Γιατί έγινε τόσο δημοφιλές το Παιχνίδι του Καλαμαριού

Η συνταγή της επιτυχίας πίσω από την πολυσυζητημένη κορεάτικη σειρά.

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού έγινε το πιο δημοφιλές show στην ιστορία του Netflix, ξεπερνώντας παραγωγές όπως τα Narcos, Dark, La Casa de Papel και Elite. Η κορυφαία πλατφόρμα streaming έχει μία μοναδική ικανότητα να μετατρέπει μη-αγγλόφωνες σειρές σε παγκόσμιες επιτυχίες.

Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, Το Παιχνίδι του Καλαμαριού κατόρθωσε να σκαρφάλωσει στο #1 των most-watched Netflix shows se 90 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα (φυσικά). Πρόκειται ασφαλώς για την πρώτη τηλεοπτική προσπάθεια από τη Νότια Κορέα που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

> Διάβασε ακόμη: Το Παιχνίδι του Καλαμαριού: Τι περιμένουμε από τη δεύτερη σεζόν

Παράλληλα, κατόρθωσε να χτυπήσει το 100% των κριτικών στο Rotten Tomatoes. Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πια, πως αποτελεί ένα αληθινό φαινόμενο της pop κουλτούρας, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τον αντίκτυπο που έχει δημιουργήσει: TikTok challenges, τηλεφωνικές φάρσες, μπόλικο online merchandise, social media trends.

Οι λόγοι της έκρηξης δημοφιλίας

Πού πραγματικά όμως οφείλεται όλο αυτό; Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους αυτή η βίαιη ιστορία επιβίωσης έχει εθίσει τόσα εκατομμύρια τηλεθεατών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αρχικά, είναι το ίδιο το genre. Μιλάμε για drama, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έπειτα, ανάμεσα στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες και η δράση, ο καθένας αναγνωρίζει πρόσωπα και κοινωνικο-οικονομικές καταστάσεις που εύκολα θα μπορούσε να  συναντήσει και στην καθημερινή ζωή. Το Squid Game αντικατοπτρίζει έντεχνα μία -οποιαδήποτε- κοινωνία που κυριαρχείται από τον καπιταλισμό. 

Ο θεατής πιστεύει ακράδαντα πως τα χρήματα και η εξουσία κυβερνούν τον κόσμο και αυτό αποτυπώνεται εμπράκτως από την κραυγαλέα ανισότητα πλούτου μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι κολλάμε με σειρές όπως το La Casa de Papel

Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι -ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους- θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν χρήματα και να διατηρήσουν την οικονομική τους ασφάλεια.

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα, η νοτιοκορεάτικη σειρά έχει τις ιδιότητες που απαιτεί μία παραγωγή που αποσκοπεί στο να εξελιχθεί σε παγκόσμιο hit.

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλές το Παιχνίδι του Καλαμαριού
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ NETFLIX 2

Ποιες είναι αυτές: Ρεαλιστικά στοιχεία δράσης, σασπένς και roller-coaster συναισθημάτων - όλα συμπυκνωμένα σε 9 bingeable επεισόδια, τα οποία δεν είναι ούτε λίγα, ούτε πολλά για να υπερκεράσουν τη γεωγραφική απόσταση και τα γλωσσικά εμπόδια.

Δεν προκαλείται λοιπόν καμία έκπληξη από το γεγονός ότι ο co-CEO του Netflix, Ted Sarandos, ανακοίνωσε, μόλις 11 ημέρες μετά την κυκλοφορία του, ότι υπάρχει "μια πολύ καλή πιθανότητα" το Squid Game να γίνει η μεγαλύτερη σειρά όλων των εποχών για το Netflix.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης