Κι αν ο Jack Nelson του Peaky Blinders βασίζεται στον Joe Kennedy;

Ο Steven Knight για τη σχέση του Jack Nelson με τον πατέρα του JFK Kennedy.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 05 Σεπτεμβρίου 2022

Αφότου έριξε αυλαία στο BBC ο τελευταίος κύκλος των Peaky Blinders βρίσκεται πια και στην πλατφόρμα του Netflix και ευτυχώς η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, αφού τα σχέδια για την δημιουργία ταινίας μεγάλου μήκους ακούγονται πια και από επίσημα χείλη. Ο θάνατος της αγαπημένης ηθοποιού Helen McCroy στην πραγματική ζωή κόστισε πολύ στους φίλους της σειράς, που είδαν το εκτός προγράμματος τέλος της θείας Polly στο ξεκίνημα του 6ου κύκλου. Παράλληλα, έκαναν την εμφάνισή τους νεά πρόσωπα σαν τον Jack Nelson (James Frecheville).

Η κηδεία της θείας Polly είναι το γεγονός που πυροδοτεί την ένταση στο ξεκίνημα της 6ης και τελευταίας σεζόν μέχρι ο Steven Knight να κάνει ένα άλμα 4 ετών στο χωροχρόνο της σειράς. Η εκδίκηση είναι η έννοια που κυριαρχεί σε όλη την τελευταία σεζόν και δεν λέμε περισσότερα για την ώρα γιατί υπάρχουν αρκετοί που ακόμη δεν έχουν δει τα πάντα (ναι, ζουν ανάμεσά μας). 

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα ερωτήματα του Peaky Blinders που πρέπει να απαντηθούν

Στην 6η σεζόν που έγινε διαθέσιμη τον περασμένο Ιούνιο στο Netflix όμως, εντύπωση έχει κάνει η εμφάνιση ενός νέου χαρακτήρα. Ο Jack Nelson είναι ο θείος της Gina (Anya Taylor Joy) και έρχεται να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην ιστορία των Shelby και τη σύνδεσή τους με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ο αινιγματικός χαρακτήρας του όπως επιβεβαίωσε και ο δημιουργός της σειράς, Steven Knight, είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τον πραγματικό Αμερικανό επιχειρηματία, Joe Kennedy, πατέρα του JFK. 

"Όπως πάντα με το Peaky Blinders, κοιτάς την ιστορία και παίρνεις πραγματικά γεγονότα και τα φαντασιώνεις", δήλωσε ο Steven Knight στο Den of Geeks. "Υπάρχει σύνδεση με τη Βοστώνη, με ανώτερους πολιτικούς". Τι άλλο γνωρίζουμε λοιπόν για τη σχέση του Jack Nelson με τον Joe Kennedy; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Ποιος είναι ο Joe Kennedy;

Ο Joseph Kennedy Sr. είναι περισσότερο γνωστός για την πολιτική επιτυχία των απογόνων του, ειδικά των γιων του, JFK και Robert Kennedy. Γεννημένος στη Βοστώνη το 1888, ο Kennedy αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1912 με πτυχίο στα οικονομικά. Στη συνέχεια θα γινόταν τραπεζίτης, χρηματιστής, μεγιστάνας των ακινήτων και εισαγωγέας, προτού τελικά βρει το δρόμο του στην πολιτική ως Αμερικανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1938 και 1940.

Αν και οι μέθοδοι του Kennedy για τη συγκέντρωση του πλούτου του δεν ήταν και οι πιο ενδεδειγμένοι, καθώς φαίνεται ότι συμμετείχε σε κατασκοπείες και κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο, εντούτοις ο ίδιος δεν καταδικάστηκε ποτέ. 

Βασίζεται πραγματικά ο Jack Nelson στον Joe Kennedy;

Ο Steven Knight, δημιουργός του Peaky Blinders, επιβεβαίωσε στο Den of Geek ότι ο Kennedy αποτέλεσε έμπνευση για τον θείο Jack, αλλά δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να δούμε πόσα κοινά έχουν οι δύο φιγούρες. Όπως ο Joe, έτσι και ο Jack στο Peaky Blinders κατάγεται από τη Βοστώνη και έχει σημαντικούς πολιτικούς δεσμούς. Στη σειρά, ο Jack ταξιδεύει στην Αγγλία για να αγοράσει άδειες εισαγωγής για τα κορυφαία σκωτσέζικα και ιρλανδικά αποστακτήρια ουίσκι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Αμερική στο τέλος της ποτοαπαγόρευσης - μια κίνηση απευθείας από το βιβλίο του Joe Kennedy. 

Στην πραγματική ζωή, ο επιχειρηματίας κέρδισε σημαντικά χρήματα από τις άδειες εισαγωγής που απέκτησε για το σκωτσέζικο ουίσκι Haig & Haig, το Dewar's και το Gordon's gin, μεταξύ άλλων, μέσω της εταιρείας του Somerset Importers, πουλώντας 150.000 κιβώτια σκωτσέζικου ουίσκι μόνο κατά το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας της. Μια δεκαετία αργότερα, ο Kennedy φέρεται να πούλησε τη Somerset για 8,5 εκατομμύρια δολάρια (περισσότερα από 140 εκατομμύρια δολάρια με σημερινές τιμές) - χρήματα που χρησιμοποίησε για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της δυναστείας Kennedy.

Ωστόσο, ο Nelson εξακολουθεί να είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας. Ενώ πολλοί υποψιάζονται ότι ο Kennedy επιδίδεται σε σκοτεινές συναλλαγές, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν είχε ή όχι εμπλοκή στο έγκλημα, ειδικά στο επίπεδο που ο Nelson είναι στην παράσταση.

Όπως δήλωσε ο Knight "Όπως πάντα με το Peaky Blinders, κοιτάζεις την ιστορία και παίρνεις πραγματικά γεγονότα και τα φαντασιώνεις. Αυτό που πραγματικά συνέβη στη δεκαετία του 1930 με αυτούς τους ισχυρούς ανθρώπους, είναι κάτι που, ως συγγραφέας μυθοπλασίας, δεν θα τολμούσες να δημιουργήσεις γιατί είναι τόσο τρελό. Έτσι, προσπαθείς να πάρεις λίγη από αυτή την τρέλα και το χάος της πραγματικότητας και να την βάλεις στην ιστορία".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.