Beavis and Butt-Head για πάντα

Πώς οι απίθανοι τύποι του MTV άλλαξαν την κωμωδία άμα τη εμφανίσει τους.

30 χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από τότε που το MTV αποφάσισε να φέρει την επανάσταση στο χώρο της κωμωδίας και των κινουμένων σχεδίων, εμπιστευόμενο στους Beavis and Butt-Head και στον δημιουργό τους Mike Judge, την απογευματινή ζώνη του δικτύου. Σαν σήμερα, στις 8 Μαρτίου 1993, το Music Television Network (MTV) προέβαλε το πρώτο επεισόδιο της πασίγνωστης πια σειράς animation Beavis and Butt-Head, η οποία έμελλε να γίνει η σειρά με την υψηλότερη τηλεθέαση του δικτύου μέχρι τότε. Οι δύο ιδιότροποι τύποι με το μαύρο χιούμορ παραμένουν επίκαιροι δεκαετίες αργότερα και ακριβώς για αυτόν το λόγο πέρυσι το Paramount+ παρουσίασε τον 9ο κύκλο της σειράς. Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε σε αυτήν την ανέλπιστη επιτυχία. 

Το ντεμπούτο

Ο Judge σχεδίασε για πρώτη φορά τους δύο χαρακτήρες για ένα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, όπου ένας παραγωγός του MTV τους εντόπισε. Αφού υπέγραψε συμφωνία μαζί του για 65 επεισόδια, το δίκτυο άρχισε να προβάλλει την εκπομπή τις καθημερινές στις 7 μ.μ. και στις 11 μ.μ. Οι κριτικοί διχάστηκαν ως προς τα σχόλιά τους: O Judge είχε πιάσει το νόημα. Οι δύο μεταλλάδες νέοι απεικόνιζαν ουσιαστικά ένα μεγάλο δημογραφικό κομμάτι του ίδιου του MTV και η κωμωδία μίλησε στην καρδιά τους. Οι πιο "σοβαροί" κριτικοί πάντως, ανέφεραν το χιούμορ των Beavis and Butt-Head ως απόδειξη παύλα παράδειγμα της συνολικής πτώσης της ποιότητας της τηλεόρασης.

Οι ομώνυμοι πρωταγωνιστές ήταν δύο έφηβοι που ζούσαν στη φανταστική πόλη Χάιλαντ- φοιτούσαν στο Λύκειο Χάιλαντ-, αλλά περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους τρώγοντας πρόχειρο φαγητό, μιλώντας για κορίτσια και βλέποντας μουσικά βίντεο. Οι σκηνές των δύο κοκκαλιάρηδων Beavis and Butt-Head εναλλάσσονταν μεταξύ ιστοριών κινουμένων σχεδίων και αποσπασμάτων από πραγματικά μουσικά βίντεο, τα οποία σχολίαζαν με μπόλικο σαρκασμό. 

Αλλάζοντας την κωμωδία

Παρά την ανάμεικτη ανταπόκριση κριτικών και κοινού, η εκπομπή σημείωσε την υψηλότερη τηλεθέαση του MTV. Προκάλεσε επίσης μια έντονη διαμάχη σχετικά με την επιρροή των τηλεοπτικών προγραμμάτων στις ευαίσθητες ηλικίες, ειδικά μετά από ένα περιστατικό το 1993, όταν μια μητέρα ανέφερε ότι η πυρομανία των Beavis and Butt-Head ενέπνευσε τον πεντάχρονο γιο της να βάλει μία φωτιά που οδήγησε στο θάνατο της δίχρονης αδελφής του. Το MTV απέσυρε τότε τέσσερα επεισόδια από τον αέρα, έκοψε όλες τις αναφορές στη φωτιά και μετέφερε το Beavis and Butt-Head στην ώρα 10:30 μ.μ.-11:30 μ.μ., υποστηρίζοντας ότι απλώς απευθύνονταν σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό.

Καθώς τα νούμερα τηλεθέασης αυξάνονταν, το MTV ζητούσε νέα επεισόδια και δημιουργήθηκε μια μικρή βιομηχανία για την παραγωγή περισσότερων.  Ο Judge έγραψε, σκηνοθέτησε και έδωσε τη φωνή και στους δύο χαρακτήρες και δημιούργησε τον απόλυτο μύθο στο αμερικανικό animation.

Ανεξάρτητα από την αμφίσημη επίδρασή του στο νεανικό κοινό, η επιτυχία του Beavis and Butthead ώθησε το MTV να ξεκινήσει ένα spin-off πρόγραμμα με τη σπασίκλα συμμαθήτρια των αγοριών, την Daria Morgendorffer. Η Daria προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1997, οκτώ μήνες πριν από το τέλος του Beavis and Butt-Head. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβει κανείς, είχε δημιουργηθεί ένα φαινόμενο στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκαν από στιλό και μπλουζάκια μέχρι άλμπουμ και βιντεοπαιχνίδια. 30 χρόνια μετά η επιρροή τους είναι σχεδόν παντού. Από κωμωδίες και κινούμενα σχέδια, όπως το South Park και το Jackass, μέχρι την καθιέρωση των anime για ενήλικες.

Το Paramount+ και η "λάθος" εποχή για την αναβίωση

Η πρόσφατη σειρά του Paramount+ από την άλλη, υστερούσε αρκετά σε σχέση με την πρωτότυπη και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν ξεχώρισε στο πρόγραμμα του. Κάποιοι υποστηρίζουν επίσης, ότι το κοινό πλέον δε μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα και επειδή απευθύνεται σε λευκούς, straight άντρες αποκλειστικά.

Υπάρχουν πολύ λίγοι μαύροι, Ασιάτες ή Λατίνοι χαρακτήρες στο σύμπαν τους και ελάχιστο ενδιαφέρον για την προοπτική τους, ενώ οι γυναίκες κυρίως βρίσκονται εκεί για να τις κοιτάζουν ή ακόμη και να τις περιφρονούν. 

Ενδεχομένως αυτή να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια αναβίωση των Beavis and Butt-Head, ούτε και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, απόλυτα σωστός για τα δεδομένα της εποχής. Παρόλα αυτά, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την τεράστια επιτυχία τους. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι δυο τους έγιναν σταρς σε εποχή που η πολιτική ορθότητα δεν υπήρχε στο κάδρο.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr