Τα καλύτερα μέχρι στιγμής ντοκιμαντέρ του 2019

Η χρυσή εποχή των docuseries είναι γεγονός με serial killers και influencers να βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

Ζούμε την ίσως καλύτερη εποχή των ντοκιμαντέρ. Την ίδια στιγμή που το παγκόσμιο σινεμά περνά κρίση και οι τηλεοπτικές σειρές δείχνουν -πλην εξαιρέσεων- να έχουν χάσει κάπου τον δρόμο τους, τα docuseries γράφουν τη μία χρυσή σελίδα μετά την άλλη. Το 2019 δεν έχει ακόμα τελειώσει, κι όμως μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει δώσει αρκετά εξαιρετικά δείγματα στο είδος με τα γνωστά δίκτυα και πλατφόρμες (HBO, Hulu, Netflix) να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτήν την άνθιση.

Μανιακοί δολοφόνοι, επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία επιχειρηματίες, τσαρλατάνοι που στήνουν φεστιβάλ χωρίς αντίκρυσμα είναι λίγες μόνο από τις κατηγορίες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δημιουργών. Ποια είναι, όμως, μέχρι στιγμής τα ντοκιμαντέρ που έχουν ξεχωρίσει;

Leaving Neverland (HB0)

Δύσκολο να το δεις ολόκληρο. Ακόμα πιο δύσκολο να παρακολουθήσεις τον τρόπο με τον οποίο όπως όλα δείχνουν ο μεγαλύτερος pop star όλων των εποχών εκμεταλλευόταν μικρά παιδιά. Γενικά, ένα ντοκιμαντέρ πολύ δύσκολο να το χωνέψεις - κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει.

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley (HBO)

Ή αλλιώς πώς ο θηλυκός Steve Jobs, όπως είχε ονομαστεί στην αρχή της καριέρας της η βιολόγος Elizabeth Holmes, δημιούργησε μία ιατρική εταιρεία που υποσχόταν να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο (χωρίς όμως να παράγει τίποτα ουσιαστικό), εξαπάτησε όλους τους επενδυτές κι από χρυσή ελπίδα του επιχειρείν απειλείται σήμερα με πολυετή φυλάκιση.  

Fyre Fraud (Hulu)

Ο Billy McFarland έστησε μίας από τις μεγαλύτερες κομπίνες μέχρι στιγμής του 21ου αιώνα: ένα τεράστιο φεστιβάλ χωρίς αντίκρυσμα, όπου κατασπατάλησε εκατομμύρια δολάρια, όντας υπεύθυνος για ένα πραγματικό φιάσκο. Στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Hulu έρχεται αντιμέτωπος με τους δημιουργούς που μόνο εύκολη δεν του κάνουν τη ζωή· κι όμως, το εντυπωσιακό είναι ότι ο αμετανόητος con artist, όπως λέγονται στα Αγγλικά οι τσαρλατάνοι, δεν κάνει βήμα πίσω στις απαντήσεις του.

Fyre: The Greatest Party that Never Happened (Netflix)

Μα καλά, ένα ντοκιμαντέρ για το Fyre Festival δεν είναι αρκετό; Όχι τόσο δυνατό όσο εκείνο του Hulu, το πόνημα του Netflix είναι όμως περισσότερο διασκεδαστικό καθώς ξεσκεπάζει την κενότητα αυτής της ενοχλητικές κατηγορίας ανθρώπων που αποκαλούν τους εαυτούς τους influencers

Surviving R. Kelly (Lifetime)

Μπορεί ο R. Kelly να μην είναι τόσο μεγάλο όνομα παγκοσμίως όσο ο Michael Jackson, στις Η.Π.Α όμως θεωρείται ένας θρύλος του R n' B. Δυστυχώς ο μύθος του κηλιδώνεται από τις κατηγορίες που το βαραίνουν για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων γυναικών. Στο ντοκιμαντέρ του Lifetime παρακολουθούμε τις επιπτώσεις των πράξεών του: γυναίκες που δηλώνουν κακοποιημένες ή και οικογένειες κοριτσιών που τα παρακαλούν να αφήσουν την έπαυλη του καλλιτέχνη για να επιστρέψουν σπίτι τους. 

Breslin and Hamill: Deadline Artists (HBO)

Στον χώρο του διαδικτυακού τύπου, σχεδόν όλα διορθώνονται σήμερα, ακόμα και μετά τη δημοσίευση. Κάποτε όμως ένα λάθος μπορούσε να κοστίσει καριέρες. Έτσι το νοσταλγικό ταξίδι στις ρομαντικές εποχές του έντυπων μέσων, μέσα από δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες του αμερικάνικου τύπου, υπενθυμίζει γιατί το χαρτί ασκεί τόση γοητεία σε εργαζόμενους και αναγνώστες.

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes (Netflix)

Ας μου επιτραπεί μία προσωπική παρατήρηση: είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2019, αφού δεν είναι λίγο το να έχεις ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις του ανθρώπου που -επί της ουσίας- ο όρος serial killer δημιουργήθηκε για να τον περιγράψει. Όμως, δυστυχώς, δεν κατάφερε να ικανοποιήσει πολλούς θεατές που το περίμεναν πως και πως. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, οι απόψεις ως συνήθως διίστανται.

The Black Godfather (Netflix)

Ποιος είναι ο Clarence Avant; Πολύ απλά ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή μουσικούς παραγωγούς πιο γνωστός και ως ο "Νονός της Μαύρης Μουσικής". Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα έργα και τις ημέρες του από τη γέννηση στο σπαρασσόμενο από τις φυλετικές διακρίσεις αμερικανικό Νότο μέχρι την κορυφή της μουσικής βιομηχανίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.