Ο Τάσος Τρύφωνος είναι ο δυνατότερος κρίκος της ελληνικής τηλεόρασης

Ο πολυσχιδής παρουσιαστής του Πιο Αδύναμου Κρίκου μίλησε στο Esquire για το πώς είναι να γίνεσαι viral σε δύο χώρες, για επιτυχίες, αποτυχίες και ανεκπλήρωτα όνειρα.

Είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την τέχνη του viral. Ο παρουσιαστής του Πιο Αδύναμου Κρίκου όμως κουβαλά πίσω του και μια πολύ σπουδαία πορεία, που περνά από τα κορυφαία ελληνικά ΜΜΕ, τις χρυσές εποχές της τηλεόρασης και των περιοδικών και καταλήγει στις πιο επιτυχημένες εκπομπές του ΡΙΚ καθώς και του Love FM Κύπρου. Μιλά στο Esquire για πολύ περισσότερα από τις θανατηφόρες ατάκες που ακολουθούν κάθε κωμικά αποτυχημένη απάντηση στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι.

Πώς έμπλεξες με τον κόσμο των media και του θεάματος και τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν παιδί;

Από μικρός, όταν με ρωτούσε κάποιος τι ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, απαντούσα: "Να λέω τις ειδήσεις". Ε, κοντά έπεσα [γέλια]. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι μανιωδώς με το ραδιόφωνο, όπου άκουγα σχεδόν κάθε εκπομπή που υπήρχε, "μελετούσα" την ελληνική και την ξένη δισκογραφία, διάβαζα μανιωδώς καθημερινά ως χόμπι δύο εφημερίδες –μία κυπριακή και μία αθηναϊκή–, έβλεπα ως παιδάκι οπωσδήποτε τις ειδήσεις και τις επικαιρικές εκπομπές και αγόραζα ό,τι, μα ό,τι περιοδικό υπήρχε στα περίπτερα. Κάπταιν Μαρκ, Μπλεκ, Κράνος, Μάχη, Και, Εικόνες, Ταχυδρόμος, Φαντάζιο, Κατερίνα, Μανίνα, Σούπερ Κατερίνα και φυσικά Μίκυ Μάους και Κλασικά εικονογραφημένα. Το λες φυσιολογικό αυτό; Όχι [γέλια].

Ποια ήταν η πρώτη επαφή σου με τον χώρο;

Το 1991, όντας στη Β' Λυκείου, όλοι οι μαθητές επιλέγαμε πού θα περνούσαμε τη λεγόμενη "εβδομάδα εργασίας" ανάλογα με το τι σκοπεύαμε να σπουδάσουμε στο μέλλον. Εγώ έκανα αίτηση στο ΡΙΚ, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Κύπρου, κι έτσι βρέθηκα για μία εβδομάδα δίπλα στους τηλεπαρουσιαστές και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που τότε παρακολουθούσα και άκουγα ως μαθητής.

Ο Τάσος Τρύφωνος είναι ο δυνατότερος κρίκος της ελληνικής τηλεόρασης

Νιώθεις περισσότερο άνθρωπος της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου;

Ξεκίνησα αρχικά στην τηλεόραση το 1998, στο Κάτσε καλά του ΑΝΤ1 με την Άννα Δρούζα και τον Φώτη Σεργουλόπουλο, και μετά στο Privé στο Mega με την Έλενα Κατρίτση. Το ραδιόφωνο ήρθε πολύ πιο μετά, το 2003, και το 2005 ανέλαβα διευθυντής του Love Radio. Άρα, ουσιαστικά πρώτα γνώρισα την τηλεόραση και μετά το ραδιόφωνο. Όμως το ραδιόφωνο είναι μεγάλος έρωτας. Γενικά θα έλεγα ότι είμαι άνθρωπος των ΜΜΕ. Έχω ευτυχώς περάσει από όλα τα πόστα σε όλα τα μέσα –τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά, εφημερίδα– και πιστεύω ότι αυτή η "ευρύτητα" μου δίνει μια αυτοπεποίθηση σ’ αυτό που κάνω.

Πώς αισθάνεσαι για την επιστροφή σου στην ελληνική τηλεόραση; Είναι κάτι που σχεδίασες ή προέκυψε μετά την viral επιτυχία του Πιο Αδύναμου Κρίκου στην Κύπρο;

Όταν έφυγα από την Αθήνα τον Ιούνιο του 2012, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα επέστρεφα με ένα θρυλικό τηλεπαιχνίδι που ήδη είχε γράψει ιστορία στην Ελλάδα. Νιώθω ευτυχής πραγματικά, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία μια εκπομπή που προβάλλεται μόνο στην Κύπρο και μέσω αυτής της viral επιτυχίας να επιστρέψει στην ελληνική τηλεόραση.

ΤΑΣΟΣ ΤΡΥΦΩΝΟΣ 4

Πόσο έχει αλλάξει η ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια και τι περιμένεις στο μέλλον;

Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος βλέπω να κινείται η αγορά και τα κανάλια. Χαίρομαι για την επιστροφή της μυθοπλασίας και φυσικά για τα τόσα τηλεπαιχνίδια. Είναι η πρώτη χρονιά εδώ και επτά οκτώ χρόνια που δείχνει να επανέρχεται μετά την οικονομική κρίση και το μαρασμό.

Ο Πιο Αδύναμος Κρίκος είναι ένα τηλεπαιχνίδι επικεντρωμένο στον παρουσιαστή και επανέρχεται μετά από αρκετά χρόνια. Σε αγχώνει καθόλου αυτό; Μία ενδεχόμενη σύγκριση με την Έλενα Ακρίτα πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Ο ρόλος του παρουσιαστή του Πιο Αδύναμου Κρίκου είναι ίσως ο πιο δύσκολος σε οποιοδήποτε τηλεπαιχνίδι. Εκεί βασίστηκε η επιτυχία του και εκεί έγινε η διαφορά: Στον αντισυμβατικό παρουσιαστή που "κατσαδιάζει" και ειρωνεύεται τους παίκτες. Ο Κρίκος μαζί με τον Εκατομμυριούχο είναι τα δύο πιο επιτυχημένα φορμάτ τηλεπαιχνιδιών στον κόσμο. Όλα αυτά με έκαναν να νιώσω περισσότερο άγχος πίσω στο Σεπτέμβριο του 2017, όταν ξεκινούσε το παιχνίδι στην Κύπρο. Και όσο αναλογιζόμουν ότι στην Ελλάδα το πρωτοπαρουσίασε η αξεπέραστη Έλενα Ακρίτα, το "βάρος" γινόταν μεγαλύτερο. Γι’ αυτόν το λόγο τότε επικοινώνησα μαζί της –μας συνδέει άλλωστε μια μακροχρόνια φιλία– και οι συμβουλές της ήταν καίριες και με ξεμπλόκαραν. Πιστεύω ότι διαφοροποιήθηκα τόσο από την Έλενα όσο και από την Αγγλίδα παρουσιάστρια και "ξανασέρβιρα" μια παλιά συνταγή με ένα νέο, σημερινό ύφος και τρόπο, όπως, π.χ., όταν τρολάρω τους παίκτες, κάτι που μοιραία έφερε τη viral επιτυχία.

Σε εκπλήσσουν οι απαντήσεις των παικτών; Πώς κρίνεις το γεγονός ότι πολλά από τα αποσπάσματα του παιχνιδιού γίνονται viral, κυρίως μέσω των social media;

Η αλήθεια είναι ότι, πριν ξεκινήσω την παρουσίαση του παιχνιδιού στην Κύπρο, δεν είχα επίγνωση ότι υπάρχει τόση αμάθεια γενικότερα. Είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι γενικές γνώσεις από μικρός, αλλά ίσως οι νεότερες γενιές λόγω της τεχνολογίας και της εξειδίκευσης να τις έχουν παραμελήσει. Οι πραγματικά κουφές απαντήσεις, πέρα από την έκπληξη που μου προκαλούσαν, την οποία προσπαθούσα να μη δείξω στην κάμερα, με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι σήμερα οι γενικές γνώσεις έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, κάτι που σημαίνει ότι ως κοινωνία μπορεί να έχουμε πολλούς πτυχιούχους, αλλά όχι κατά ανάγκη μορφωμένους ανθρώπους.

Πέρα από τα όσα βλέπουμε, έχει γίνει κάποιο σκηνικό που θα θυμάσαι για τον οποιοδήποτε λόγο στο τηλεπαιχνίδι; 

Γενικότερα δε θα γελάσω με οτιδήποτε ακούσω, γιατί έτσι θα χαλάσει το αυθόρμητο της στιγμής και θα πρέπει να γυριστεί ξανά η σκηνή. Άρα, ουσιαστικά "καταπίνω" το γέλιο μου. Ενδεικτικά να σου πω ότι, όταν αντιλήφθηκα πως μια ομάδα την πρώτη χρονιά ήρθε να παίξει στο παιχνίδι για το χαβαλέ και για να το κανιβαλίσει, τους άφησα μέχρι λίγο πριν από το τέλος και τότε τους είπα: "Είναι ντροπή για σας να προβληθεί αυτό το επεισόδιο, οπότε το ακυρώνω και πάτε στα σπίτια σας". Έτσι, έφυγαν άπραγοι. Δεν μπόρεσαν να κανιβαλίσουν το παιχνίδι, ούτε να πάρουν και τα όποια χρήματα θα κέρδιζαν.

ΤΑΣΟΣ ΤΡΥΦΩΝΟΣ 2

Πώς πιστεύεις ότι θα ήσουν σαν παίκτης στον Πιο Αδύναμο Κρίκο; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας παίκτης για να ξεχωρίσει;

Πιστεύω ότι θα ήμουν πολύ καλός παίκτης, αν και ο παράγοντας τύχη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Έχει να κάνει δηλαδή με το ποιες ερωτήσεις θα σου πέσουν. Όπως σου είπα, θεωρώ ότι είμαι πολύ καλός στις γενικές γνώσεις, αλλά όχι σε τομείς, όπως, για παράδειγμα, το ποδόσφαιρο. Άρα, εάν μου έπεφταν ποδοσφαιρικές ερωτήσεις, δε θα τα πήγαινα και πολύ καλά. Επίσης, μπορεί να προκαλούσα την αντίδραση των άλλων παικτών και στρατηγικά να με ψήφιζαν να φύγω.

Με ποιο τρόπο καταφέρνεις να ισορροπήσεις τα δύο διαφορετικά πρόσωπα που παρουσιάζεις στο Τετ-Α-Τετ και τον Πιο Αδύναμο Κρίκο; Ή μήπως δεν είναι και τόσο διαφορετικά τελικά;

Τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι και τόσο διαφορετικά μάλλον. Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια μια επιστολή που μου είχε στείλει μια τηλεθεάτρια στο ΡΙΚ. Έγραφε μεταξύ άλλων: "Κύριε Τρύφωνος, στο Τετ-α-τετ είστε ευγενικός με τους διάσημους, αλλά τους καθημερινούς ανθρώπους που έρχονται να παίξουν στον Πιο Αδύναμο Κρίκο τους ειρωνεύεστε". Η τηλεθεάτρια προφανώς και δεν είχε καταλάβει ότι ο ρόλος μου στο παιχνίδι απαιτούσε να είμαι είρων και "κακός".

Ποιο πρόσωπο από όσα έχουν φιλοξενηθεί στο Τετ-Α-Τετ σε έχει εντυπωσιάσει/συγκινήσει περισσότερο και γιατί;

Στα επτά χρόνια του Τετ-α-τετ πρέπει να έχω φιλοξενήσει περίπου 180 προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Με εντυπωσίασε πολύ ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που δέχτηκε να μου δώσει την τελευταία του συνέντευξη ενώ είχε αποφασίσει να σταματήσει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ήταν απόλυτα διαυγής, απόλυτα ευγενής και "πατρικός". Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος άνω των 90 ετών θυμόταν ημερομηνίες και πρόσωπα και απαντούσε χωρίς να "κολλάει" σε οποιαδήποτε ερώτησή μου. Με συγκίνησε πολύ και η θρυλική Μαρινέλλα, που "έσπασε για χάρη μου", όπως είπε και στην κάμερα, το εμπάργκο που επέβαλλε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τις τελευταίες δεκαετίες. Ο μεν πρώτος ήταν τότε η ζωντανή ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η δε Μαρινέλλα η ζωντανή ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Με ποιο τρόπο διαχειρίζεσαι την επιτυχία και την αποτυχία, και πώς επιδρά πάνω σου η αναγνωρισιμότητα;

Δε θεωρώ ότι έχω κάποια ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα. Δεν είμαι και ο Ρουβάς [γέλια]. Ίσως επειδή δουλεύω από πολύ μικρός και, όπως σου είπα, σε πολλά πόστα, νιώθω απλά ότι κάνω τη δουλειά μου. Δε με κατατάσσω στην κατηγορία "TV σταρ", όπως, π.χ., μπορεί να είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Λιάγκας ή η Ελένη Μενεγάκη.

Τι κάνει τελικά έναν επιτυχημένο παρουσιαστή;

Για μένα το πολύ απλό: Να ξέρει τη δουλειά του όσο μπορεί πιο σφαιρικά και ολοκληρωμένα. Εντάξει, με λένε και control freak, αλλά μην τα λέμε κι όλα [γέλια].

ΤΑΣΟΣ ΤΡΥΦΩΝΟΣ 1

Εκτός ραδιοφώνου και τηλεόρασης, πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου; 

Προσπαθώ μάταια κάθε χρόνο να μη σταματάω το γυμναστήριο, παρακολουθώ μανιωδώς θέατρο και συχνά σινεμά. Το καλύτερό μου όμως είναι στον καναπέ μου με μια ωραία ταινία ή εκπομπή στην τηλεόραση. Και ασφαλώς Netflix.

Αν δεν ήσουν ο Τάσος Τρύφωνος, ποια ιστορική προσωπικότητα/ πρόσωπο της pop κουλτούρας θα επιθυμούσες να είσαι και γιατί;  

Ο Mahatma Gandhi, γιατί πιστεύω ότι είναι από τους σημαντικότερους ανθρώπους που περπάτησαν ποτέ στη γη. Για μένα ο Σωκράτης, ο Ιησούς Χριστός, ο Gandhi και ο Nelson Mandela ήταν προσωπικότητες που άλλαξαν με τη στάση τους, τις ιδέες τους, τη θυσία και το παράδειγμά τους την ανθρωπότητα.

Έπειτα από αρκετά χρόνια στον χώρο, υπάρχει κάποιο απωθημένο που έχει μείνει και κάποια ανεκπλήρωτα όνειρα;

Υπάρχουν κάποιες μεγάλες προσωπικότητες που θα ήθελα να καταφέρω να κάνω Τετ-α-τετ, όπως ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης. Επίσης, εάν ποτέ κερδίσει η Κύπρος τη Eurovision –κάτι στο οποίο φτάσαμε πολύ κοντά με την Ελένη Φουρέιρα–, να παρουσιάσω τον διαγωνισμό, εάν δεν έχω γεράσει μέχρι τότε [γέλια].

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης