συγκλονιστικό Caliphate, το βραδείας καύσης The Valhalla Murders και το πιο πρόσφατο Capitani, βρήκαμε ένα ακόμη νέο προιόν, αυτή τη φορά με καταγωγή από τη Δανία, που φλερτάρει με το ενδεχόμενο να μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Ο λόγος για το The Investigation του οποίου η φήμη εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά.

Η πλοκή

Στις 11 Αυγούστου 2017, όταν δηλαδή έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισης της Σουηδής δημοσιογράφου Kim Wall, πάγωσαν όλοι. Την προηγούμενη ημέρα, είχε επιβιβαστεί στο μίνι υποβρύχιο UC3 Nautilus, που είχε κατασκευάσει ο Δανός εφευρέτης Peter Madsen. Γοητευμένη η Wall από την προσωπικότητά του, αλλά και από το γεγονός ότι δεν ήταν το πρώτο υποβρύχιο που είχε φτιάξει, είχε επιχειρήσει πολλές φορές να κλείσει μία συνέντευξη μαζί του. Όλες οι προσπάθειές της έπεφταν στο κενό μέχρι που εν τέλει, στις 10 Αυγούστου του 2017 την κάλεσε να επιβιβαστεί στο υποβρύχιο από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Μπήκαν, έφυγαν και όταν ο σύντροφός της θέλησε να επικοινωνήσει μαζί της μερικές ώρες αργότερα εκείνη πλέον ήταν αγνοούμενη. 

Μέχρι που την κάλεσε στις 10 Αυγούστου 2017. Ήταν σε θέση να επιβιβαστεί στο υποβρύχιο από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Μπήκαν και έφυγαν. Όταν ο φίλος της απέτυχε να επικοινωνήσει μαζί της ώρες αργότερα, η Kim Wall αναφέρθηκε ότι έλειπε. Μετά από έρευνα μεγάλης κλίμακας, το βυθισμένο υποβρύχιο βρέθηκε. Ο Peter Madsen ήταν ακόμα ζωντανός, ωστόσο, δεν υπήρχε ίχνος της δημοσιογράφου. Ο Madsen συνελήφθη από την αστυνομία και αμέσως ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, μέλη του σώματος της Wall ξεβράστηκαν στην ακτή. Ίχνη αίματος εντοπίστηκαν στο υποβρύχιο, αλλά δεν αποτέλεσαν επαρκή στοιχεία για τη σύνδεση του Madsen με τη δολοφονία της. 

Η σειρά από την πλευρά της, ακολουθεί την ιστορία στο πλαίσιο της έρευνας: Πώς η αστυνομία συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Peter Madsen. Ένα χρόνο αργότερα μάλιστα, το 2018, εκείνος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, παραδεχόμενος ότι δολοφόνησε την Kim Wall στο υποβρύχιο. Στην παρούσα φάση, είναι ακόμα στη φυλακή, αν και πριν από μερικούς μήνες προσπάθησε να δραπετεύσει. Σύντομα είδε τους αστυνομικούς να του περνούν εκ νέου χειροπέδες. 

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Tobias Lindholm είναι αρκετά διάσημος στην κινηματογραφική βιομηχανία, έχοντας στο ενεργητικό του την παραγωγή του δανέζικου δράματος Borgen, αλλά και του πασίγνωστου Mindhunter. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times εξήγησε ότι σκόπιμα δεν επικεντρώθηκε στο δράστη και το φόνο που διέπραξε, επειδή ήθελε να ρίξει φως στους ερευνητές, τους ντετέκτιβ και τους δύτες που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης: "Ήθελα να κάνω μία σειρά για ήρωες, οπότε δεν υπήρχε χώρος για αυτόν", επεσήμανε ο Lindholm αναφερόμενος στον Peter Madsen. Πρόσθεσε επίσης, ότι είχε μιλήσει με τους συγγενείς της Wall και ότι έτρεφε μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπο των ερευνητών.

Το trailer και μερικές επιπρόσθετες λεπτομέρειες

Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώντας το trailer, τα λόγια του σκηνοθέτη γίνονται περισσότερο κατανοητά. Είναι λες και το όνομά του Madsen δεν αναφέρεται πουθενά επίτηδες, είναι ένας δράστης και τίποτα παραπάνω. Η σειρά εστιάζει στους ανθρώπους που αφιερώνουν το "είναι" τους στην έρευνα με στόχο να διασφαλίσουν ότι όντως αποδίδεται δικαιοσύνη. 

Ιδού για του λόγου το αληθές:

Πού μπορείς να το δεις

Το The Investigation προβλήθηκε για πρώτη φορά στη δανέζικη τηλεόραση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ στο HBO Max έκανε πρεμιέρα στις 1 Φεβρουαρίου 2021. Η γερμανική και η ολλανδική τηλεόραση έχουν ήδη εξασφαλίσει τα δικαιώματα της σειράς, όπως και το BBC2 που το έχει προγραμματίσει για τις 22 Ιανουαρίου. Όλο και κάποιο από τα παραπάνω θα σε βολέψει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".