Το ευφυές τηλεοπτικό come back του George Clooney

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός επιστρέφει στη μικρή οθόνη, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, με μία αντιπολεμική σειρά, τόσο βίαιη, όσο και σατιρική: το φρενήρες Catch-22.

Έχουν περάσει 25 χρόνια από την πιο διάσημη εμφάνισή του ως ηθοποιός στη μικρή οθόνη μέσα από το ρόλο του Dr. Doug Ross στη θρυλική σειρά των 90s, "Στην εντατική" και σήμερα, ο George Clooney παραδίδει την πρώτη τηλεοπτική του απόπειρα ως σκηνοθέτης. Για το ντεμπούτο του δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο -δεν το συνηθίζει άλλωστε. Διασκεύασε και συνσκηνοθέτησε για το δίκτυο του Hulu (κρατά επίσης ρόλο παραγωγού) ένα βιβλίο – θρύλο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καθόλου εύπεπτο καθόλου βατό ως προς τον τόνο, τη δομή και την αισθητική του: το Catch-22 του Joseph Heller, που ξεδιπλώνεται τηλεοπτικά μέσα από 6 επεισόδια.

Βομβαρδιστής της αμερικανικής αεροπορίας κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, ο Αμερικανός συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει το Catch-22 το 1953 και το ολοκλήρωσε οκτώ χρόνια μετά, όταν το 1961 βρήκε τον δρόμο του στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ο λόγος που αποφάσισε να το γράψει ήταν για να αποκαλύψει την φρίκη και την παράνοια που έζησε. Δεν το έκανε όμως με τον κλασικό τρόπο της καταγραφής των όσων τραγικών γεγονότων βίωσε. Ακολούθησε μία διαφορετική διαδρομή: χρησιμοποίησε το ευφυές μαύρο χιούμορ του και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Σήμερα, το Catch-22 θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αντιπολεμικά μυθιστορήματα όλων των εποχών, μία μοναδική σάτιρα, που περιγράφει κατ' επέκταση την τρέλα της σύγχρονης κοινωνίας.

Η ιστορία ακολουθεί τις περιπέτειες μίας αεροπορικής μοίρας των ΗΠΑ που μάχεται στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κεντρικό πρόσωπο αυτής είναι ο John Yossarian (Christopher Abbott), ένας πιλότος βομβαρδιστικού που προσπαθεί απεγνωσμένα να συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο πτήσεων με σκοπό να επιστρέψει σπίτι του. Ωστόσο, στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει διαρκώς εμπόδια όχι από τους εχθρούς, αλλά από τους ανωτέρους του, οι οποίοι μεταβάλλουν το όριο πτήσεων. Από τη μία συναντάμε τον στρατηγό Scheisskopf, τον οποίο υποδύεται ο Clooney (οι εκφράσεις του προσώπου του, από τον τρόπο που γουρλώνει τα μάτια του μέχρι το πώς φουσκώνει όταν εκνευρίζεται και ξεφυσά όταν απελπίζεται, είναι απλά επικές) και από την άλλη, τον αδέξιο συνταγματάρχη Cathcart (Kyle Chandler) και τον απαθή ταγματάρχη de Coverley (Hugh Laurie).

Το ευφυές τηλεοπτικό come back του George Clooney

Τροχοπέδη αποτελεί επίσης ένας στρατιωτικός κανόνας – παγίδα, που ονομάζεται Catch-22. Σύμφωνα μ' αυτόν, ένας άνθρωπος δεν έχει σώας τας φρένας εφόσον συνεχίζει πρόθυμα να πετά σε επικίνδυνες αποστολές μάχης. Επειδή όμως το αίτημα να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του είναι απόδειξη λογικής, το γεγονός αυτό τον καθιστά μη επιλέξιμο για να αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή του πυρός. Παρανοϊκό; Εντελώς. Γι' αυτό και ο Yossarian, ανήμπορος να τα βάλει με τη γραφειοκρατία, καταφεύγει στην εξής λύση: Αρχίζει να επινοεί κόλπα και καταστάσεις για να αποδείξει ότι είναι τρελός. Όσο πιο πολύ όμως προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να απελευθερωθεί από τα στρατιωτικά δεσμά του, τόσο πιο πολύ επικρατεί το χάος γύρω του. Ή μήπως και μέσα του; Κάθε γκριμάτσα τον φέρνει αντιμέτωπο όλο και πιο βίαια με το δεύτερο.

CATCH-22

Ο πόλεμος εξάλλου είναι από μόνος του κάτι παράλογο. Είναι από μόνος του ένα βασανιστήριο. Δεν έχει νικητές. Μόνο χαμένους. Δεν έχει τρόπο/μέσο διαφυγής. Αν κάτι πετυχαίνει ο Clooney μέσα από τη σκηνοθετική του ματιά, ο ρυθμός της οποίας κατορθώνει να ακολουθεί τον φρενήρη του βιβλίου, είναι να αποτυπώσει τον τραγέλαφο του πολέμου. Την κεντρική σατιρική θέση δηλαδή του Heller.

CATCH-22

Στο σύνολό του, το Catch-22 είναι ένα αναμφίβολα καλοφτιαγμένο, ευφυές τηλεοπτικό σόου, που δεν είναι όμως για όλους κι αυτό το ήξερε ο George Clooney εξαρχής. Είναι κάτι που συμβαίνει άλλωστε και με τις σκηνοθετικές, κινηματογραφικές του επιλογές ("Aι Ειδοί του Μαρτίου", "Μνημείων Άνδρες"). Κάποιοι μιλούν ήδη για την καλύτερη δουλειά του χολιγουντιανού σταρ με την ιδιότητα του σκηνοθέτη. Δεν τους αδικούμε.

CATCH-22

Όλα τα επεισόδια του Catch-22 προβλήθηκαν την Κυριακή, 19 Μαΐου, 48 ώρες μετά την Αμερική, στο COSMOTE CINEMA 4HD, με ταυτόχρονη διαθεσιμότητα on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Κάθε επεισόδιο θα προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 23.00.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος