Το Street Food του Netflix κρατά ζωντανό το πνεύμα του Anthony Bourdain

Οι δημιουργοί του Chef's Table παρουσιάζουν τους πραγματικούς ήρωες της κουζίνας του δρόμου.

Κάπου ανάμεσα στο CGI έπος του Avengers: Endgame και τα αιματοβαμμένα τελευταία επεισόδια του Game of Thrones, έκανε πρεμιέρα (στις 26 Απριλίου) και ο πρώτος κύκλος του πολυαναμενόμενου Street Food στο Netflix. Μπορεί ο χώρος που αφήνουν για συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες τόσο το blockbuster της Marvel όσο και η σειρά του HBO να μοιάζει περιορισμένος για όλες τις υπόλοιπες παραγωγές -τουλάχιστον προς το παρόν- αλλά όταν κοπάσει το hype, σίγουρα θα υπάρξουν συζητήσεις και για τα 9 επεισόδια του πρώτου κύκλου της σειράς, που επικεντρώνεται στο φαγητό που σερβίρεται καθημερινά στους δρόμους της Ασίας. 

Το Street Food του Netflix κρατά ζωντανό το πνεύμα του Anthony Bourdain

Οι David Gelb και Brian McGinn (δημιουργοί του Chef’s Table) εξερευνούν τα πιάτα, τις παραδόσεις, τη σημασία και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ενδεχομένως πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομική κουλτούρα του κόσμου και η οποία ξεκινά από πάγκους και πρόχειρα εστιατόρια σε πολυσύχναστες αγορές, κεντρικούς δρόμους αλλά και outsider σημεία των ασιατικών μητροπόλεων (και όχι μόνο σε αυτές). Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων δεν έχει λάβει την αναγνώριση που της αξίζει (με εξαίρεση την Jay Fai από την Μπανγκόγκ, που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin - τη συναντάς στο πρώτο επεισόδιο της σειράς) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το φαγητό που σερβίρεται στις κουζίνες τους υστερεί σε ποιότητα και γεύση (συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο), κουβαλώντας παράλληλα και πολύ ιδιαίτερες ιστορίες.

Όπως ο ίδιος ο Gelb έχει δηλώσει στο Eater, η ιδέα προήλθε από τα γυρίσματα του Chef’s Table αλλά και το γεγονός πως το κοινό επιθυμούσε διακαώς κάτι τέτοιο. Η απόφαση του ίδιου αλλά και του McGinn μοιάζει να τους αποζημιώνει, κάνοντας το ίδιο και με τους τηλεθεατές, με ένα πολύ απλό μάλιστα τρόπο: Ζητούν να τους εξιστορήσουν την πορεία τους οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Έτσι, μαθαίνουμε πώς η Truoc Phuong από το Βιετνάμ κατόρθωσε να συγκεντρώσει χρήματα για να στείλει το γιο της στο πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας τη συνταγή για σαλιγκάρια του πατέρα της ή πώς ο περίφημος Toyo από την Οσάκα της Ιαπωνίας έμαθε να μαγειρεύει προκειμένου να επιβιώσει.

STREET FOOD NETFLIX

Το πνεύμα και το ύφος του Anthony Bourdain είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στα επεισόδια του Street Food - άλλωστε οι Gelb και McGinn έχουν παραδεχθεί ότι έχουν επηρεαστεί από αυτόν. Κάθε του πλάνο είναι και ένα εξαιρετικό Instagram-ικό κάδρο, διαθέτει αρκετές δόσεις συναισθήματος και συγκίνησης, με εξαιρετικό story telling από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές -στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι μάγειρες που ουσιαστικά δημιούργησαν το μύθο του ασιατικού φαγητού του δρόμου, όπως όλος ο πλανήτης το γνωρίζει σήμερα- και το κυριότερο, θα κάνει άπαντες να δουν με διαφορετικό μάτι ή ακόμη και να εκτιμήσουν την καντίνα της γειτονιάς τους.

Το στοιχείο όμως που κάνει διαφορετικό το Street Food σε σχέση με παρεμφερείς προσπάθειες είναι ο χρόνος που έχει αφιερωθεί ώστε να υπάρξει μία διεξοδική σύνδεση της σχέσης ανάμεσα στο φαγητό των δρόμων της Ασίας και τις ζωές που αυτό επηρεάζει. Περισσότερο από κάθε άλλη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, η ενασχόληση με το φαγητό γίνεται εκεί ζήτημα ζωής και θανάτου - στις περισσότερες περιπτώσεις η τροφή εξασφάλισε την έξοδό των ανθρώπων από καθημερινότητες απελπισίας. 

Επιπροσθέτως, το Street Food αποδεικνύει εμπράκτως ότι η ίδια η τροφή είναι πολύ πιο πολύτιμη από όσο ενδεχομένως πίστευες μέχρι τώρα. Για κάποιους είναι θέμα παράδοσης και συνέπειας, για άλλους εκσυγχρονισμός της παλιάς οικογενειακής επιχείρησης και καινοτομία. Για όλους όμως ένα πεδίο δράσης που ξεφεύγει αρκετά από τη γενικότερη αντίληψη γύρω από το φαγητό.

Δες το Street Food όπως θα έβλεπες οποιαδήποτε άλλη food/travel oriented εκπομπή. Κράτα ανοικτό το μυαλό σου στο τι μαγειρεύεται και σερβίρεται και μάθε να εκτιμάς τη σημασία της απλότητας, ακούγοντας αυτά που έχουν να πουν οι ίδιοι οι μάγειρες, οι οποίοι αντιμετώπισαν ανισότητες και δυσκολίες ακριβώς λόγω των κοινωνιών στις οποίες ζουν αλλά και εξαιτίας της επιλογής τους να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο κλάδο του φαγητού. Πιθανότατα, θα συλλάβεις τον εαυτό σου να έχει εισπράξει πολλά περισσότερα από αυτά που περίμενε.


Στην πρώτη σεζόν του Street Food τα μέρη που παρουσιάζονται είναι: η Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη), Οσάκα (Ιαπωνία), Νέο Δελχί (Ινδία), Γιογκιακάρτα (Ινδονησία), Τσιάγι (Ταϊβάν), Σεούλ (Νότια Κορέα), Χο Τσι Μινχ (Βιετνάμ), Σιγκαπούρη και Τσεμπού (Φιλιππίνες).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης