Η ιστορία του Peaky Blinders από τους πρωταγωνιστές του

Οι άνθρωποι που ευθύνονται για την επιτυχία της σειράς αφηγούνται την ιστορία της από το σημείο μηδέν.

Η δυναμική μίας σειράς στη σύγχρονη εποχή δεν προκύπτει με κριτήριο την τηλεθέαση. Επιτυχίες έχουν υπάρξει άπειρες, ειδικά από τη στιγμή που οι πλατφόρμες streaming εμφανίστηκαν και κυριαρχούν στην τηλεοπτική βιομηχανία. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, η επιδραστικότητα του Peaky Blinders την τελευταία σχεδόν δεκαετία -στη μικρή οθόνη έκανε πρεμιέρα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013- ακόμη και στις τάσεις της μόδας, επιβεβαιώνει ότι έχει γράψει τη δική του ιστορία με χρυσά γράμματα. Πώς όμως η βρετανική σειρά μετατράπηκε από ένα παραμύθι με έδρα το Μπέρμιγχαμ σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Το βρετανικό Esquire μίλησε με τους: Steven Knight (δημιουργός και σεναριογράφος), Jamie Glazebrook (παραγωγός), Shaheen Baig (υπεύθυνη casting), Cillian Murphy, Sam Neill (Chester Campbell), Sophie Rundle (Ada Shelby), Natasha O’Keeffe (Lizzie Shelby), Frith Tiplady (παραγωγός), Andy Morgan (location manager), Richard Frazer (VFX supervisor), Henry Badgett (VFX supervisor), Grant Montgomery (υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής), Loz Schiavo (hair & make-up designer), Stephanie Collie (σχεδιάστρια κοστουμιών, ενδυματολόγος), George Steel (κινηματογραφιστής), Fin Cole (Michael Shelby), Tim Mielants (σκηνοθέτης 3ης σεζόν), David Caffrey (σκηνοθέτης 4ης σεζόν), Anthony Byrne (σκηνοθέτης 5ης σεζόν).

Είναι μερικοί από τους ανθρώπους που ευθύνονται για την επιτυχία του Peaky Blinders και ιδού όσα είπαν με ορίζοντα την 6η και τελευταία σεζόν.

Οι ατάκες τους ακολουθούν με τα αρχικά των ονομάτων τους. 

Η συζήτηση του Esquire UK με τους συντελεστές

SK: Το Μπέρμιγχαμ που γνώρισα όταν μεγάλωνα ήταν μέσω του πατέρα μου, επειδή ήταν σιδηρουργός και έκανε παρέα με πολλούς τσιγγάνους και εμπόρους παλιοσίδερων. Έτσι, πήγαινα μαζί του για να πεταλώσει τα άλογα και είδα αυτή την πλευρά του Μπέρμιγχαμ που ήταν κατά κάποιο τρόπο η τελευταία της δεκαετίας του '20 και του '30.

JG: Καθόμασταν σε ένα καφέ και μου είπε: "Έχω αυτό το πράγμα, το Peaky Blinders".

SK: Ο πατέρας μου, μου είπε μια ιστορία για το πώς του δόθηκε ένα μήνυμα και έτρεξε ξυπόλητος στους πλακόστρωτους δρόμους, χτύπησε μία πόρτα και η πόρτα άνοιξε. Και εκεί ήταν αυτοί οι άντρες άψογα ντυμένοι με όπλα και ξυράφια και ένα τραπέζι γεμάτο λεφτά, πίνοντας ουίσκι από βάζα μαρμελάδας. Είχαν τόσα πολλά λεφτά, αλλά δεν αγόραζαν φλιτζάνια ή ποτήρια.

JG: Μιλούσε πολύ για τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, όταν οι άνθρωποι που δούλευαν με άλογα και βοοειδή έγιναν καουμπόηδες που μυθοποιήθηκαν, ενώ εμείς δεν το είχαμε κάνει αυτό. Και έτσι αυτό ήθελε να κάνει.

SK: Για μένα ήταν ένα φυσικό δράμα. Και έτσι το είχα πάντα στο μυαλό μου. Όταν έγινα συγγραφέας, ήθελα να το γράψω πολλά χρόνια πριν. 

Η ιστορία του Peaky Blinders από τους πρωταγωνιστές τουBBC

CM: Παρακολουθούσα αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές όπως το The Wire και σκεφτόμουν, 'αυτοί οι τυχεροί ηθοποιοί κάνουν αυτούς τους ρόλους για τόσο πολύ καιρό'. Και θυμάμαι να λέω στον ατζέντη μου, υπάρχει κάτι σε τηλεόραση εδώ γύρω; Δεν ήθελα να πάω στην Αμερική για να κάνω τηλεόραση. Μέσα σε δύο ημέρες, ο ατζέντης μου, μου έστειλε τα πρώτα σενάρια του Peaky Blinders. Έτσι, ήταν ένας συνδυασμός σπουδαίου ατζέντη και τύχης, νομίζω.

SB: Είμαι τεράστιος θαυμαστής του Cillian και δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έκανε, γιατί μέχρι τότε είχε κάνει μόνο ταινίες. Ήξερα ότι ήταν φιλόδοξη πρόταση, αλλά σκεφτήκαμε, γιατί όχι;

SK: Δεν κάναμε ποτέ οντισιόν ή κάτι τέτοιο, αλλά κάναμε [ο Cillian και εγώ] μία συνάντηση και ήπιαμε ένα φλιτζάνι τσάι. Υπήρχαν πολλοί ηθοποιοί που θα μπορούσαν να είναι στη θέση, οι οποίοι θα ήταν υπέροχοι, αλλά ένιωσα ότι το να πάρουμε τον Cillian θα ήταν πραγματική απόλαυση.

SΝ: Τρία ή τέσσερα πράγματα έφτασαν ταυτόχρονα, και το συγκεκριμένο είχε το όνομα Peaky Blinders. Σκέφτηκα, περίεργο όνομα. Έτσι, έριξα μια ματιά σε αυτό πρώτα.

>Διάβασε ακόμη: 10 άχαστες ταινίες με τον Cillian Murphy

SR: Η Ada είναι ένα αυθεντικό, άγριο παιδί και το βρήκα πολύ ωραίο. Αλλά ένιωθε πολύ μοντέρνα και πολύ πανκ.

NO’K: Υπάρχει πολύ περιεχόμενο στο σενάριό του που είναι πνευματώδες - υπάρχει ένα πνεύμα που προέρχεται από τους ανθρώπους που τα λένε έξω από την πόρτα τους, συζητώντας και καπνίζοντας ένα τσιγάρο, ενώ κουτσομπολεύουν για όποιον είναι δίπλα τους, και ο SK βάζει καρδιά και ψυχή σε αυτό το πράγμα.

SR: Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο rock and roll ήταν. Αλλά κοιτάζοντας πίσω, είχε πραγματικά αυτή την ενέργεια από την αρχή.

FT: Η μουσική δεν ήταν αρχικά συνυφασμένη με το σενάριο, αλλά είχε να κάνει με το να θέλεις να είσαι κουλ και φιλόδοξος - και να είσαι κομψός. Και αυτή η λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερβολικά. Αλλά δεν νομίζω ότι συνήθως το βλέπεις αυτό σε ιστορίες της εργατικής τάξης της εποχής.

ΑΜ: Ξέραμε από νωρίς ότι το soundtrack θα ήταν διαφορετικό. Έτσι, καθώς οδηγούσαμε, εγώ και ο Otto [Bathurst, σκηνοθέτης της πρώτης σεζόν], κοιτάζοντας τοποθεσίες, είχαμε ένα CD στο αυτοκίνητό μου: Nick Cave, και Arctic Monkeys, και White Stripes.

Peaky BlindersBBC

JG: Ο Nick Cave μιλάει για την αντρική εμπειρία πολύ ειλικρινά, όμορφα και με ωμό τρόπο. Και νομίζω ότι αυτό κάνει και ο Steve.

CM: Το 'Red Right Hand' έχει γίνει συνώνυμο του Peaky και είναι μεγάλη επιτυχία στις εμφανίσεις του [Nick Cave] τώρα, ξέρεις. Είναι πολύ γενναιόδωρος σε σχέση με αυτό. Τον συνάντησα μερικές φορές και αστειεύεται για αυτό. Ο Nick Cave ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος, μουσικά, για τη σειρά από την αρχή.

GM: Όταν βλέπεις φωτογραφίες του Μπέρμιγχαμ γύρω στο 1900, φαίνεται ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πόλη. Δεν είναι αυτή που βλέπεις τώρα. Είναι πιο μεγαλοπρεπής, μοιάζει με τη Βιέννη.

LS: Ο Cills δεν ήταν σίγουρος για το κούρεμα - έπρεπε να τον μεταπείσω.

CM: Ήθελα να τον κάνω [τον Tommy] σωματικά επιβλητικό και έτσι όσο πιο βίαιο ήταν το κούρεμα, τόσο καλύτερο ήταν για μένα.

>Διάβασε ακόμη: Ο Tommy Shelby πρέπει να πεθάνει

GS: Νομίζω πως έκλεισα τη συνέντευξη λέγοντας "Θεέ μου, πρέπει να αλλάξετε τον τίτλο του - Peaky Blinders; Δεν πρόκειται ποτέ να πιάσει. Αυτός είναι ο χειρότερος τίτλος που έχω ακούσει ποτέ". Ένας Θεός ξέρει γιατί μου έδωσαν τη δουλειά.

NO'K: Η πηγή μου ήταν στην πραγματικότητα μία φίλη μου, ο οποίος είναι από το Small Heath, λίγο πιο πέρα. Είναι 93 ετών, το όνομά της είναι Joan, και είναι γειτόνισσα. Δεν ήξερε ότι έπαιζα στο Peaky Blinders και δεν της το είπα ποτέ - στην πραγματικότητα ήταν οι γιοι της που με ρώτησαν ποια ήμουν και άλλα τέτοια, και μετά τα έκαναν πάνω τους. Ήταν του στυλ, "Συγγνώμη, τι;"

SN: Δεν είχα ξανακάνει ποτέ αυτή την προφορά και δε μεγάλωσα καθόλου με αυτή την προφορά. Οπότε ήταν όλα καινούργια για μένα. Αλλά έχω μερικούς φίλους που κατάγονται από τη Βόρεια Ιρλανδία - όπως ο Liam Neeson, για παράδειγμα. Είχα μια μικρή κουβέντα μαζί του.

AM: Ο προϋπολογισμός του Peaky είχε σχεδόν εξαντληθεί στα μισά της σειράς.

SN: Όλα αυτά τα σπίτια ήταν εγκαταλελειμμένα. Ο Ringo Starr γεννήθηκε στον επόμενο δρόμο ακριβώς από πίσω. Η μικρή του αυλή θα είχε πλάτη στο σπίτι των Peakies.

SN: Ο Steven μου τηλεφώνησε και μου είπε: "Sam, κάνουμε μία δεύτερη σεζόν και έχω σχεδόν τελειώσει το γράψιμό της. Τα καλά νέα είναι ότι την κάνουμε- τα κακά νέα είναι ότι θα πεθάνεις".

Peaky BlindersBBC

FC: Τη στιγμή που μου τηλεφώνησαν, θυμάμαι ότι ήμουν στο κολλέγιο. Δε μπορούσα να το πω σε κανέναν από τους φίλους μου και υποτίθεται ότι θα πήγαινα σπίτι μερικούς από αυτούς. Και ήταν δίπλα στο αυτοκίνητο της μητέρας μου και εγώ στεκόμουν εκεί. Και απλά πάγωσα και έμεινα άφωνος. Και απλά είδα, ξέρετε, τη ζωή να κουμπώνει στη σωστή θέση και να αρχίζει να βγάζει νόημα, όλα σε αυτή τη μία στιγμή. Έτρεμα σε όλη τη διαδρομή προς το σπίτι.

SΒ: Με τον Tom Hardy, ήταν εκπληκτική τύχη. Νομίζω ότι επρόκειτο να κάνει ένα έργο που ίσως καθυστέρησε, και ο ατζέντης του τηλεφώνησε και μου μίλησε για τη διαθεσιμότητα του Tom και είπα, χμμ - ίσως έχουμε κάτι.CM: Ο Tom Hardy είναι απλά ένας τρομερός ηθοποιός. Αυτόν τον χαρακτήρα [Alfie Solomon], τον απέδωσε πλήρως διαμορφωμένο. Ήταν απόλυτα εκεί: η φωνή, το καπέλο, τα πάντα. Και γι' αυτό νομίζω ότι λειτουργεί, είναι μια τόσο υπέροχη αντίθεση ή σύντροφος ή ένα είδος αρνητικού και θετικού Tommy, επειδή αυτός [ο Alfie] είναι όλη αυτή η ενέργεια που αναβλύζει και ο Tommy είναι αυτή η ακινησία.

>Διάβασε ακόμη: Οι πολυαναμενόμενες σειρές του Netflix για το 2022

SK: Νομίζω ότι το μεγαλύτερο σοκ για μένα ήταν όταν μου τηλεφώνησε ο Snoop Dogg. Μου είπε ότι βρίσκεται στο Λονδίνο και θέλει να μιλήσουμε για το Peaky Blinders. Τώρα, δεν είναι κάποιος που θα πίστευα ότι έχει άμεση σχέση με το Μπέρμιγχαμ της δεκαετίας του '20. Αλλά τον συνάντησα και καθίσαμε μαζί για τρεις ώρες και μιλήσαμε γι' αυτό, και έλεγε ότι είχε γίνει πολύ δημοφιλές στα νότια κεντρικά μέρη της Νέας Υόρκης και στις ισπανόφωνες κοινότητες. Σκέφτηκα, πώς συνέβη αυτό;

LS: Άρχισα να ακούω ότι ο κόσμος ζητούσε κούρεμα Peaky στα κομμωτήρια, και μετά άρχισα να τους βλέπω στο δρόμο. Μετά, όταν το κούρεμα έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, σκέφτηκα, "Υπάρχει κάτι σε αυτό".

CM: Θεέ μου, τόσοι άνθρωποι με κορόιδευαν και με χλεύαζαν γι' αυτό. Και μετά, το βλέπω στο εξώφυλλο γαμημένων περιοδικών. Είναι το πιο κομψό κούρεμα που θα μπορούσες να έχεις!

ΤΜ: Θυμάμαι ότι στο δωμάτιο μοντάζ όλοι οι υπεύθυνοι παρακολουθούσαν και έλεγαν: "Χριστέ μου, αυτό είναι τελείως διαφορετικό". Ήταν ελαφρώς ανήσυχοι, του στυλ "Είναι η ίδια σειρά;".

ΤΜ: [Η τρίτη σεζόν έχει να κάνει με το πώςείναι να είσαι] Μόνος στην κορυφή. Το Citizen Kane αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε ορισμένες στιγμές για τα κοντινά πλάνα και το πιο συμμετρικό κάδρο.

Peaky BlindersBBC

DC: Όταν είδα τα σενάρια, ήμουν μάλλον λίγο νευρικός για το πόσο αξιόπιστα θα μπορούσες να τα κάνεις. Στο χαρτί υπήρχαν σπουδαίες ανατροπές και όλα αυτά, και στη συνέχεια απλά ανησυχείς ότι ορισμένες ανατροπές θα μπορούσαν να είχαν σηματοδοτηθεί ή ότι θα υπάρχει ο παράγοντας γκρίνια ή κάτι τέτοιο.

ΑΒ: Η τέταρτη σεζόν έμοιαζε με τη σεζόν που όλοι ήθελαν: Ήταν κανονικοί γκάνγκστερ, Ιταλοί γκάνγκστερ και οι Shelbys, και υπήρχαν πολλοί πυροβολισμοί, τρέξιμο και κυνηγητό, και πολλή μουσική.

JG: Ο Steve ήταν λίγο σαν τον Tommy Shelby: "Ας συνεχίσει να πηγαίνει και ας δει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει". Και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τέλους.

ΑΒ: Βασικά, είναι καουμπόηδες και Ινδιάνοι, και αυτοί [η φατρία των Shelby] είναι οι Ινδιάνοι. Ήταν ένα γουέστερν, γυρισμένο σα μυθιστόρημα με εικόνες.

CM: Όλη η σειρά ήταν πραγματικά δύσκολη [χωρίς την Helen McCrory]. Ήταν μια τεράστια απουσία. Δεν είναι η ίδια σειρά χωρίς αυτήν. Της την αφιερώσαμε, η παρουσία της είναι μεγάλο μέρος της ιστορίας της. Αλλά ήταν κατά κάποιο τρόπο η καρδιά του πράγματος. Και τη λάτρευα, ξέρετε, ήταν υπέροχη. Υπέροχη προσωπικότητα και υπέροχη ηθοποιός.

SK: Στην έκτη σειρά φέρνουμε τη νέα γενιά και θα είναι μέρος του τι συμβαίνει στην ταινία. Νομίζω ότι είναι να βρεις εκείνους τους ηθοποιούς που απλά παρακολουθείς και σκέφτεσαι, "Ορίστε. Αυτό είναι το μέλλον."

ΑΒ: Το Once Upon a Time in America ήταν κάτι για το οποίο μιλήσαμε πολύ στο πλαίσιο της 6ης σεζόν. Όταν μιλούσα με τον Cillian γι' αυτό, αυτό που έλεγα συνέχεια είναι ότι είναι γοτθικό - ειδικά η έκτη σεζόν.

SR: Νιώθω ήδη αρκετή νοσταλγία γι' αυτό.

SK: Η ταινία, ξέρω ακριβώς τι θα πραγματεύεται. Και ξέρω ποιες είναι οι δύο ιστορίες που θα αφηγηθεί. Πώς θα εξελιχθούν βέβαια, δεν ξέρω. Το τι θα συμβεί μετά από αυτό, θέλω αυτό να εξαρτάται από την ταινία. Απ' όσο ξέρουμε, κάποιος θα εμφανιστεί - νομίζω ότι ξέρω ποιος θα είναι.

CM: Ο Tommy δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένος. Δεν ξέρω τι τον περιμένει. Αλλά νομίζω ότι δεν θα ησυχάσει ποτέ.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.